Heeft ouderschapsverlof gevolgen voor de hypotheek?

Je kleine wondertje is geboren of jullie zijn in blijde verwachting. Je overweegt ouderschapsverlof op te nemen, maar je hebt ook verhuisplannen. Heeft ouderschapsverlof gevolgen voor de hypotheek? Het antwoord is: ja…

Angelina Kemper

Wat is ouderschapsverlof?

Als ouder hebt je recht op ouderschapsverlof tot je kind 8 jaar wordt. De duur is bij wet vastgelegd. Je krijgt recht op 26 keer het aantal werkuren per week per kind. Het verlof neem je op in overleg met je werkgever. Ouderschapsverlof is meestal onbetaald. Er zijn slechts een aantal CAO’s waar een gedeeltelijke vergoeding wordt uitbetaald.

Ouderschapsverlof gevolgen hypotheek

De bank ziet ouderschapsverlof als inkomstenvermindering. Daardoor heeft ouderschapsverlof gevolgen voor de hypotheek. Er is een uitzondering: als je ouderschapsverlof binnen 6 maanden eindigt en je werkgever bevestigd dit schriftelijk, dan wordt er met je normale salaris gerekend.

Hoe wordt ouderschapsverlof meegerekend bij de hypotheek?

Als je ouderschapsverlof niet binnen 6 maanden eindigt, dan heeft ouderschapsverlof gevolgen voor de hypotheek. In dit rekenvoorbeeld zie je de impact van ouderschapsverlof van iemand die 1 dag per week minder gaat werken.

Lea werkt sinds 1 november 2018 bij haar werkgever en wil haar eerste huis gaan kopen. Ze neemt alleen nog 1,5 jaar lang 1 dag per week (8 uur) ouderschapsverlof op, daardoor ontvangt ze 20% minder salaris. Na haar ouderschapsverlof gaat ze weer fulltime werken (40 uur), maar dit duurt nog langer dan 6 maanden. Normaal gesproken is haar salaris 35.000 euro bruto per jaar. Nu met haar ouderschapsverlof is het salaris gedaald naar 28.000 euro bruto per jaar.

Lea is 30 jaar en is getrouwd met Arjan die ook 30 jaar is. Arjan heeft een vast inkomen van 25.000 euro per jaar.

  • Lea en Arjan kunnen op basis van de salarissen zonder ouderschapsverlof 292.429 euro* lenen.
  • Met ouderschapsverlof daalt de leencapaciteit naar 251.515 euro* lenen.

*Deze berekening is gemaakt op 28 augustus 2020 op basis van een annuïteitenlening met een rentevaste periode van 10 jaar.

Hypotheek aanvragen of overleggen met een hypotheekadviseur?

De hypotheekadviseurs van Ikbenfrits kunnen je helpen met je hypotheek en weten alles van ouderschapsverlof en de hypotheek. Plan gratis een gesprek in met 1 van de adviseurs. Samen neem je je persoonlijke situatie door, zodat je precies weet wat wel en niet kan. Wil je eerst zelf even aan de slag? Bereken dan je hypotheek met de uitgebreide rekentool.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren