Een 'ontruimingsverklaring hypotheek': wat is dat?

01 april 2022 6438x

Je komt in het huis van jouw partner te wonen. Enthousiast bespreken jullie de opties voor de inrichting, tot ineens de term ontruimingsverklaring voorbij komt.

Bénine Bijleveld

Wat is een ontruimingsverklaring?

Stel: je partner heeft een huis gekocht en jij trekt daarbij in. Je bent zelf dus niet de eigenaar van het huis, tenzij je een wel erg vrijgevige partner hebt. In veel gevallen wordt dan door de bank aan jou gevraagd om een ontruimingsverklaring te tekenen. Met deze verklaring geef jij aan dat als de bank het huis gedwongen moet verkopen, jij vrijwillig het huis uit gaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer jullie de hypotheeklasten niet meer kunnen dragen. Jullie kunnen hier alvast op voorbereid zijn door de maximale hypotheek te berekenen en de daarbij behorende lasten.

Waarom moet jij deze verklaring tekenen?

De reden waarom deze verklaring bestaat, is omdat er veel rechten zijn voor de bewoners van een huis. Natuurlijk fijn voor jou als bewoner dat je zo beschermd bent, maar de bank ziet dit anders. Daarom stelt de bank voor extra zekerheid een ontruimingsverklaring op, waar de bewoners instemmen het huis te verlaten als de kosten van het huis niet meer betaald kunnen worden. Zo kan de bank het huis verkopen om met dat geld de hypotheek af te lossen. Zonder inwoners in het huis namelijk meer waard dan met inwoners.

Een voorbeeld van een ontruimingsverklaring

Om het je nog een beetje beter uit te leggen, is er ook een voorbeeld van een ontruimingsverklaring. In dit voorbeeld zie je hoe in de meeste gevallen de verklaring is opgesteld door de bank en wat jij dus allemaal moet ondertekenen.

Advies

Ben je onzeker over je huidige hypotheeklasten en zoek je advies? Onze adviseurs staan voor je klaar. Tijdens een gratis hypotheekgesprek nemen zij je mee door alle opties. Op zo'n manier dat jij het ook snapt. Met je persoonlijke dashboard als handige spiekbrief.

Lees ook