Nieuwbouw of bestaande bouw? De voor- en nadelen op een rij
Een van de keuzes wanneer je een huis gaat kopen: nieuwbouw of bestaande bouw? Lees alvast over de voor- en nadelen bij nieuwbouw.
'Kan ik een huis kopen zonder eigen geld?' is een vraag waar veel mensen het antwoord op willen. Niet zo gek natuurlijk. Het antwoord? Het is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Lees je mee?
In het kort: meestal niet, maar het is soms wel mogelijk. Gemiddeld komen er 6% aan kosten bovenop de koopprijs. Vanaf 2018 mag je nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Dus die 6% komen in dat geval voor eigen rekening.
Het zal je niet ontgaan zijn: de huizenmarkt is behoorlijk oververhit. Meer bieden (overbieden) dan de vraagprijs is eerder regel dan uitzondering op het moment. Zeker in de stad. Gemiddeld brengen mensen hierdoor tienduizenden euro's eigen geld in. Maar bij overbieden moet je goed opletten. Je krijgt van de bank namelijk de taxatiewaarde en niet altijd de waarde die jij ervoor hebt betaald.
Helemaal zonder eigen geld wordt lastig. Het is natuurlijk mogelijk dat de taxateur de waarde hoger schat dan wat jij hebt betaald. Dan mag je bij sommige banken meer lenen dan de koopprijs. Van het geld dat je extra leent, kun je dan weer andere bijkomende kosten betalen.
Om een huis te kopen heb je dus (bijna altijd) eigen middelen nodig. Je betaalt bijvoorbeeld voor de notaris en de taxateur. Gelukkig kun je veel van deze kosten aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit mag je één keer doen, voor het jaar waarin je het huis hebt gekocht. Lees hier meer over je hypotheek en de belastingaangifte.
Als je geen spaargeld hebt, dan is een huis kopen zonder eigen geld niet helemaal uitgesloten. Misschien kunnen je ouders wel helpen met de hypotheek. Ze kunnen bijvoorbeeld een bedrag aan je lenen of schenken.
Je ouders (of andere familie en vrienden) mogen je één keer in je leven een groot bedrag schenken voor de aankoop van een huis. Het gaat om 106.671 euro (in 2022). Lees hier meer over belastingvrij schenken.
Dit klinkt gek, want waarom zou je een tweede lening willen naast je hypotheek? Stel dat je een huis koopt waarvoor je ruim voldoende kan lenen op basis van je inkomen. Zeg dat je 300.000 euro kan lenen, terwijl je huis 250.000 euro kost. Je mag dan alsnog maar 250.000 euro lenen omdat je niet meer dan de woningwaarde mag lenen. Je kan dan voor de bijkomende kosten een extra lening ergens anders afsluiten.
Wanneer je een hypotheek wilt bij de bank, kijken ze naar al je inkomsten en uitgaven. Heb je bijvoorbeeld een studieschuld? Dan ben je hier maandelijks geld aan kwijt. Hierdoor wordt het bedrag dat je mag lenen bij de bank minder. Hetzelfde geldt voor een creditcardschuld. Dit doen ze niet om je te pesten. Hier zijn namelijk landelijke afspraken over gemaakt op basis van richtlijnen van het NIBUD. Wil je extra lenen naast je hypotheek? Dan mag je minder lenen voor de hypotheek. De optie die hier boven wordt genoemd kan dus alleen als je minder voor je huis wilt lenen dan hoeveel je huis waard is.
Een van de keuzes wanneer je een huis gaat kopen: nieuwbouw of bestaande bouw? Lees alvast over de voor- en nadelen bij nieuwbouw.
Het voorbereiden van je eerste hypotheekgesprek hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ik help je door je 12 vragen te geven die je kan stellen.
Vanaf 1 januari veranderen er 5 dingen die belangrijk zijn om te weten. Ik praat je erover bij. Kun jij met een gerust hart op huizenjacht.
Bieden op een huis in Amsterdam of Utrecht kan knap lastig zijn. Je hebt immers een hoop concurrentie. Lees mijn 4 tips ter voorbereiding.