Kan ik mijn loonsverhoging meenemen in de hypotheek?

Yes, het is gelukt! Je krijgt promotie over 2 maanden en daarbij hoort een mooie loonsverhoging. Nu is alleen je droomhuis op je pad gekomen en vraag je je af ‘Mag ik de loonsverhoging meenemen in de hypotheek’. Het antwoord: vaak kan dat!

Angelina Kemper

Loonsverhoging meenemen in de hypotheek

Als je een hypotheek wilt afsluiten voor de aankoop van je droomhuis dan wil de bank natuurlijk weten of je structureel inkomen hebt. Naast je huidige inkomen zijn er een aantal banken die ook salarisverhogingen meenemen in de hypotheek, mits je deze binnen 6 maanden krijgt.

Hoe kan ik aantonen dat ik de loonsverhoging krijg binnen 6 maanden?

Er zijn verschillende manieren om aan te tonen dat de loonsverhoging eraan zit te komen.

  • Het is vastgelegd in je CAO.
  • Je maakt een stap binnen je salarisschaal en het staat dus in je arbeidscontract.
  • Je werkgever heeft een salarisverhoging toegezegd en wil dit schriftelijk bevestigen.

Is de loonsverhoging meenemen in de hypotheek de moeite waard? Zeker!

Je werkgever een schriftelijke verklaring vragen voor je salarisverhoging klinkt misschien best als een drempel, maar door een salarisverhoging kun je vaak duizenden euro’s meer lenen. In dit rekenvoorbeeld zie je de impact van een salarisverhoging van bruto 200 euro per maand.

Casper werkt sinds 1 november 2018 bij zijn werkgever en wil zijn eerste huis gaan kopen. Zijn werkgever heeft hem een salarisverhoging toegezegd, die over 2 maanden in gaat, van 200 euro bruto per maand. Casper is 30 jaar, alleenstaand en heeft een vast inkomen van 35.000 euro per jaar. Zijn nieuwe salaris is 37.592 euro (200 euro bruto per maand + 8 procent vakantiegeld).

  • Casper kan op basis van zijn oude salaris (35.000) 166.095 euro* lenen.
  • Met de salarisverhoging kan hij 178.395 euro* lenen.

*Deze berekening is gemaakt op 27 augustus 2020 op basis van een annuïteitenlening met een rentevaste periode van 10 jaar.

Hoe vraag je een hypotheek aan als je de salarisverhoging wilt meenemen in de hypotheek?

Daar kan hypotheekadviseur Ikbenfrits je bij helpen. Plan gratis een gesprek in met 1 van de adviseurs. Samen neem je je persoonlijke situatie door. De adviseur kan zo inschatten of je salarisverhoging mee kan in je hypotheekaanvraag. Wil je eerst zelf aan de slag? Bereken dan je hypotheek met de uitgebreide rekentool.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren