Bieden op inschrijving: hoe gaat het in z'n werk?

In Nederland hebben we nog steeds te maken met een krappe woningmarkt. Het komt daarom vaak voor dat veel mensen hetzelfde huis leuk vinden. In zo'n geval kan de verkoper beslissen om het huis te verkopen door te bieden op inschrijving. Wij leggen je uit wat het betekent en hoe het precies werkt.
stopwatch

3 min

calendar
28 juni 2023
eye

3380

Bieden op inschrijving

Je bent compleet verliefd op een huis, maar helaas ben je niet de enige. Samen met jou zijn er nog 23 anderen die ook het huis willen hebben. In dit geval kan de koper besluiten om biedingen op basis van inschrijving te laten verlopen. Dit betekent dat je als geïnteresseerde voor een bepaalde datum een bieding moet uitbrengen. Er is geen ruimte voor onderhandeling en je weet niet wat andere bieders zullen bieden. Dit betekent dat je met bieden op inschrijving gelijk met je eindbod komt en dat je niet begint met een openingsbod. Bereid jezelf zo goed mogelijk voor. Ons e-book bieden kan je hierbij helpen. Je vindt hierin ook een voorbeeldbrief die je kunt gebruiken bij het plaatsen van je bod.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Eindbod

Je wilt dus een bod op tafel leggen. Het vervelende is dat je bij bieden op inschrijving niet weet wat andere mensen bieden. Daarom moet je gelijk tot je eindbod komen. Wat wil je maximaal aan het huis uitgeven? Ook wil je weer niet een te hoog bod op tafel leggen, dus het bepalen van je bod kan best lastig zijn. Je eindbod verbind je met een aantal voorwaarden, zoals voorbehoud van financiering of voorbehoud van bouwkundige keuring. Ook zeggen sommigen dat een uniek bod de aandacht van een verkoper kan trekken, door geen rond getal te kiezen maar een apart bedrag zoals 423.423 euro. Het is in ieder geval belangrijk dat je zeker weet dat je het eindbod ook daadwerkelijk kunt lenen bij je bank (en je jezelf niet laat meeslepen door enthousiasme). Bereken daarom alvast wat je maximaal kunt lenen.

Maximale hypotheek berekenen

Persoonlijk verhaal

De verkoper van het huis hoeft niet te kiezen voor het hoogste bod. Als ze iemand het huis meer gunnen, ondanks een lager bod, kan de verkoper ook daarvoor kiezen. Daarom is het verstandig om een persoonlijk verhaal bij je bod te doen. Probeer voordat je dit doet, zoveel mogelijk over het huis en de omstandigheden te weten te komen. Moet de verkoper het huis snel kwijt? Dan kun je bijvoorbeeld inspelen op de snelheid die je bereid bent te maken. Vertel ook zeker in je verhaal waarom je zo gek bent op het huis. Wie weet wordt binnenkort je bod geaccepteerd!

Een streepje voor op de concurrentie

Het is behoorlijk stressvol om een huis te kopen. Laat staan als je ook nog eens gaat bieden op inschrijving. Je wilt daarom wel weten dat je hypotheek gewoon goed zit. Onze adviseurs hebben stalen zenuwen en helpen je met al je vragen. Ook kijken ze met je mee wat je maximaal kunt lenen voor je hypotheek en helpen ze met het inzichtelijk maken van je maandlasten. Daarnaast kun je ook kiezen voor onze Biedverzekering. Dan kun je zonder voorbehoud van financiering bieden maar ben je verzekerd van een eventuele boete. Tijdens een gratis hypotheekgesprek vertelt één van onze hypotheekadviseurs en graag meer over. 

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Eerste pagina - E-book bieden

Bieden: zo doe je dat

In de huizenmarkt van nu is bieden bijna een kunstvorm geworden. Overbieden is inmiddels meer regel dan uitzondering en de concurrentie kan overweldigend aanvoelen. Met dit e-book weet je wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bieden, inclusief een handige voorbeeldbrief om je bod uit te brengen!

Eerste pagina - E-book bieden

Download het gratis E-book “Bieden op een huis”.

Met dit e-book weet je wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bieden, inclusief een handige voorbeeldbrief om je bod uit te brengen!

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

20/02/2024

Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde, wat nu?

19/02/2024

Studieschuld en een hypotheek in 2024

23/01/2024

De kosten koper (k.k.) in 2024 berekenen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.