Starterswoning kopen?

22 maart 2022 1493x

Een starterswoning kopen is een behoorlijk spannende klus! Er komt natuurlijk veel geld bij kijken en 't is allemaal nieuw voor je. Wij helpen je met de voorbereiding.

Michiel Lensink

Wat kun je lenen voor je starterswoning?

Ga je huizen kijken op Funda? Check dan eerst even hoeveel je kunt lenen voor je hypotheek. Je vult eerst je inkomen in en dan je uitgaven zoals een studieschuld of creditcard. Vervolgens komt er een getalletje uit. Dit is het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor je starterswoning. Tip: zet een lager bedrag als maximum op Funda, want overbieden is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering.

Lijstjes maken

Wat wil je voor soort huis? En welke bouwstijl wil je? Nieuwbouw of bestaande bouw? Is een (grote) tuin een must? Of een losse wc? Maak een lijstje van al je wensen zodat je hiermee alles in vizier houdt. Je wilt natuurlijk geen spijt achteraf omdat je toch ergens concessies op hebt gedaan. Heb je geen zin om zelf te zoeken naar je toekomstige huis? Dan kun je een makelaar bellen. Die kost wel wat, maar maakt een starterswoning kopen wel stukken makkelijker.

Hoe hengel je je starterswoning binnen?

Heb je een starterswoning op het oog? Dan is het tijd om met een goed bod voor de dag te komen. Maar hoe bied je nou slim op een huis? Ga je in een drukke stad wonen? Dan heb je misschien wat andere tips nodig. Tip: plan alvast een inventarisatiegesprek in, dan weet je zeker wat je kunt bieden en vergroot je je kansen omdat je de hypotheek snel geregeld kan hebben als je bod wordt geaccepteerd.

De papieren

Een van de documenten die de bank wilt zien, is een taxatierapport. Dit rapport wordt opgesteld door een taxateur en kunnen wij voor je regelen tegen een vaste prijs van 600 euro. Is je bod geaccepteerd? Dan wordt er een tweede afspraak ingepland met je hypotheekadviseur. In een handig dashboard vul je een vragenlijst in en tijdens het gesprek brengen jij en de adviseur je hypotheek in kaart. Ook wordt er door de adviseur meegekeken met het voorlopig koopcontract van je starterswoning. Daarna upload je een aantal documenten die de bank wilt hebben. Dit is trouwens een fluitje van een cent.

De eindsprint

Onze adviseurs regelen alles met de bank waarna jij een offerte krijgt. Ziet het er goed uit? In dat geval kan de hypotheek passeren bij de notaris. Je tekent voor de hypotheek en het huis. De notaris geeft je de sleutels en dan kun je bijna beginnen met inpakken!

Wil je eerst even bellen met een adviseur voordat je je in dit avontuur stort? Begrijpelijk. Laat weten wanneer een adviseur je kan bellen en voordat je 't weet heb je iemand aan de telefoon.

Lees ook