Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Ben je aan het mijmeren over het kopen van een vakantiehuis? Een recreatiewoning is natuurlijk heerlijk: je kunt fijn op vakantie in je eigen huis, of je kunt het natuurlijk verhuren. Maar hoe kun je dit het beste financieren?
stopwatch

3 min

calendar
8 maart 2021
eye

436

Bereken direct of je kunt verhogen

Hoe gaat dat, een recreatiewoning kopen?

Als je niet genoeg spaargeld hebt voor jouw vakantiehuis, heb je twee opties om een recreatiewoning te kopen. De eerste manier is door het verhogen van je hypotheek. Dit kan alleen als je overwaarde hebt op je eerste koophuis. De hoogte van deze hypotheek hangt onder andere af van je inkomen, omdat je de extra maandlasten wel moet kunnen betalen. Heb je geen overwaarde of überhaupt geen koophuis? Dan kun je beter een speciale investeringshypotheek afsluiten. Dit soort hypotheken steken wel net iets anders in elkaar dan hypotheken voor een gewoon koophuis.

Met een investeringshypotheek een recreatiewoning kopen?

Wanneer je kiest voor een investeringshypotheek, is het belangrijk om eerst te bedenken of je het huis koopt voor jezelf, of om te verhuren. Als je het wilt verhuren, wordt je huis namelijk getaxeerd alsof er huurders inzitten. En dat is een lager bedrag dan een leeg huis. Aan de andere kant kun je wel je huurinkomsten meerekenen voor de hoogte van de hypotheek. Verder is het handig om rekening te houden met de volgende twee dingen:

1. Eigen geld inbrengen

Er zijn momenteel maar een paar banken die investeringshypotheken accepteren: ABN Amro, ING, NIBC, Rabobank en BLG wonen. Al deze banken financieren maximaal 70-80% van de woningwaarde. Dat betekent dat je de rest van het bedrag zelf inbrengt om jouw recreatiewoning te kunnen kopen.

2. Box 3

Anders dan een normale hypotheek, valt een investeringshypotheek in box 3, omdat je recreatie woning wordt gezien als vermogen. Dat betekent dat je helaas ook geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Je kunt er wel voor kiezen om een vrij groot gedeelte aflossingsvrij te financieren, bij de meeste banken is dit maximaal 50% van de waarde van de recreatiewoning.

Hulp nodig?

Onze hypotheekadviseurs helpen je graag om je hypotheek te verhogen, zodat jij je vakantiehuis zonder zorgen kunt kopen. Helaas kunnen we je nog niet helpen met een investeringshypotheek.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

22/11/2023

Wat is een hypotheekofferte en hoe vraag je deze aan?

17/11/2023

Renteaftrek loopt af. Wat gebeurt er met je hypotheek?

16/11/2023

De opeethypotheek: voordelig of risicovol?

23/08/2023

Toetsingsinkomen: zo wordt het berekend

18/08/2023

Huis erven en de erfbelasting

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.