Kun je je hypotheek niet meer betalen? Dit kun je doen

Het kan gebeuren dat je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Enorm vervelend en het kan je behoorlijk wat stress geven. Daarom worden hier een aantal stappen genoemd die je kunt nemen, zodat je een beetje houvast hebt.
stopwatch

3 min

calendar
22 juni 2021
eye

87

Neem contact op met je bank als je je hypotheek niet meer kunt betalen

Het is beter om zo vroeg mogelijk te vertellen aan je bank dat je betaalproblemen verwacht. Je geeft de bank zo de mogelijkheid om met je mee te denken. Dit is vaker een betere optie dan herinneringen of aanmaningen af te wachten. Leg je bank uit waarom je je hypotheek niet meer kunt betalen en hoe je de verwachting voor de toekomst ziet. Misschien wil de bank je wel uitstel van betaling geven. Een andere oplossing waar de bank mee kan komen, is het pauzeren van je hypotheekrente. In dat geval betaal je tijdelijk geen rente meer over je hypotheek, maar wel je aflossing. Zo krijg jij weer wat ruimte om je financiële situatie op orde te krijgen.

Bereken direct of jij kunt oversluiten

Inzicht in je kosten

Als het gelukt is om met een de bank tot een overeenstemming te komen, is het handig om je kosten inzichtelijk te krijgen. Met de tool van het Nibud kun je een onafhankelijke blik op je inkomsten en uitgaven krijgen. Aan de hand daarvan kun je kijken of je aanpassingen kunt maken op jouw uitgave-patroon. Een andere manier om structureel je maandlasten te verlagen, is om te kijken of oversluiten voordelig voor je is. Afhankelijk van de rente die je nu betaalt en de rentevaste periode die je hebt, wordt er een oversluitboete berekend. In veel gevallen kun je deze boete wegstrepen tegen de lagere rente die je ergens anders kunt krijgen.

Hypotheek oversluiten berekenen

Je huis verkopen als je je hypotheek niet meer kunt betalen

Het laatste redmiddel wat je natuurlijk het liefste wilt voorkomen: het verkopen van je huis. Helaas is het toch de bittere waarheid indien je niet je hypotheek kunt betalen. Als alle andere mogelijkheden niet hebben kunnen bijdragen, is dit je enige optie. De beste manier is om in dit geval zelf je huis te verkopen, omdat je er dan het meeste voor krijgt. Als de betalingsachterstand te groot is, wil de bank waarschijnlijk je huis zo snel mogelijk verkopen. In dat geval wordt er een executieveiling gehouden, gelukkig komt dit tegenwoordig steeds minder vaak voor.

Vraag 't Frits

Alhoewel de adviseurs je niet kunnen helpen met geldproblemen, kunnen ze wel met je meedenken om je maandlasten zo laag mogelijk te houden. De adviseurs van Frits kijken mee met je situatie en berekenen of oversluiten mogelijk (en goedkoper) is. Laat je ze weten wanneer ze je kunnen bereiken?

Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Algemeen

2/06/2023

Renteaftrek loopt af. Wat gebeurt er met je hypotheek?

1/06/2023

Uitleg hypotheek: hoe werkt een hypotheek en waar moet je op letten?

25/05/2023

Wat is een sleutelverklaring?

19/05/2023

Variabele rente bij je hypotheek, of toch liever vast?

17/05/2023

Bereidstellingsprovisie, wat is het precies?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.