Kun je je hypotheek niet meer betalen? Dit kun je doen

Het kan gebeuren dat je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Enorm vervelend en het kan je behoorlijk wat stress geven. Daarom worden hier een aantal stappen genoemd die je kunt nemen, zodat je een beetje houvast hebt.
stopwatch

3 min

calendar
6 juli 2023
eye

87

Neem contact op met je bank als je je hypotheek niet meer kunt betalen

Het is beter om zo vroeg mogelijk te vertellen aan je bank dat je betaalproblemen verwacht. Je geeft de bank zo de mogelijkheid om met je mee te denken. Dit is vaker een betere optie dan herinneringen of aanmaningen af te wachten. Leg je bank uit waarom je je hypotheek niet meer kunt betalen en hoe je de verwachting voor de toekomst ziet. Misschien wil de bank je wel uitstel van betaling geven. Een andere oplossing waar de bank mee kan komen, is het pauzeren van je hypotheekrente. In dat geval betaal je tijdelijk geen rente meer over je hypotheek, maar wel je aflossing. Zo krijg jij weer wat ruimte om je financiële situatie op orde te krijgen.

Bereken direct of jij kunt oversluiten

Inzicht in je kosten

Als het gelukt is om met de bank tot een overeenstemming te komen, is het handig om je kosten inzichtelijk te krijgen. Met de tool van het Nibud kun je een onafhankelijke blik op je inkomsten en uitgaven krijgen. Aan de hand daarvan kun je kijken of je aanpassingen kunt maken op jouw uitgavenpatroon. Een andere manier om structureel je maandlasten te verlagen, is om te kijken of oversluiten voordelig voor je is. Afhankelijk van de rente die je nu betaalt en de rentevaste periode die je hebt, wordt er een oversluitboete berekend. In veel gevallen kun je deze boete wegstrepen tegen de lagere rente die je ergens anders kunt krijgen.

Hypotheek oversluiten berekenen

Je huis verkopen als je je hypotheek niet meer kunt betalen

Het laatste redmiddel wat je natuurlijk het liefste wilt voorkomen: het verkopen van je huis. Helaas is het toch de bittere waarheid indien je niet je hypotheek kunt betalen. Als alle andere mogelijkheden niet hebben kunnen bijdragen, is dit je enige optie. De beste manier is om in dit geval zelf je huis te verkopen, omdat je er dan het meeste voor krijgt. Als de betalingsachterstand te groot is, wil de bank waarschijnlijk je huis zo snel mogelijk verkopen. In dat geval wordt er een executieveiling gehouden, gelukkig komt dit tegenwoordig steeds minder vaak voor.

Vraag 't Frits

Alhoewel de adviseurs je niet kunnen helpen met geldproblemen, kunnen ze wel met je meedenken om je maandlasten zo laag mogelijk te houden. De adviseurs van Frits kijken mee met je situatie en berekenen of oversluiten mogelijk (en goedkoper) is. Laat je ze weten wanneer ze je kunnen bereiken?

Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.