Hoe krijg ik een hypotheek als ondernemer?

09 april 2021 38004x

Werk je als zzp'er en wil je een huis kopen? Dat lijkt soms een heel gedoe. Als je de volgende stappen doorloopt, krijg je zonder stress een hypotheek als ondernemer.

Bénine Bijleveld

1. Cijfers verzamelen

Zorg dat je alle cijfers van je bedrijf verzamelt. Dan kun je namelijk meteen concreet worden. Je hebt de volgende documenten nodig als je een hypotheek als ondernemer wilt:
- Jaarcijfers van de laatste drie jaar (of minder als je korter geleden begonnen bent)
- Aangifte inkomstenbelasting van de laatste drie jaar.
- Inschrijving KvK

2. Met welke bank ga je in zee?

Dit is natuurlijk de hamvraag. Daarom gaan onze hypotheekadviseurs hier vanaf het begin mee aan de slag. Het heeft natuurlijk geen zin om je te verlekkeren aan Funda als je de financiering niet rond krijgt. In onze zzp rekentool zijn alle voorwaarden per bank verwerkt. Dus check alvast wat je kunt lenen en bij welke bank!

3. Op zoek naar je droomhuis

Op onze websites vind je veel artikelen en checklists die jou kunnen helpen met het vinden van je droomhuis. Zo weet je precies hoe je het beste kunt bieden in een krappe huizenmarkt, en op welke dingen je moet letten als je gaat bezichtigen. Heb je nog vragen of ergens hulp bij nodig? Dan staan onze adviseurs altijd voor je klaar.

4. Bod geaccepteerd?

Als je bod geaccepteerd is, wil je natuurlijk ook je hypotheek zo snel mogelijk rondmaken. Samen met één van onze adviseurs zorg je dat het dossier helemaal compleet naar de bank gaat. Offerte, taxatie, notaris, verzekering. Wij fixen het allemaal voor je. Eerst even de reviews bekijken?

Een hypotheek als zelfstandig ondernemer

Als je een hypotheek wilt aanvragen, kijkt de bank of je deze wel kunt betalen. Als je in loondienst bent dan wordt er gekeken naar je loonstroken. Maar als je een hypotheek wilt als zelfstandig ondernemer werkt dit net iets anders. Je hebt geen loonstrookjes, want je bent eigen baas. Dit hoeft gelukkig geen probleem te zijn. Wel zijn er grote verschillen per bank in wat je kunt lenen.

Hoeveel kun je lenen als ondernemer voor je hypotheek?

Over het algemeen kijken banken naar de inkomsten uit je onderneming van de afgelopen drie jaar. Maar het natuurlijk zo zijn dat jij nog geen drie jaar voor jezelf bezig bent. Bij sommige banken heeft dit grote gevolgen voor wat je mag lenen. Bij andere weer veel minder. Je hebt wel minimaal één boekjaar nodig als ondernemer om een hypotheek te krijgen van een bank.

Breng je financiële situatie in kaart

Naast het het uitrekenen wat je maximaal kunt lenen, is het ook handig om je verdere financiële situatie in kaart te brengen. Banken kijken namelijk niet alleen naar je winsten, maar ook naar andere factoren. Je kunt verschillende dingen doen om extra kredietwaardig te zijn voor de bank. Bijvoorbeeld iemand garant voor je laten staan. Denk aan een ouder of ander familielid. Voor kredietwaardigheid kun je ook de bank laten zien dat je het op de arbeidsmarkt goed zou doen. Bijvoorbeeld met een diploma van een hogeschool of universiteit. Het bezitten van genoeg eigen middelen helpt ook mee met een positieve beoordeling van de bank. Als de partner met wie je het huis koopt in loondienst werkt, is het krijgen van een hypotheek ook een stuk makkelijker.

Aan de slag met je hypotheek als ondernemer

Er zijn dus zeker mogelijkheden om een hypotheek te krijgen als zelfstandig ondernemer. Wil je dit samen met ons fixen? In dat geval kun je een gratis gesprek inplannen met een hypotheekadviseur die met jouw situatie meekijkt en je adviseert over de hypotheek die het beste bij je past. Tot snel?

Een hypotheek voor zzp'ers, dat gaat net anders

Download gratis het e-book "Hypotheek voor zzp'ers". Vol met tips, eisen van de bank en dingen waar je op moet letten.

Lees ook