Wat bepaalt de zakelijke hypotheekrente?
Een zakelijke hypotheek, ook wel bedrijfshypotheek genoemd, sluit je af als je onroerend goed wilt financieren. Bijvoorbeeld een kantoor, magazijn, productieloods of de aankoop van grond. Naast dat je het geleende bedrag terug moet betalen over een bepaalde tijd, betaal je ook rente over je hypotheek. De rente van een zakelijke hypotheek bestaat uit vijf factoren:
Basisrente
Dit is het startpunt. Het combineert een algemene marktrente met een extra bedrag dat de bank erbovenop doet. Dit extra bedrag hangt af van hoe veilig de bank denkt dat de lening is.
Risico-opslag
Dit extra percentage komt bovenop de basisrente. Het hangt af van hoe riskant de bank denkt dat jouw bedrijf is. Als jouw bedrijf als een hoger risico wordt gezien, betaal je meer.
Afsluitkosten
Dit zijn de kosten die je eenmalig betaalt als je de hypotheek start. Denk aan kosten voor het taxeren van het gebouw, de notaris, en de advieskosten. Deze kosten zijn geen onderdeel van de rente, maar ze tellen wel mee in de totale kosten.
Boetes voor vervroegde aflossing
Als je de hypotheek eerder terugbetaalt dan afgesproken, kan de bank je een boete geven. Dit doen ze omdat de bank rente inkomsten misloopt.
Administratiekosten
Dit zijn kosten voor het beheren van jouw hypotheek. Het kan gaan om jaarlijkse kosten of kosten voor bepaalde handelingen, zoals het aanpassen van de leningsvoorwaarden.
Looptijd zakelijke hypotheekrente
Meestal heeft een zakelijke hypotheek een looptijd van 10 tot 20 jaar. Je hebt de keuze uit een annuïteiten of lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek blijft het maandelijkse bedrag voor aflossing en rente gelijk tijdens de looptijd. Bij een lineaire hypotheek blijft het maandelijks bedrag voor een aflossing gelijk, maar daalt het rentebedrag. Daardoor nemen de maandlasten ook af.
Vastzetten zakelijke hypotheekrente
Bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek kun je kiezen tussen een vaste of variabele rente. Veel bedrijven kiezen momenteel voor een vaste rente. Het vastzetten van de zakelijke hypotheekrente betekent dat een ondernemer ervoor kiest om het huidige rentepercentage voor een tijd hetzelfde te houden. Hierdoor weet de ondernemer beter hoeveel geld er elke maand betaald moet worden. Je vermijd hierdoor het risico dat je in de toekomst opeens meer moet gaan betalen. Je kan de rente van een zakelijke hypotheek vastzetten voor maximaal 10 jaar.
Een zakelijke hypotheek afsluiten
Als je van plan bent een zakelijke hypotheek af te sluiten is het slim om je goed te laten adviseren. Bij Frits sluiten we geen zakelijke hypotheken. Heb je toch een vraag? Onze adviseurs denken graag met je mee.