Kun je met PGB inkomsten een hypotheek afsluiten?

29 april 2021 3758x

Steeds meer mensen in Nederland ontvangen een persoonsgebonden budget, afgekort PGB. Maar kun je je PGB inkomsten meenemen in een hypotheekaanvraag? Dit zijn de spelregels voor de PGB hypotheek.

Angelina Kemper

Wat zijn PGB inkomsten?

PGB inkomsten zijn inkomsten uit een zogenaamd persoonsgebonden budget. Patiënten die zorg nodig hebben, kunnen dit bedrag inzetten om zelf zorg in te kopen. Verleen jij zorg aan iemand met een PGB? Dan heb je PGB inkomsten. Je kunt deze inkomsten niet altijd meenemen in je hypotheekaanvraag.

Wanneer kun je een PGB hypotheek afsluiten?

Banken zijn niet zo happig om hypotheken op basis van een PGB inkomen te verstrekken. Dit komt omdat een PGB inkomen kan wegvallen door bijvoorbeeld het overlijden van de zorgbehoevende of ziekte van de zorgverlener. Je hebt namelijk als PGB ontvanger geen recht op loondoorbetaling bij ziekte, zoals een werknemer dat wel heeft. Ook kom je niet in aanmerking voor een WW-uitkering.

  • Ontvang je PGB inkomsten voor de zorg van je kind, partner of een ander familielid en ben je niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan kun je op basis van dit inkomen geen hypotheek afsluiten.
  • Ben je gediplomeerd om zorg te verlenen en heb je een zorgcontract? Dan maak je kans op een PGB hypotheek. Een hypotheek op basis van PGB-inkomen is altijd maatwerk. Daarom betaal je bij ons bovenop de vaste kosten 700 euro extra als je jouw PGB inkomsten wilt meenemen in de hypotheekaanvraag.