3 soorten rente hypotheek: dagrente, dalrente en offerterente

Een hypotheek is nooit in een handomdraai rond. Er gaat wat tijd overheen voordat alles is geregeld en in deze tijd kan de hoogte van de hypotheekrente veranderen. Je kunt bij 't afsluiten van je hypotheek daarom kiezen tussen drie soorten rente.
stopwatch

3 min

calendar
25 maart 2021
eye

2855

Bereken direct wat jij kunt lenen

De drie rente opties voor je hypotheek

Over je hypotheek betaal je rente en bij het afsluiten van een hypotheek wordt die rente vastgezet. Voordat de offerte rond is, de bank jouw lening accepteert en de hypotheekakte ook echt bij de notaris is gepasseerd, kan je soms weken (of maanden!) verder zijn. In de tijd die hiertussen zit, kan de stand van de rente veranderen voor je hypotheek. Daarom kun je kiezen tussen drie mogelijkheden in de rentes voor je hypotheek. Als de dan rente lager wordt, kan dit in sommige gevallen meegerekend worden in je hypotheek.

Dalrente

Als je kiest voor de dalrente, betaal jij de laagste rente tussen de datum van de offerte en de hypotheekakte. Op die manier heb je het meeste kans op een lage rente voor je hypotheek als je het vergelijkt met de andere opties. Deze optie wordt tegenwoordig door veel banken niet meer aangeboden. Het nadeel van de dalrente is dat je een opslag moet betalen. Deze opslag kan oplopen tot 0,15%. Dit betekent dat de dalrente alleen voordelig is als de rente in de tussentijd meer dan 0,15% daalt.

Maximale hypotheek berekenen

Dagrente

Je kiest bij de dagrente voor de rente die op de offerte staat. Wanneer de rente dan toch lager is op de dag dat je de koopakte tekent, geldt voor jou die lagere rente voor je hypotheek. Het gaat dan om de datum waarop je naar de notaris gaat om de hypotheekakte te laten passeren. Als de rente vóór deze dag daalt, en daarna weer stijgt, krijg je niet de lagere rente. Je betaalt dus de rente op de offerte, of de rente op de passeerdatum. Maar alleen als deze op die dag lager is dan op de offerte.

Offerterente

Je kunt ook kiezen voor de offerterente. De rente voor je hypotheek staat dan vanaf het opstellen van de offerte vast en verandert niet. Ook als de rente bij het passeren van de hypotheekakte lager is, merk je hier niets van. Deze optie is voor jou voordelig als de hypotheekrente hoger, of hetzelfde is op het moment dat de hypotheekakte door de notaris wordt gepasseerd. Je betaalt dan gewoon de rente die je bij het tekenen van de offerte hebt afgesproken.

Welke rente kies jij voor je hypotheek?

Er zijn dus wat opties om tussen te kiezen. Let er wel op dat je in de tijd dat de offerte geldt, je het type rente voor je hypotheek niet meer kunt veranderen. Denk dus goed na over je keuze. De actuele rentestanden vind je hier, daarnaast is het ook een goed idee om een kijkje te nemen bij de renteverwachting. Voor advies over je hypotheek en natuurlijk de rente die je gaat kiezen, kun je terecht bij onze adviseurs. Die legt je alles uit, zodat jij het ook snapt en je de beste hypotheek kunt kiezen voor jouw situatie.

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

1/06/2023

5 handige dingen waar je op kunt letten tijdens de bezichtiging

25/05/2023

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

23/05/2023

Wanneer hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen in 2023?

19/05/2023

Wat is een renteaanbod en hoe vraag je deze aan?

10/05/2023

Monumentaal pand kopen: alles wat je hierover wilt weten

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.