Kan ik een huis kopen zonder eigen geld?

'Kan ik een huis kopen zonder eigen geld?' is een vraag waar veel mensen het antwoord op willen. Niet zo gek natuurlijk. Het antwoord? Het is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Hoe dat precies werkt lees je in dit artikel. Lees je mee?
stopwatch

3 min

calendar
10 januari 2024
eye

28456

Kan ik een huis kopen zonder eigen geld?

Een huis kopen zonder eigen geld kan tegenwoordig bijna niet meer. Vanaf 2018 mag je nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Gemiddeld komen er 4% aan kosten bovenop de koopprijs, zoals de notariskosten en kosten voor hypotheekadvies. Die 4% komen in dit geval dus voor eigen rekening.

Pas op met overbieden

Het zal je niet ontgaan zijn: de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen en wordt er nog steeds veel overboden. Maar bij overbieden moet je goed opletten. De waarde van een woning wordt vastgesteld door een taxateur. Ga je een bod doen boven deze taxatiewaarde? Dan zul je het verschil uit eigen zak moeten betalen. 

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hoe kan ik wel een huis kopen zonder eigen geld?

Een hypotheek afsluiten zonder eigen geld wordt lastig. Het is natuurlijk mogelijk dat de taxateur de waarde hoger schat dan wat jij hebt betaald. Dan mag je bij sommige banken meer lenen dan de koopprijs. Van het geld dat je extra leent, kun je dan weer andere bijkomende kosten betalen.

Zoveel kun jij lenen

Eigen geld, maar wel fiscaal aftrekbaar

Dus: kan ik een huis kopen zonder eigen geld? Nou, om een huis te kopen heb je dus (bijna altijd) spaargeld nodig. Je betaalt bijvoorbeeld voor de notaris en de taxateur. Gelukkig kun je veel van deze kosten aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit mag je één keer doen, voor het jaar waarin je het huis hebt gekocht. Lees hier meer over je hypotheek en de belastingaangifte.

Welke opties heb ik verder om geld te regelen?

Als je geen spaargeld hebt, dan is een huis kopen zonder eigen geld niet helemaal uitgesloten. Misschien kunnen je ouders wel helpen met de hypotheek. Ze kunnen bijvoorbeeld een bedrag aan je lenen of schenken.

Een belastingvrije schenking

Je ouders mogen je één keer in je leven een groot bedrag schenken voor een vrij bestedingsdoel. Dit mag je dus ook gebruiken voor de aankoop van een huis. Het gaat om 31.813 euro (in 2024 ). (1). Lees hier meer over belastingvrij schenken.

Een extra lening naast je hypotheek

Dit klinkt gek, want waarom zou je een tweede lening willen naast je hypotheek? Stel dat je een huis koopt waarvoor je ruim voldoende kan lenen op basis van je inkomen. Zeg dat je 400.000 euro kan lenen, terwijl je huis 350.000 euro kost. Je mag dan alsnog maar 350.000 euro lenen omdat je niet meer dan de woningwaarde mag lenen. Je kan dan voor de bijkomende kosten een extra lening ergens anders afsluiten.

Kan dit altijd?

Wanneer je een hypotheek wilt bij de bank, kijken ze naar al je inkomsten en uitgaven. Heb je bijvoorbeeld een studieschuld? Dan ben je hier maandelijks geld aan kwijt. Hierdoor wordt het bedrag dat je mag lenen bij de bank minder. Hetzelfde geldt voor een creditcardschuld. Dit doen ze niet om je te pesten. Hier zijn namelijk landelijke afspraken over gemaakt op basis van richtlijnen van het NIBUD. Wil je extra lenen naast je hypotheek? Dan mag je minder lenen voor de hypotheek. Met onze tool kun je gemakkelijk je maximale hypotheek berekenen. De optie die hier boven wordt genoemd kan dus alleen als je minder voor je huis wilt lenen dan hoeveel je huis waard is.

Beluister onze podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify

In drie afleveringen vertellen we je alles wat je moet weten voor het kopen van een huis.

Bellen met een expert

Ben je van plan een huis te kopen? Of wil je weten of je een huis kunt kopen zonder eigen geld in te leggen? Onze adviseurs helpen je. Zij nemen je meer door alle opties, op zo'n manier dat jij het ook snapt. Met je eigen dashboard als handige spiekbrief. En wist je dat het eerste hypotheekgesprek gratis is?

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.