Beïnvloedt mijn creditcard hoeveel hypotheek ik kan krijgen?

Je hypotheek is een grote lening waar je maandelijks geld aan kwijt bent. Om te kijken of je die wel kan betalen checkt de bank je andere maandlasten. Ook je creditcard hoort hierbij. Ik leg je uit hoe dit werkt.

Charlie Vielvoye

Is mijn creditcardschuld bekend bij het BKR?

Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten dan kijkt de bank hoeveel je maandelijks hieraan kan betalen. Ze kijken naar je inkomsten maar natuurlijk ook naar je uitgaven. Banken kunnen bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) kijken of je schulden hebt. Staat je creditcard hier tussen? Dit is mogelijk. Als je een creditcard hebt waarvan je de schuld in meerdere termijnen mag terugbetalen dan wordt deze bij het BKR geregistreerd. Het is dan een lening voor op langere termijn.

Een BKR-geregistreerde creditcardschuld is direct van invloed op je hypotheek

De bank kan dus zien hoeveel je maandelijks moet betalen voor je creditcard omdat ze weten hoe hoog je schuld is via het BKR. Het bedrag dat je maandelijks hieraan kwijt bent is dus van invloed op hoeveel je elke maand aan hypotheek kan betalen. De hoogte van je totale hypotheek wordt hierdoor ook lager. Wil je weten hoeveel je maximaal kan lenen ondanks je creditcardschuld? Vul dan de gratis tool in, dan weet je het binnen 5 minuten. Klik op ‘Uitgebreide invoer’ en selecteer bij ‘Soort verplichting’ ‘creditcard’.

Hoe kom ik van zo’n registratie af?

Als je de schuld afbetaalt en de creditcard opzegt dan verdwijnt de registratie. Je moet dan wel 2 dingen laten zien aan de bank:

  • Een bevestiging van de creditcardmaatschappij dat je de creditcard hebt opgezegd
  • Een rekeningafschrift waaruit blijkt dat je de schuld met eigen geld hebt afgelost. Als je een andere lening bent aangegaan om de schuld af te betalen dan word je er namelijk niet bepaald kredietwaardiger op.

Wanneer is mijn creditcard niet bekend bij het BKR?

Heb je een creditcard waarbij je de uitgaven binnen 30 dagen terug moet betalen? Dan is deze niet geregistreerd bij het BKR. Zo’n type creditcard is dus ook niet van invloed op de hoogte van je hypotheek. Je hebt dan weliswaar een lening uitstaan maar die is zo kortstondig dat het niet als een krediet wordt gezien.