Een intentieverklaring voor je hypotheek, waarom heb je het nodig?

22 februari 2022 17289x

Wanneer je een hypotheek aanvraagt terwijl je een tijdelijk arbeidscontract hebt, vraagt de bank je om een intentieverklaring. Met deze verklaring geeft jouw werkgever aan dat zij van plan zijn om je een vast contract aan te bieden. Dit geeft de bank zekerheid.

Michiel Lensink

Een huis kopen zonder vast contract

Veel mensen denken dat je alleen een hypotheek kunt aanvragen als je een vast contract hebt bij je werkgever. Maar vaste contracten liggen niet voor het oprapen, al helemaal niet voor starters. Gelukkig kan het ook zonder. Wat je dan nodig hebt, is een intentieverklaring.

Wat is een intentieverklaring?

Een intentieverklaring is niet hetzelfde als een werkgeversverklaring. Een werkgeversverklaring is een document waarop onder andere jouw inkomen, dienstverband en startdatum staan. Als je tijdelijk in dienst bent, is het voor de bank moeilijk in te schatten of je de hypotheek ook op langere termijn kunt betalen. Met de intentieverklaring geeft je werkgever aan het voornemen te hebben om jou in vaste dienst te nemen. Voor de bank betekent dit extra zekerheid over jouw inkomen. Voor jou betekent het dat je een huis kunt kopen!

Voorbeeld intentieverklaring

Een intentieverklaring is onderdeel van de werkgeversverklaring. De personeelsafdeling van je werkgever vult dit in. Je kunt hier een voorbeeld van een intentieverklaring downloaden. Op de foto hieronder zie je ook dat de intentieverklaring onderdeel uitmaakt van de werkgeversverklaring. Het is voor de bank belangrijk dat je werkgever hier ‘ja’ invult als je nog niet in vaste dienst bent. Dan hebben ze meer vertrouwen in jouw inkomen op de lange termijn.

Intentieverklaring hypotheek

Wilt je werkgever geen intentieverklaring afgeven?

Soms willen werkgevers geen verklaring tekenen, omdat ze bang zijn dat werknemers hiermee een vast contract proberen te krijgen. De verklaring is geen juridische toezegging van je werkgever dat je een vast contract krijgt. Als je werkgever weigert om de verklaring te tekenen, kun je voorstellen om samen een extra verklaring op te stellen. Hierin staat dan dat de intentieverklaring alleen wordt gebruikt om een hypotheek te krijgen. Wilt je werkgever hier ook niet aan mee werken? Dan kun je altijd nog overwegen om als flexwerker een hypotheek aan te vragen.

Je hypotheek fixen

Als je intentieverklaring hebt gekregen, ben je waarschijnlijk benieuwd wat je maximaal kunt lenen aan hypotheek. Nadat je dat hebt berekend, staan wij voor je klaar om je te helpen. Tijdens een gratis hypotheekgesprek krijg je een uitgebreide Fritsanalyse waarin wij al je opties bekijken. Zo zie je niets over het hoofd en krijg je het inzicht dat je nodig hebt om een goede keuze te maken. Hieronder kun je een afspraak maken met één van onze adviseurs.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book "Help, ik koop een huis". Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Lees ook