Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

Je wilt niet langer huren en bent klaar om te kopen. Nu speelt bij jou de vraag: 'Kan ik een huis kopen met mijn salaris?' Na het lezen van dit artikel weet je het binnen no-time.

stopwatch

3 min

calendar
25 april 2024
eye

52644

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek je kan krijgen hangt af van verschillende factoren. Daarbij wordt onder andere gekeken naar je inkomen, schulden, kredietgeschiedenis, de waarde van het huis dat je wil kopen en de voorwaarden van de bank. Over het algemeen kijken banken naar je bruto-inkomen en je schuldenlast om te bepalen hoeveel je kunt lenen. 

Bereken direct wat jij kunt lenen

Kan ik een huis kopen met mijn salaris?

Je zoektocht op Funda is begonnen en je bent benieuwd wat je maximaal kunt lenen. Dat begrijpen we. Zo zoek je namelijk stukken handiger door het Funda-aanbod! Met onze tool bereken je vlug wat je maximaal kunt lenen. En ga je daarna bieden? Dan helpt ons Biedcertificaat je om tussen de concurrentie uit te steken.

Maximale hypotheek berekenen

De belangrijkste factoren die bepalen of je een huis kunt kopen

1. Loan to income

Voor het berekenen van je maximale hypotheek wordt er gekeken naar je bruto jaarinkomen. Je salaris wordt gebruikt om in verhouding te zetten tot je hypotheek, dit wordt ook wel loan to income genoemd. Zo mag je hypotheek maximaal 4,5 keer je inkomen zijn. Verdien je 40.000 euro bruto per jaar? Dan kun je maximaal ongeveer 4,5 x 40.000 = 180.000 euro lenen. Ook is de manier waarop je jouw salaris verdient belangrijk. Ben je bijvoorbeeld in vaste loondienst of zzp'er?

Beluister onze podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify

In deze aflevering leggen we aan je uit naar welke factoren de bank kijkt om te bepalen hoeveel hypotheek jij kunt krijgen.

2. Hypotheek met een vast contract

Als je een vast contract hebt, kun je dit inkomen helemaal meetellen voor je maximale hypotheek. Let er wel op dat je door je proeftijd bent. Daarnaast zijn er ook nog wat andere dingen om rekening mee te houden:

  • Ontvang je binnen zes maanden een loonsverhoging? Dan kun je dit vaak nu al meenemen in je hypotheek.
  • Ontvang je structureel bonussen, IKB, een onregelmatigheidstoeslag of werk je over? Ook dit kun je vaak meenemen in je hypotheek.
  • Heb je een zorgcontract en ontvang je daarom PGB? Onder bepaalde voorwaarden kun je dit meenemen in je hypotheek.

Soms heeft iets een negatieve invloed op je hypotheek. Als je bijvoorbeeld tijdelijk minder werkt omdat je ouderschapsverlof aan het opnemen bent.

3. Hypotheek zonder vast contract

Ook zonder vast contract kun je een hypotheek afsluiten. Als je een tijdelijk contract hebt, kun je je baas vragen om een intentieverklaring. Werk je als flexwerker? Dan kun je met een perspectiefverklaring een hypotheek krijgen.

4. Hypotheek als zelfstandig ondernemer

Als zzp'er werkt het net even anders dan als je in loondienst bent. Als zelfstandig ondernemer is jouw inkomen de winst van je bedrijf. Om het makkelijk te maken, gebruiken banken hiervoor verschillende termen: fiscale winst, winst vóór belastingen of bedrijfsresultaat. Het zijn drie woorden die hetzelfde betekenen. Met de winst van de afgelopen drie jaar kun je je maximale hypotheek als zzp'er berekenen. Ben je een startende ondernemer? Ook dan zijn er mogelijkheden. Onze rekentool houdt hier rekening mee.

 

Gratis Biedcertificaat

Heb je genoeg salaris om een huis te kopen? Dan is de volgende stap het verslaan van je concurrentie tijdens het bieden. Wij helpen je hierbij met ons gratis Biedcertificaat. Dit is een certificaat waarin onze hypotheekadviseur verklaart tot welk bedrag je kunt bieden. Dit geeft de verkopende partij meer zekerheid dat je in staat bent om het huis te betalen en dat versterkt je positie.

Vraag je hypotheek aan met Frits

Hopelijk heb je nu een antwoord op de vraag 'kan ik een huis kopen met mijn salaris?' Als je weet wat je bruto salaris is, kun je dit in verhouding zetten tot je hypotheek. Daarna staan onze adviseurs voor je klaar om je verder te helpen met je hypotheek. Tijdens het gratis hypotheekgesprek wordt je meegenomen door alle opties. Op zo’n manier dat jij het kunt navertellen. Met het dashboard als handige spiekbrief. Wil je alvast de afspraak inplannen?

Biedverzekering

Versla de huizenmarkt: ruim 4x meer kans op een winnend bod met onze Biedverzekering

Met onze Biedverzekering heb jij een streepje voor tijdens het bieden op jouw droomhuis. Je kunt met onze Biedverzekering zelfs bieden zonder voorbehoud van financiering!

 
Biedverzekering aanvragen
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.