Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Hoeveel hypotheek je kan krijgen hangt af van verschillende factoren. Denk maar aan de eisen voor een hypotheek. Hier wordt onder andere gekeken naar je inkomen, schulden, kredietgeschiedenis, de waarde van het huis dat je wil kopen en de voorwaarden van de bank. Een bank kijkt naar je bruto jaarinkomen en naar de schulden die je op dit moment hebt. Zo bepaalt de bank hoeveel je kunt lenen.
Bereken direct wat jij kunt lenen
Kan ik een huis kopen met mijn salaris?
Je zoektocht op Funda is begonnen en je bent benieuwd wat je maximaal kunt lenen. Dat begrijpen we. Zodra je weet wat je maximaal kunt lenen, zoek je een stuk makkelijker door het Funda-aanbod! Met onze tool bereken je eenvoudig wat je maximaal kunt lenen. En ga je daarna bieden? Dan helpt ons Biedcertificaat je om tussen de concurrentie uit te steken.
De belangrijkste factoren die bepalen of je een huis kunt kopen
1. Loan to income
Voor het berekenen van je maximale hypotheek wordt er gekeken naar je bruto jaarinkomen. Je salaris wordt gebruikt om in verhouding te zetten tot je hypotheek, dit wordt ook wel loan to income genoemd. Zo mag je hypotheek maximaal 4,5 keer je inkomen zijn. Verdien je 40.000 euro bruto per jaar? Dan kun je maximaal ongeveer 4,5 x 40.000 = 180.000 euro lenen. Ook is de manier waarop je jouw salaris verdient belangrijk. Ben je bijvoorbeeld in vaste loondienst of zzp'er?
Beluister onze podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify
In deze aflevering leggen we aan je uit naar welke factoren de bank kijkt om te bepalen hoeveel hypotheek jij kunt krijgen.
2. Hypotheek met een vast contract
Als je een vast contract hebt, kun je dit inkomen helemaal meetellen voor je maximale hypotheek. Let er wel op dat je door je proeftijd bent. Daarnaast zijn er ook nog wat andere dingen om rekening mee te houden:
- Ontvang je binnen zes maanden een loonsverhoging? Dan kun je dit vaak nu al meenemen in je hypotheek.
- Ontvang je structureel bonussen, IKB, een onregelmatigheidstoeslag of werk je over? Ook dit kun je vaak meenemen in je hypotheek.
- Heb je een zorgcontract en ontvang je daarom PGB? Onder bepaalde voorwaarden kun je dit meenemen in je hypotheek.
Soms kan iets een negatieve invloed hebben op je hypotheek. Bijvoorbeeld als je tijdelijk minder werkt door ouderschapsverlof.
3. Hypotheek zonder vast contract
Ook zonder vast contract kun je een hypotheek afsluiten. Als je een tijdelijk contract hebt, kun je je baas vragen om een intentieverklaring. Werk je als flexwerker? Dan kun je met een perspectiefverklaring een hypotheek krijgen.
4. Hypotheek als zelfstandig ondernemer
Als zzp'er werkt het net even anders dan als je in loondienst bent. Als zelfstandig ondernemer is jouw inkomen de winst van je bedrijf. Om het makkelijk te maken, gebruiken banken hiervoor verschillende termen: fiscale winst, winst vóór belastingen of bedrijfsresultaat. Het zijn drie woorden die hetzelfde betekenen. Met de winst van de afgelopen drie jaar kun je je maximale hypotheek als zzp'er berekenen. Ben je een startende ondernemer? Ook dan zijn er mogelijkheden. Onze rekentool houdt hier rekening mee.
Bijkomende kosten bij het afsluiten van een hypotheek
Bij het afsluiten van een hypotheek is het verstandig om rekening te houden met extra kosten. Naast onvoorziene kosten of kosten voor een verhuizing, kun je het beste uitgaan van de volgende kosten:
- De overdrachtsbelasting is altijd 2% van de marktwaarde van de woning. Starters op de woningmarkt kunnen hiervoor een uitzondering krijgen. Dan moeten ze wel voldoen aan de eisen voor startersvrijstelling. (1)
- Het is verstandig om rekening te houden met kosten voor de notaris. Ook kan het handig zijn om de kosten voor een taxatie alvast opzij te leggen. Als je een taxatie via Frits aanvraagt, zijn de kosten 650 euro .
Gratis Biedcertificaat
Heb je genoeg salaris om een huis te kopen? Dan is de volgende stap het verslaan van je concurrentie tijdens het bieden. Wij helpen je hierbij met ons gratis Biedcertificaat. Dit is een certificaat waarin onze hypotheekadviseur verklaart tot welk bedrag je kunt bieden. Dit geeft de verkopende partij meer zekerheid dat je in staat bent om het huis te betalen en dat versterkt je positie.
Vraag je hypotheek aan met Frits
Hopelijk heb je nu een antwoord op de vraag 'kan ik een huis kopen met mijn salaris?' Als je weet wat je bruto salaris is, kun je dit in verhouding zetten tot je hypotheek. Daarna staan onze adviseurs voor je klaar om je verder te helpen met je hypotheek. Tijdens het gratis hypotheekgesprek wordt je meegenomen door alle opties. Op zo’n manier dat jij het kunt navertellen. Met het dashboard als handige spiekbrief. Wil je alvast de afspraak inplannen?