Aan welke eisen moet je voldoen voor een hypotheek?

De bank geeft je niet zomaar een hypotheek voor een huis. Daarom zijn er ook eisen voor een hypotheek opgesteld. In dit artikel lees je welke dat zijn, zodat je zelf vast kunt kijken of je eraan voldoet.
stopwatch

3 min

calendar
27 juni 2023
eye

12951

Bereken direct wat jij kunt lenen

De eisen voor een hypotheek

Wanneer krijg je een hypotheek? Dit is de hamvraag: wanneer wil je een huis kopen en hoeveel geld wil je hiervoor lenen? Er zijn twee eisen om een hypotheek te krijgen: ten eerste heb je voldoende inkomen om elke maand je hypotheeklasten af te lossen, de tweede eis is dat de verhouding tussen de lening en je huis (het onderpand) in balans is.

Je inkomen ten opzichte van je hypotheek

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten, dan is de vraag of je genoeg verdient de belangrijkste. Je gaat een grote lening aan bij de bank die je - over het algemeen - in dertig jaar terugbetaalt. De bank wil natuurlijk wel zeker weten dat je 't kunt betalen en daarom stellen ze eisen voor een hypotheek. Er wordt een maximale hypotheek berekend op basis van je inkomen. De officiële term is Loan-to-income (LTI): de verhouding tussen de lening en je inkomen. Deze berekening wordt gemaakt volgens regels die door de overheid zijn gemaakt. Je mag ongeveer 4,5 keer je bruto jaarinkomen voor de totale hypotheek lenen.

Maximale hypotheek berekenen

Hoe verdien je dit inkomen?

Naast de hoogte, kijkt de bank ook naar hoe je dit inkomen verdient. Dit wordt de bestendigheid van het inkomen genoemd. Een bestendig inkomen is een inkomen waarvan je met grote zekerheid kan zeggen dat het de komende jaren minimaal zo hoog blijft. Bij een niet bestendig inkomen is die zekerheid veel kleiner. Een vast contract wordt over het algemeen als bestendig gezien. Bij inkomsten als zzp'er zijn de eisen voor een hypotheek soms wat scherper, de bank wilt dan weten of het aannemelijk is dat je inkomen minimaal gelijk blijft.

Andere financiële verplichtingen

Ook wordt er gekeken naar je andere financiële verplichtingen. Als je een schuld hebt waar je maandelijks geld aan kwijt bent, kun je minder geld uitgeven aan je hypotheek. Logisch. Denk aan een persoonlijke lening, studieschuld of creditcardschuld. Tip: vul je financiële verplichtingen in bij deze tool, dan wordt er rekening mee gehouden in de berekening. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Het huis in verhouding tot de hypotheek

Oké, nu zijn je inkomsten en schulden behandeld. De tweede eis voor een hypotheek gaat over het huis dat je koopt. Je mag niet meer lenen dan je huis waard is. Ook dit is een landelijke regel die wordt gevolgd door de banken. De officiële term is Loan-to-value (LtV): de verhouding tussen de lening en het onderpand (jouw huis). Als je een hypotheek wilt afsluiten, dan heb je naast de koopsom ook andere kosten. Je kunt hiervoor geen geld lenen. In ons artikel over eigen geld en de hypotheek kom je hier meer over te weten.

Kies de beste hypotheek

Als je eenmaal weet dat je voldoet aan de eisen voor een hypotheek, is het nu de kunst om een goeie hypotheek uit te zoeken. En dat kan lastig zijn. Wij helpen je hier graag bij. We werken onafhankelijk en vinden het belangrijk dat je de beste hypotheek krijgt. Nu, maar ook in de toekomst. Vertel onze hypotheekadviseurs over je situatie en wat je belangrijk vindt, dan kijken zij met je mee naar een hypotheek die daar goed op aansluit.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Wat is een vastgoed hypotheek?

Hypotheek voor huis in het buitenland

19/02/2024

Wat is een seniorenhypotheek?

19/02/2024

Wat is een zakelijke hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.