Een 'ontruimingsverklaring hypotheek': wat is dat?

Je komt in het huis van jouw partner te wonen. Enthousiast bespreken jullie de opties voor de inrichting, tot ineens de term ontruimingsverklaring voorbij komt.
stopwatch

3 min

calendar
23 juni 2023
eye

5033

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is een ontruimingsverklaring?

Stel: je partner heeft al eerder een huis gekocht en jij trekt daarbij in. Je bent zelf dus niet de eigenaar van het huis, tenzij je een wel erg vrijgevige partner hebt. In veel gevallen wordt dan door de bank aan jou gevraagd om een ontruimingsverklaring te tekenen. Met deze verklaring geef jij aan dat als de bank het huis gedwongen moet verkopen, jij vrijwillig het huis uit gaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer jullie de hypotheeklasten niet meer kunnen dragen. Jullie kunnen hier alvast op voorbereid zijn door de maximale hypotheek te berekenen en de daarbij behorende lasten.

Maximale hypotheek berekenen

Waarom moet jij deze verklaring tekenen?

De reden waarom deze verklaring bestaat, is omdat er veel rechten zijn voor de bewoners van een huis. Natuurlijk fijn voor jou als bewoner dat je zo beschermd bent, maar de bank ziet dit anders. Daarom stelt de bank voor extra zekerheid een ontruimingsverklaring op, waar de bewoners instemmen het huis te verlaten als de kosten van het huis niet meer betaald kunnen worden. Zo kan de bank het huis verkopen om met dat geld de hypotheek af te lossen. Zonder inwoners in het huis namelijk meer waard dan met inwoners.

Een voorbeeld van een ontruimingsverklaring

Om het je nog een beetje beter uit te leggen, is er ook een voorbeeld van een ontruimingsverklaring. In dit voorbeeld zie je hoe in de meeste gevallen de verklaring is opgesteld door de bank en wat jij dus allemaal moet ondertekenen. Je downloadt 'm onderaan de pagina.

Advies

Ben je onzeker over je huidige hypotheeklasten en zoek je advies? Onze adviseurs staan voor je klaar. Tijdens een gratis hypotheekgesprek nemen zij je mee door alle opties. Op zo'n manier dat jij het ook snapt. Met je persoonlijke dashboard als handige spiekbrief.

Gratis afspraak maken
Eerste pagina - Ontruimingsverklaring

Voorbeeld ontruimingsverklaring

Als je gaat samenwonen, is het handig om wat afspraken vast te leggen of af te spreken. Vooral als het om een koophuis gaat, en ook als jij niet de eigenaar bent. Met een ontruimingsverklaring geef jij aan dat als de bank het huis gedwongen moet verkopen, jij vrijwillig het huis uit gaat.

Eerste pagina - Ontruimingsverklaring

Download onze gratis ontruimingsverklaring

Met een ontruimingsverklaring geef jij aan dat als de bank het huis gedwongen moet verkopen, jij vrijwillig het huis uit gaat.

Ontruimingsverklaring

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Documenten

10/01/2024

Werkgeversverklaring 2024

21/11/2023

Hoe gaat het aanleveren van documenten voor mijn hypotheek in zijn werk?

27/06/2023

De inkomensbepaling Loondienst: Geen werkverklaring meer nodig

23/06/2023

Een 'ontruimingsverklaring hypotheek': wat is dat?

3/08/2021

Hoe kun je makkelijk documenten scannen voor je hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.