Heeft ouderschapsverlof gevolgen voor de hypotheek?

21 juni 2021 6305x

Je kind is net geboren of jullie zijn nog in verwachting. Je overweegt ouderschapsverlof op te nemen, maar hebt ook verhuisplannen. Heeft ouderschapsverlof gevolgen voor je hypotheek?

Angelina Kemper

Wat is ouderschapsverlof?

Als ouder heb je recht op ouderschapsverlof tot je kind acht jaar wordt. De duur is wettelijk vastgelegd. Je hebt recht op 26 keer het aantal werkuren per week per kind. Het verlof neem je op in overleg met je werkgever. Ouderschapsverlof is meestal onbetaald. Er zijn een paar CAO's waar een gedeeltelijke vergoeding wordt uitbetaald.

Ouderschapsverlof gevolgen hypotheek

De bank ziet ouderschapsverlof als inkomstenvermindering. Daardoor heeft ouderschapsverlof gevolgen voor je hypotheek. Er is een uitzondering: als je ouderschapsverlof binnen zes maanden eindigt en je werkgever bevestigt dit schriftelijk, dan wordt er met je normale salaris gerekend.

Hoe wordt ouderschapsverlof meegerekend bij de hypotheek?

Als je ouderschapsverlof niet binnen zes maanden eindigt, dan heeft ouderschapsverlof gevolgen voor de hypotheek. In onderstaand rekenvoorbeeld zie je de impact van ouderschapsverlof van iemand die een dag per week minder gaat werken.

Lea werkt sinds 1 november 2018 bij haar werkgever en wil haar eerste huis gaan kopen. Ze neemt alleen nog 1,5 jaar lang een dag per week (acht uur) ouderschapsverlof op, daardoor ontvangt ze 20% minder salaris. Na haar ouderschapsverlof gaat ze weer fulltime werken (40 uur), maar dit duurt nog langer dan zes maanden. Normaal gesproken is haar salaris 35.000 euro bruto per jaar. Nu met haar ouderschapsverlof is het salaris gedaald naar 28.000 euro bruto per jaar.

Lea is 30 jaar en is getrouwd met Arjan die ook 30 jaar is. Arjan heeft een vast inkomen van 25.000 euro per jaar.

  • Lea en Arjan kunnen op basis van de salarissen zonder ouderschapsverlof 292.429 euro* lenen.
  • Met ouderschapsverlof daalt de leencapaciteit naar 251.515 euro* lenen.

*Deze berekening is gemaakt op 28 augustus 2020 op basis van een annuïteitenlening met een rentevaste periode van 10 jaar.

Hypotheek aanvragen of overleggen met een hypotheekadviseur?

Onze hypotheekadviseurs kunnen je helpen met je hypotheek en weten alles van ouderschapsverlof en de hypotheek. In een gratis hypotheekgesprek in met één van de adviseurs maken jullie een uitgebreide berekening waarin je zelf je opties kunt zien bij meer dan 30 verschillende banken.