Huis kopen zonder eigen geld?
Het is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder eigen middelen. Sinds 2018 kun je namelijk enkel tot 100% van de woningwaarde lenen. Over het algemeen moet je rekening op ongeveer 4% aan extra kosten bovenop de aankoopprijs, zoals de notariskosten en kosten voor hypotheekadvies. Deze kosten moet je dus uit eigen zak betalen.
Pas op met overbieden
Het zal je niet ontgaan zijn: de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen en wordt er nog steeds veel overboden. Maar bij overbieden moet je goed opletten. De waarde van een woning wordt vastgesteld door een taxateur. Ga je een bod doen boven deze taxatiewaarde? Dan zul je het verschil uit eigen zak moeten betalen.
Bereken direct wat jij kunt lenen
Hoe kan ik wel een huis kopen zonder eigen geld?
Een hypotheek afsluiten zonder eigen geld wordt lastig. Het is natuurlijk mogelijk dat de taxateur de waarde hoger schat dan wat jij hebt betaald. Dan mag je bij sommige banken meer lenen dan de koopprijs. Van het geld dat je extra leent, kun je dan weer andere bijkomende kosten betalen.
Eigen geld, maar wel fiscaal aftrekbaar
Dus: kan ik een huis kopen zonder eigen geld? Nou, om een huis te kopen heb je dus (bijna altijd) spaargeld nodig. Je betaalt bijvoorbeeld voor de notaris en de taxateur. Gelukkig kun je veel van deze kosten aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit mag je één keer doen, voor het jaar waarin je het huis hebt gekocht. Lees hier meer over je hypotheek en de belastingaangifte.
Welke opties heb ik verder om geld te regelen?
Als je geen spaargeld hebt, dan is een huis kopen zonder eigen geld niet helemaal uitgesloten. Misschien kunnen je ouders wel helpen met de hypotheek. Ze kunnen bijvoorbeeld een bedrag aan je lenen of schenken.
Een belastingvrije schenking
Je ouders mogen je één keer in je leven een groot bedrag schenken voor een vrij bestedingsdoel. Dit mag je dus ook gebruiken voor de aankoop van een huis. Het gaat om 31.813 euro (in 2024 ). (1). Lees hier meer over belastingvrij schenken.
Een extra lening naast je hypotheek
Dit klinkt gek, want waarom zou je een tweede lening willen naast je hypotheek? Stel dat je een huis koopt waarvoor je ruim voldoende kan lenen op basis van je inkomen. Zeg dat je 400.000 euro kan lenen, terwijl je huis 350.000 euro kost. Je mag dan alsnog maar 350.000 euro lenen omdat je niet meer dan de woningwaarde mag lenen. Je kan dan voor de bijkomende kosten een extra lening ergens anders afsluiten.
Kan dit altijd?
Wanneer je een hypotheek wilt bij de bank, kijken ze naar al je inkomsten en uitgaven. Heb je bijvoorbeeld een studieschuld? Dan ben je hier maandelijks geld aan kwijt. Hierdoor wordt het bedrag dat je mag lenen bij de bank minder. Hetzelfde geldt voor een creditcardschuld. Dit doen ze niet om je te pesten. Hier zijn namelijk landelijke afspraken over gemaakt op basis van richtlijnen van het NIBUD. Wil je extra lenen naast je hypotheek? Dan mag je minder lenen voor de hypotheek. Met onze tool kun je gemakkelijk je maximale hypotheek berekenen. De optie die hier boven wordt genoemd kan dus alleen als je minder voor je huis wilt lenen dan hoeveel je huis waard is.
Beluister onze podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify
In drie afleveringen vertellen we je alles wat je moet weten voor het kopen van een huis.
Bellen met een expert
Ben je van plan een huis te kopen? Of wil je weten of je een huis kunt kopen zonder eigen geld in te leggen? Onze adviseurs helpen je. Zij nemen je meer door alle opties, op zo'n manier dat jij het ook snapt. Met je eigen dashboard als handige spiekbrief. En wist je dat het eerste hypotheekgesprek gratis is?