Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 3 dingen

Je wilt heel graag een appartement kopen op fietsafstand van je werk. Nu speelt bij jou de vraag: ‘kan ik een huis kopen met mijn salaris?’ Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Angelina Kemper

Kan ik een huis kopen met mijn salaris?

Nu je je zoektocht op Funda bent begonnen, ben je benieuwd naar wat je maximaal kunt lenen. Als je het aanbod kan filteren op prijsklasse, scheelt dat een hoop tijd! Salaris is erg belangrijk als je je maximale hypotheek wilt berekenen. Om erachter te komen hoeveel je kunt lenen kun je de gratis rekentool van Ikbenfrits gebruiken. Die houdt ook rekening met je eventuele studieschuld.

Hoe wordt het berekend?

Voor het berekenen van je maximale hypotheek wordt er gekeken naar je bruto jaarinkomen. Je kunt je bruto jaarinkomen vinden op je loonstrook of jaaropgaaf. Je maximale hypotheek is ongeveer 4,5 keer je jaarinkomen. Verdien je 40.000 euro bruto per jaar? Dan kun je maximaal ongeveer 4,5×40.000 = 180.000 euro lenen. De manier waarop je jouw salaris verdient is ook van belang. Ben je in vaste loondienst of bijvoorbeeld zzp’er?

Hypotheek met een vast contract

Goed nieuws! Als je een vast contract hebt, dan kun je dit inkomen bijna altijd volledig meetellen voor de maximale hypotheek. Het is wel goed om erop te letten dat je door je proeftijd bent. De bank wil graag dat je daar wel al doorheen bent. Daarnaast zijn er ook nog wat andere dingen om rekening mee te houden:

  • Ontvang je binnen 6 maanden een loonsverhoging? Dan kun je dit vaak nu al meenemen in je hypotheek.
  • Ontvang je structureel bonussen, IKB, onregelmatigheidstoeslag of werk je structureel over? Ook dit kun je vaak meenemen in je hypotheek.
  • Heb je een zorgcontract en ontvang je daarom PGB? Onder bepaalde voorwaarden kun je dit meenemen in je hypotheek.
  • Soms heeft ook iets negatieve invloed op je hypotheek. Als je bijvoorbeeld tijdelijk minder werkt, omdat je ouderschapsverlof aan het opnemen bent.

Hypotheek zonder vast contract

Ook als je geen vast contract hebt kun je meestal een hypotheek afsluiten! Als je een tijdelijk contract hebt, dan kun je je baas vragen om een intentieverklaring en zo een hypotheek krijgen. Werk je als flexwerker? Dan kun je met een perspectiefverklaring toch vaak een hypotheek krijgen.

Hypotheek als zelfstandig ondernemer

Als zzp’er werkt het net even anders dan bij iemand die in loondienst is. Als zelfstandig ondernemer is jouw inkomen de winst van je bedrijf. Om het makkelijk te maken gebruiken banken hiervoor verschillende termen: fiscale winst, winst vóór belastingen of bedrijfsresultaat. Het zijn drie woorden die hetzelfde betekenen. Met de winst van de afgelopen drie jaar kun je je maximale hypotheek als zzp’er berekenen. Ben je startende ondernemer? Ook dan zijn er mogelijkheden. De rekentool van Ikbenfrits houdt hier ook rekening mee.

Meer weten over hypotheek kopen salaris

Je kunt aan de slag met de gratis rekentools én je kunt gratis een afspraak maken met een adviseur! Kies wat het beste bij jou past. In het advies bespreken jullie jouw situatie en krijg je antwoord op al je vragen. Benieuwd?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren