Dagrente, dalrente en offerterente: wat zijn je opties?

Een hypotheek is nooit in een handomdraai rond. Er gaat wat tijd overheen voordat alles is geregeld en in deze tijd kan de hoogte van de hypotheekrente veranderen. Het kan dan gebeuren dat de kosten van je hypotheek zo hoger of lager worden. Kan jij in het geval van een rentedaling profiteren van die lagere rente? Ik leg het aan je uit.

Friso Bakker

Drie opties

Over je hypotheek betaal je rente. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt die rente vastgezet. Voordat de offerte rond is, de bank jouw lening accepteert en de hypotheekakte ook echt bij de notaris is gepasseerd, kan je soms maanden verder zijn. In de tijd die hiertussen zit kan de stand van de rente veranderen. Daarom kan je kiezen tussen drie mogelijkheden in de rentes. Wanneer de rente lager wordt, kan dit in sommige gevallen meegerekend worden in je hypotheek.

Dalrente

Als je kiest voor de dalrente, betaal jij de laagste rente tussen de datum van de offerte en de hypotheekakte. Op die manier heb je het meeste kans op een lage rente als je het vergelijkt met de andere opties. Deze optie wordt tegenwoordig door veel banken niet meer aangeboden. Het nadeel van de dalrente is dat je een opslag moet betalen. Deze opslag kan oplopen tot 0,15%. Dit betekent dat de dalrente alleen voordelig is als de rente in de tussentijd meer dan 0,15% daalt. Dus, zie je een daling van de rente aankomen? En biedt jouw bank deze optie nog aan? Dan kan de dalrente een slimme keuze voor jou zijn.

Dagrente

Je kiest bij de dagrente voor de rente die op de offerte staat. Wanneer de rente dan toch lager is op de dag dat je de koopakte tekent, geldt voor jou die lagere rente. Het gaat dan om de datum waarop je naar de notaris gaat om de hypotheekakte te laten passeren. Als de rente vóór deze dag daalt, en daarna weer stijgt, krijg je niet de lagere rente. Je betaalt dus de rente op de offerte, of de rente op de passeerdatum. Maar alleen als deze op die dag lager is dan op de offerte.

Offerterente

Je kunt ook kiezen voor de offerterente. De rente staat dan vanaf het opstellen van de offerte vast en verandert niet. Ook als de rente bij het passeren van de hypotheekakte lager is, merk je hier niks van. Deze optie is voor jou voordelig als de hypotheekrente hoger, of hetzelfde is op het moment dat de hypotheekakte door de notaris wordt gepasseerd. Je betaalt dan gewoon de rente die je bij het tekenen van de offerte hebt afgesproken.

Wat moet je kiezen?

Er zijn dus wat opties om tussen te kiezen. Let er wel op dat je in de tijd dat de offerte geldt, niet meer kan veranderen van de optie die je hebt gekozen. Denk dus goed na over je keuze. De actuele rentestanden vind je hier, daarnaast is het goed om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de hypotheekrente. Ga je binnenkort een huis kopen? Maak dan een gratis afspraak met één van mijn adviseurs.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren