3 soorten rente hypotheek: dagrente, dalrente en offerterente

25 maart 2021 2600x

Een hypotheek is nooit in een handomdraai rond. Er gaat wat tijd overheen voordat alles is geregeld en in deze tijd kan de hoogte van de hypotheekrente veranderen. Je kunt bij 't afsluiten van je hypotheek daarom kiezen tussen drie soorten rente.

Bénine Bijleveld

De drie rente opties voor je hypotheek

Over je hypotheek betaal je rente en bij het afsluiten van een hypotheek wordt die rente vastgezet. Voordat de offerte rond is, de bank jouw lening accepteert en de hypotheekakte ook echt bij de notaris is gepasseerd, kan je soms weken (of maanden!) verder zijn. In de tijd die hiertussen zit, kan de stand van de rente veranderen voor je hypotheek. Daarom kun je kiezen tussen drie mogelijkheden in de rentes voor je hypotheek. Als de dan rente lager wordt, kan dit in sommige gevallen meegerekend worden in je hypotheek.

Dalrente

Als je kiest voor de dalrente, betaal jij de laagste rente tussen de datum van de offerte en de hypotheekakte. Op die manier heb je het meeste kans op een lage rente voor je hypotheek als je het vergelijkt met de andere opties. Deze optie wordt tegenwoordig door veel banken niet meer aangeboden. Het nadeel van de dalrente is dat je een opslag moet betalen. Deze opslag kan oplopen tot 0,15%. Dit betekent dat de dalrente alleen voordelig is als de rente in de tussentijd meer dan 0,15% daalt.

Dagrente

Je kiest bij de dagrente voor de rente die op de offerte staat. Wanneer de rente dan toch lager is op de dag dat je de koopakte tekent, geldt voor jou die lagere rente voor je hypotheek. Het gaat dan om de datum waarop je naar de notaris gaat om de hypotheekakte te laten passeren. Als de rente vóór deze dag daalt, en daarna weer stijgt, krijg je niet de lagere rente. Je betaalt dus de rente op de offerte, of de rente op de passeerdatum. Maar alleen als deze op die dag lager is dan op de offerte.

Offerterente

Je kunt ook kiezen voor de offerterente. De rente voor je hypotheek staat dan vanaf het opstellen van de offerte vast en verandert niet. Ook als de rente bij het passeren van de hypotheekakte lager is, merk je hier niets van. Deze optie is voor jou voordelig als de hypotheekrente hoger, of hetzelfde is op het moment dat de hypotheekakte door de notaris wordt gepasseerd. Je betaalt dan gewoon de rente die je bij het tekenen van de offerte hebt afgesproken.

Welke rente kies jij voor je hypotheek?

Er zijn dus wat opties om tussen te kiezen. Let er wel op dat je in de tijd dat de offerte geldt, je het type rente voor je hypotheek niet meer kunt veranderen. Denk dus goed na over je keuze. De actuele rentestanden vind je hier, daarnaast is het ook een goed idee om een kijkje te nemen bij de renteverwachting. Voor advies over je hypotheek en natuurlijk de rente die je gaat kiezen, kun je terecht bij onze adviseurs. Die legt je alles uit, zodat jij het ook snapt en je de beste hypotheek kunt kiezen voor jouw situatie.