Heeft ouderschapsverlof gevolgen voor de hypotheek?

Je kind is net geboren of jullie zijn nog in verwachting. Je overweegt ouderschapsverlof op te nemen, maar hebt ook verhuisplannen. Heeft ouderschapsverlof gevolgen voor je hypotheek?
stopwatch

3 min

calendar
10 januari 2024
eye

6135

Bereken direct wat jij kunt lenen

Ouderschapsverlof gevolgen hypotheek

De bank ziet ouderschapsverlof als inkomstenvermindering. Daardoor heeft ouderschapsverlof gevolgen voor je hypotheek. Er is een uitzondering: als je ouderschapsverlof binnen zes maanden eindigt en je werkgever bevestigt dit schriftelijk, dan wordt er met je normale salaris gerekend.

Maximale hypotheek berekenen

Hoe wordt ouderschapsverlof meegerekend bij de hypotheek?

Als je ouderschapsverlof niet binnen zes maanden eindigt, dan heeft ouderschapsverlof gevolgen voor de hypotheek. In onderstaand rekenvoorbeeld zie je de impact van ouderschapsverlof van iemand die een dag per week minder gaat werken.

Lea werkt sinds 1 november 2023 bij haar werkgever en wil haar eerste huis gaan kopen. Ze neemt alleen nog 1,5 jaar lang een dag per week (acht uur) ouderschapsverlof op, daardoor ontvangt ze 20% minder salaris. Na haar ouderschapsverlof gaat ze weer fulltime werken (40 uur), maar dit duurt nog langer dan zes maanden. Normaal gesproken is haar salaris 35.000 euro bruto per jaar. Nu met haar ouderschapsverlof is het salaris gedaald naar 28.000 euro bruto per jaar. Lea is 30 jaar en is getrouwd met Arjan die ook 30 jaar is. Arjan heeft een vast inkomen van 25.000 euro per jaar.

  • Lea en Arjan kunnen op basis van de salarissen zonder ouderschapsverlof 257.488 euro* lenen.

  • Met ouderschapsverlof daalt de leencapaciteit naar 224.189 euro* lenen.

*Deze berekening is gemaakt op 3 januari 2024 op basis van een annuïteitenlening met een rentevaste periode van 10 jaar.

Hypotheek aanvragen of overleggen met een hypotheekadviseur?

Onze hypotheekadviseurs kunnen je helpen met je hypotheek en weten alles van ouderschapsverlof en de hypotheek. In een gratis hypotheekgesprek maak je met één van de adviseurs een uitgebreide berekening waarin je zelf je opties kunt zien bij meer dan 30 verschillende banken.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Wat is een vastgoed hypotheek?

Hypotheek voor huis in het buitenland

19/02/2024

Wat is een seniorenhypotheek?

19/02/2024

Wat is een zakelijke hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.