Toetsingsinkomen: zo wordt het berekend

Ben je benieuwd wat het toetsingsinkomen is en hoe dit wordt berekend? In dit artikel leggen we uit welke impact het heeft en hoe verschillende hypotheekverstrekkers hiermee omgaan.

stopwatch

3 min

calendar
23 augustus 2023
eye

5765

Wat is het toetsingsinkomen?

Het toetsingsinkomen is het inkomen dat wordt gebruikt bij het berekenen van je maximale hypotheek. Je kunt het daarnaast ook tegenkomen bij de berekening van huur- en zorgtoeslagen. Je toetsingsinkomen kan verschillen van je daadwerkelijke inkomen. Dit komt doordat er bij je toetsingsinkomen bijvoorbeeld ook bonussen worden meegerekend.

Waarom is een toetsingsinkomen belangrijk? 

Het toetsingsinkomen is belangrijk in het beoordelen hoeveel jij verantwoord kan lenen. Het helpt namelijk om een realistischer beeld te krijgen van jouw financiële draagkracht. Bovendien wordt het toetsingsinkomen niet alleen gebruikt voor hypotheken, maar speelt het ook een rol bij het bepalen van de hoogte van verschillende toeslagen zoals huurtoeslag en zorgtoeslag.

Hoe wordt het toetsingsinkomen bepaald?

Het toetsingsinkomen wordt meestal bepaald door je vaste salaris, maar ook andere inkomsten als bonussen of overuren worden meegerekend. Welke criteria er bij de berekening van je toetsingsinkomen precies gelden verschilt per hypotheekverstrekker. De ene telt de bonussen en overuren bijvoorbeeld wel mee, terwijl een andere geldverstrekker dit juist niet doet. Als je ZZP bent wordt er meestal naar de fiscale winstbelasting van de afgelopen drie jaar gekeken. Er wordt dan gerekend met het gemiddelde hiervan, zolang het laatste jaar hoger is dan het gemiddelde. Ook hier geldt dat er per bank verschillende rekenmethodes zijn. Sommige banken nemen ook het loondienstinkomen mee dat je eventueel daarvoor hebt verdiend of nu nog verdiend, en sommige banken werken met de zogenaamde 1-2-3 methode. Een adviseur kan je hierover meer vertellen.

Variatie tussen hypotheekverstrekkers

Zoals al benoemd verschilt de berekening van het toetsingsinkomen dus erg per geldverstrekker. Doordat de ene wel bonussen en overuren meeneemt en de ander niet, kan de maximale hypotheek die je bij verschillende verstrekkers kunt krijgen erg verschillen. Daarnaast verschillen de diensten en voorwaarden die geldverstrekkers aanbieden natuurlijk ook. 

Beluister onze podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify

Hier krijg je praktische tips & tricks van verschillende experts. Van hypotheekadviseur tot aankoopmakelaar tot notaris.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Zo wordt je toetsingsinkomen gebruikt om je maximale hypotheek te berekenen

Het toetsingsinkomen vormt de basis voor het berekenen van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Hypotheekverstrekkers gebruiken dit inkomen om in te schatten hoeveel je maandelijks kunt besteden aan hypotheeklasten zonder in financiële problemen te komen. De berekening houdt rekening met het toetsingsinkomen, de huidige rentetarieven, de looptijd van de hypotheek en wettelijke leennormen.

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

1/07/2024

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

25/06/2024

Een deel van je koophuis verhuren: zo werkt dat

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.