Hypotheek agrarische bestemming

Denk je aan kopen of iets bouwen op landbouwgrond? Dan loop je tegen bijzondere financiële en regelgevende zaken aan. Dit artikel legt uit wat agrarische bestemming betekent, waarom een hypotheek krijgen lastig kan zijn, wat de fiscale regels zijn, en hoe je de bestemming van grond kunt veranderen.
stopwatch

5 min

calendar
14 maart 2024
eye

31713

Wat betekent een agrarische bestemming?

Een agrarische bestemming is grond bedoeld voor landbouw, zoals het verbouwen van gewassen of het houden van dieren. Als een stuk grond deze bestemming heeft, dan is het vooral bedoeld voor landbouwactiviteiten. Wil je op zo'n stuk grond wonen? Dan moet je vaak agrarisch ondernemer zijn. Dat komt omdat huizen op deze grond als 'bedrijfswoningen' gezien worden.

Kan ik een hypotheek voor een agrarische bestemming afsluiten?

Het krijgen van een hypotheek voor een huis op agrarische grond is lastiger dan voor een normaal huis. De meeste banken zijn voorzichtig met het financieren van deze grond, omdat ze het zien als bedrijfsterrein, niet als plek om te wonen. Daarom is het vaak moeilijk om de volledige aankoopsom gefinancierd te krijgen. Een mogelijke oplossing is het opsplitsen van het perceel in een woon- en een bedrijfsdeel. Voor het woondeel kun je dan een reguliere hypotheek aanvragen.

Fiscale aspecten bij een hypotheek op een agrarische bestemming

Het financieren van agrarisch onroerend goed kent specifieke fiscale regels. Vaak kun je de hypotheekrente alleen aftrekken voor het deel van het huis waarin je woont. De grond en de bedrijfsgebouwen vallen buiten deze regeling. Overdrachtsbelasting is ook een belangrijk punt. Het tarief kan verschillen afhankelijk van de registratie van de splitsing tussen het woon- en bedrijfsgedeelte. Voor de exacte details is het verstandig om informatie bij de gemeente op te vragen.

Bestemmingsplan wijzigen

Je kunt proberen de bestemming van je grond naar een woonbestemming te veranderen. Dit proces kost veel tijd en geld, en de regels verschillen per gemeente. Voor een dergelijke wijziging zijn vaak speciale onderzoeken nodig, zoals naar de impact op het milieu of de aanwezige flora en fauna. 

Agrarische bestemming als particulier

Het is slim om na te gaan of je het bestemmingsplan naar woonbestemming kunt wijzigen. Financiering voor een woning op agrarisch bestemde grond verschilt namelijk van een normale woningfinanciering. Wees voorbereid op extra eisen van de bank en eventueel hogere kosten. Bij Frits bieden we geen hypotheken voor agrarisch bestemde grond, maar met een gewijzigd bestemmingsplan kunnen we wel ondersteunen. Plan een gesprek met een van onze adviseurs om te zien wat we voor je kunnen doen.

Gratis afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/06/2024

Woonquote, wat is dat?

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.