Starterswoning kopen, neem deze 6 stappen

Een starterswoning kopen is een spannende klus. Je beleeft het avontuur voor de eerste keer dus is het allemaal nog wat onwennig. Ik help je met de 6 stappen zetten.

Charlie Vielvoye

Met mij kun je rekenen

Ga je huizen kijken op Funda? Check dan eerst even hoeveel je kan lenen voor je hypotheek, met mijn slimme tool. Je vult je inkomen in. En je uitgaven zoals de studieschuld of creditcard. Dan komt er een getalletje uit. Dit is het bedrag dat je maximaal kan lenen voor je starterswoning. Tip: zet een lager bedrag als maximum op Funda, want overbieden is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering.

Lijstjes maken

Wat wil je voor huis? En wat wil je in je huis? Je kunt bijvoorbeeld nieuwbouw of bestaande bouw kopen. Is een (grote) tuin een must? Of een losse wc? Maak een lijstje. Hiermee kun je op jacht. Heb je geen zin om zelf te zoeken? Dan kun je een makelaar bellen. Die kost wel wat centen, maar maakt een starterswoning kopen wel makkelijker.

Het grote gebied op je starterswoning

Heb je een huis in het vizier? Tijd om met een goed bod voor de dag te komen. Ik kan je hier bij helpen. Ik heb 2 stukken geschreven hierover. Eentje over bieden op een huis. En nog 1 over bieden in een drukke stad. Tip: plan alvast een inventarisatiegesprek in, dan weet je zeker wat je kunt bieden en vergroot je je kansen omdat je de hypotheek snel geregeld kan hebben als je bod wordt geaccepteerd.

Elkaar leren kennen

Heb je een bod gedaan? Laten we dan een keertje bellen over het geld. Je praat met een van mijn adviseurs over je hypotheek. Hoe je bijvoorbeeld wilt aflossen. En of je van plan bent te verbouwen.

Digitale papieren

Taxatie
Een van de documenten die de bank wil zien is een taxatierapport. Die taxateur kan ik voor je regelen, voor een vaste lage prijs van 425 euro.

Bod geaccepteerd? Dan plannen we een 2e afspraak in. In een handig dashboard vul je een vragenlijst in en tijdens het gesprek brengen jij en de adviseur je hypotheek in kaart. We kijken ook even mee met het voorlopig koopcontract. Daarna upload je een aantal documenten die de bank wil hebben. Een fluitje van een cent.

De eindsprint

Nu gaan mijn adviseurs voor je in de benen. Ze regelen alles met de bank en jij krijgt een offerte. Ziet het er goed uit? In dat geval kan de hypotheek passeren bij de notaris. Ook de notaris kun je via mij krijgen. Je tekent voor de hypotheek en het huis. De notaris geeft je de sleutels, je kan beginnen met inpakken!

Alvast even praten over je huis en hypotheek?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren