De inkomensbepaling Loondienst: Geen werkverklaring meer nodig

In een werkgeversverklaring staat de situatie van jouw inkomen beschreven, hiermee wordt berekend hoeveel jij maximaal kunt lenen. Steeds meer banken werken tegenwoordig liever met een andere verklaring: de Inkomensbepaling Loondienst.
stopwatch

3 min

calendar
27 juni 2023
eye

1851

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is een werkgeversverklaring?

Een werkgeversverklaring is één van de documenten die je nodig hebt om een hypotheek te krijgen. Deze verklaring vult je werkgever in. Hierin staat de situatie van jouw inkomen waardoor de bank weet hoeveel geld ze jou kunnen lenen. Hoeveel je verdient, maar ook of je een tijdelijk of vast contract hebt. Een werkgeversverklaring zorgt vaak voor veel poespas. Het moet namelijk volledig foutloos door je werkgever ingevuld worden. Dit lukt niet altijd in één keer (en vaak ook niet in twee keer). Hierdoor loop jij dus vertraging op met de aankoop van je huis! Om deze reden is de inkomensbepaling Loondienst in het leven geroepen.

Hypotheek berekenen

Wat is een Inkomensbepaling Loondienst?

De Inkomensbepaling Loondienst is een digitaal document. Gegevens uit het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) zijn in dit document de bron van informatie over jouw inkomen. Het gaat dan om gegevens over je bruto inkomen van de afgelopen jaren. Ook bonussen worden hierin meegenomen. Op de informatie over je inkomen worden altijd rekentools losgelaten. Op die manier kan het maximale inkomen berekend worden. Hieruit rolt een toetsinkomen, het bedrag dat wordt gebruikt om de hoogte van je maximale hypotheek te berekenen. Omdat dit document digitaal is en een persoon deze niet met een pen in moet vullen, sluipen er minder snel fouten in. Hierdoor is het hele proces sneller, betrouwbaarder en makkelijker.

De voordelen

Een inkomensbepaling Loondienst is voor mensen in loondienst betrouwbaarder dan de werkgeversverklaring. Volgens het Hypotheken Data Netwerk moet een werkgeversverklaring gemiddeld 2,4 keer opgestuurd worden, omdat er regelmatig fouten in worden gemaakt. Een Inkomensbepaling Loondienst is digitaal en zo worden er geen menselijke fouten gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het in één keer goedgekeurd kan worden door je hypotheekadviseur en de bank.

Zo kom jij ook aan een Inkomensverklaring Loondienst

  • Door je hypotheekadviseur word je gevraagd om online je UWV verzekeringsbericht te downloaden.
  • Je mailt dit document door naar je hypotheekadviseur.
  • Het toetsinkomen wordt beoordeeld door je adviseur. Hierna regelt hij of zij dat dit document bij de bank terecht komt.

Welke banken doen er mee?

Bij de meeste banken kun je inmiddels een hypotheek aanvragen met een Inkomensbepaling Loondienst. Ook als je gebruik wilt maken van NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is een Inkomensbepaling Loondienst geldig.

Bronvermelding bij dit artikel

Je hypotheek regelen

Ben je nog op zoek naar een goede, onafhankelijke adviseur die je helpt met je hypotheek? onze experts staan altijd voor je klaar en vinden het belangrijk dat je een goede hypotheek krijgt waar je niet te veel voor betaalt. Eerst even bellen?

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Documenten

10/01/2024

Werkgeversverklaring 2024

21/11/2023

Hoe gaat het aanleveren van documenten voor mijn hypotheek in zijn werk?

27/06/2023

De inkomensbepaling Loondienst: Geen werkverklaring meer nodig

23/06/2023

Een 'ontruimingsverklaring hypotheek': wat is dat?

3/08/2021

Hoe kun je makkelijk documenten scannen voor je hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.