Hypotheek als flexwerker, opties zonder vast dienstverband

Heerlijk, je werkt voor een werkgever, maar je hebt tegelijkertijd veel vrijheid. Maar hoe zit het als je een hypotheek wilt als flexwerker? In dit artikel wordt alles uitgelegd.
stopwatch

3 min

calendar
10 juli 2023
eye

7158

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hypotheek flexwerker

Een hypotheek is het makkelijkste om te krijgen met een vast contract. Dan kan de bank er namelijk vanuit gaan dat je de hypotheek ook op de langere termijn kunt betalen. Maar de regels worden langzaamaan wat soepeler rondom hypotheken. Gelukkig maar. Want een groot deel van de Nederlanders werkt zonder vast contract. Omdat je inkomen voor in de toekomst niet gegarandeerd is, wilt de bank aanvullende informatie aangeleverd hebben. Hiervoor is sinds kort de perspectiefverklaring in het leven geroepen. Dit is een soort werkgeversverklaring voor flexwerkers.

Maximale hypotheek berekenen

Inkomen flexwerker voor je hypotheek

Als je een hypotheek als flexwerker wilt, dan kijkt de bank naar je inkomen van de afgelopen drie jaar. Dit is ook het geval als je zzp'er bent. Banken kijken naar het gemiddelde bruto inkomen van deze drie jaar. Hierbij wordt het laatste jaar meestal als maximum genomen. Dit betekent dat je gemiddelde inkomen niet hoger kan uitvallen dan het laatste jaar. Daarnaast kunnen sommige banken nog aanvullende eisen stellen wanneer je flexwerker bent. Hieronder worden verschillende soorten flexwerk kort besproken, en hoe je dan het beste een hypotheek kunt aanvragen.

Oproepcontract

Een oproepcontract is een van de veel voorkomende typen flexwerk. Je aantal uren per week staan dan niet vast. Welke soort oproepcontracten er zijn? Je hebt het nul-uren-contract en het min-max-contract.

Nul-uren-contract

De naam zegt het al. Het contract is in principe voor 0 uur. Je kunt dus ook in sommige weken helemaal niet opgeroepen worden om te werken. Kan je dan wel een hypotheek krijgen? Zeker. Als je namelijk een kwartaal werkt op basis van dit type contract, dan is je werkgever verplicht om het gemiddelde aantal uren door te blijven betalen. Op deze manier is er voor de bank wat meer zekerheid.

Min-max-contract

Ook een duidelijke naam. In dit contract staat hoeveel uren je minimaal moet werken en hoeveel maximaal. De bank kijkt in dit geval naar het minimum aantal uren dat vermeld staat in het contract.

Payrol

Dit is een speciale constructie om je te laten uitbetalen. Het betekent dat je in loondienst werkt, maar niet op de loonlijst van het bedrijf staat. Wel sta je op de lijst van het administratiekantoor dat de uitbetalingen regelt. Word je op deze manier uitbetaald? Zorg er dan voor dat je de jaaropgaven hebt van de afgelopen drie jaar en een recente loonstrook.

Uitzendkracht of gedetacheerde

Als uitzendkracht of gedetacheerde heb je geen contract bij het bedrijf waar je voor werkt. Je wordt namelijk ingehuurd door een extern bureau. Ook in dit geval kun je onder specifieke voorwaarden een hypotheek krijgen. Als je de afgelopen drie jaar genoeg hebt verdiend met het uitzendwerk dan kun je alsnog een hypotheek krijgen. Banken hanteren hiervoor verschillende maatstaven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze voor de berekening van je maximale leencapaciteit 80% van je gemiddelde inkomen nemen.

Benieuwd hoe het zit met jouw contract? Kun je als flexwerker een hypotheek krijgen?

Begrijp je niet helemaal hoe je een hypotheek kunt krijgen met jouw contract? Dat maakt helemaal niet uit. Daar zijn onze adviseurs voor. Zij helpen je met het inzichtelijk maken van jouw cijfers, zodat je een goede kans maakt op een hypotheek. Ze leggen je dit stap voor stap uit! Plan een gratis hypotheekgesprek met een adviseur. En zeg, weet je al welk huis het gaat worden?

Hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

Hypotheekadvies of zelf uitzoeken?

Betaal je een hypotheek vooraf of achteraf?

Verhoogde inschrijving hypotheek: Voor- en nadelen

Welke kosten kun je meefinancieren in je hypotheek?

Een ‘financieringsverklaring’: wat kun je ermee?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.