Intentieverklaring voor je hypotheek, waarom heb ik het nodig?

Als je een hypotheek aanvraagt terwijl je een tijdelijk contract hebt dan vraagt je bank om een intentieverklaring. Hiermee geeft je werkgever aan dat hij van plan is om je een vast contract aan te bieden. Zo heeft de bank meer zekerheid over je inkomen en dus je mogelijkheden om de hypotheek te betalen. Ik vertel je hoe zo’n verklaring regelt.

Charlie Vielvoye

Je droomhuis kopen zonder vast contract

Veel mensen denken dat je alleen een hypotheek kunt aanvragen als je een vast contract hebt bij je werkgever. Op de huidige arbeidsmarkt liggen vaste contracten niet bepaald voor het oprapen, al helemaal niet voor starters. Toch kun je een hypotheek aanvragen zonder vast contract. Hoe dan? Met een intentieverklaring van je werkgever. Ik zal je uitleggen hoe dit werkt.

Wat is een intentieverklaring?

Een intentieverklaring is geen werkgeversverklaring. Als je een hypotheek wilt afsluiten heb je een werkgeversverklaring nodig. De bank wil dit graag als bewijs van jouw inkomen. Als je tijdelijk in dienst bent, dan is het voor de bank moeilijk om in te schatten of je de hypotheek ook op langere termijn wel kunt betalen. Met de intentieverklaring geeft je werkgever aan het voornemen te hebben om jou in vaste dienst te nemen. Voor de bank betekent dit extra zekerheid over jouw inkomen. Voor jou betekent het dat je toch je droomhuis kunt kopen.

Hoe kom ik aan een intentieverklaring voor mijn hypotheek?

Een intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring. De personeelsafdeling van jouw werkgever vult die in. Ik heb er natuurlijk ook een voor je, kijk hier naar het voorbeeld intentieverklaring. De intentieverklaring is dit kleine onderdeel van de werkgeversverklaring:

Intentieverklaring hypotheek

Het is voor de bank heel belangrijk dat je werkgever hier ‘ja’ invult als je nog niet in vaste dienst bent. Dan hebben ze meer vertrouwen in jouw inkomen op de lange termijn.

Wat als je werkgever geen intentieverklaring wilt afgeven?

Geen intentieverklaring, wat nu? Soms willen werkgevers deze verklaring niet tekenen, omdat ze bang zijn dat werknemers een vast contract ermee proberen te krijgen. De verklaring is geen juridische toezegging van je werkgever dat je een vast contract krijgt. Als je werkgever weigert om hem te tekenen, dan kun je voorstellen om samen een aanvullende verklaring op te stellen. In deze verklaring staat dan dat de intentieverklaring alleen wordt gebruikt om een hypotheek te krijgen. Wil je werkgever hier ook niet aan mee werken? Dan kun je overwegen om als flexwerker een hypotheek aan te vragen.

Intentieverklaring voorbeeld

Volgens mij weet je nu alles over de intentieverklaring. Je kunt hier de werkgeversverklaring downloaden waar het deel van uit maakt. Deze mag digitaal worden ingevuld. Let op! Je werkgever moet hem wel met blauwe pen ondertekenen. De ondertekening mag niet digitaal. Benieuwd naar wat je kunt lenen met je intentieverklaring? Bereken het direct.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren