Een Duitse hypotheek voor een Nederlands huis

22 juni 2021 1319x

Heb je een huis in Nederland op het oog, maar wil je hiervoor een Duitse hypotheek? Dat kan. Of het gunstig is, is een tweede. Hieronder worden alle voor- en nadelen besproken.

Bénine Bijleveld

Een Duitse hypotheek

Best raar eigenlijk, dat het mogelijk is om een Duitse hypotheek af te sluiten voor een Nederlands huis. De reden waarom mensen kiezen voor een bank uit Duitsland, is omdat de rentetarieven voor hypotheken laag zijn. Tegenwoordig zijn de hypotheekrentes ook in Nederland erg laag, waardoor het verschil kleiner is geworden.

Wat zijn de kenmerken van een Duitse hypotheek?

  • Lagere hypotheekrente dan in Nederland, wel gewoon hypotheekrenteaftrek
  • Geen maximum leeftijd
  • Een Duitse hypotheek financiert tot maximaal 75% van het aankoopbedrag, de rest moet je zelf inbrengen met eigen geld
  • Je kunt alleen lenen bij een Duitse bank als het gaat om je eerste woning
  • Er is sprake van een lineaire of annuïteiten hypotheekvorm
  • Je krijgt geen Nationale Hypotheek Garantie, omdat Duits recht van toepassing is
  • Je hebt een vaste baan nodig om een Duitse hypotheek af te sluiten
  • Jaarlijks mag je 5% boetevrij aflossen, in Nederland mag je tussen de 10% en 20% boetevrij aflossen

Als je een Duitse hypotheek overweegt, is het verstandig om de actuele rentes op te zoeken en deze tegen de Nederlandse hypotheken aan te houden. Je kunt met de tool van Ikbenfrits berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen in Nederland en wat je maandlasten zijn.

Is een hypotheek uit Duitsland wat voor jou?

Als je in staat bent om een behoorlijk bedrag in te leggen voor de aankoop van je nieuwe huis, kan een Duitse hypotheek aantrekkelijk voor je zijn. Je profiteert namelijk van lagere rentes in vergelijking tot Nederland. Het helpt wel als je een aardig woordje over de grens spreekt, omdat de documenten ook in het Duits zullen zijn. Via Ikbenfrits kun je terecht bij banken die een vestiging hebben in Nederland, dit zijn momenteel geen Duitse banken. Toch is het zeker de moeite waard om even met ze te bellen. Laat je weten wanneer ze kunnen bellen voor een gratis hypotheekgesprek?

Lees ook