Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Overweeg je het kopen van een vakantiehuis? Een vakantiehuis is natuurlijk heerlijk: op vakantie naar je eigen huis, of misschien koop je het wel met het idee om het te verhuren. Maar hoe kun je dit het beste financieren?
stopwatch

3 min

calendar
10 januari 2024
eye

436

Bereken direct of je kunt verhogen

Hoe gaat dat, een recreatiewoning kopen?

Als je niet genoeg spaargeld hebt voor jouw vakantiehuis, heb je twee opties om een recreatiewoning te kopen. De eerste manier is door het verhogen van je hypotheek. Dit is alleen mogelijk als je overwaarde hebt op je eigen huis en in staat bent de extra kosten te betalen. Door het verhogen van je hypotheek stijgen namelijk ook je maandelijkse lasten. Heb je geen overwaarde of überhaupt geen koophuis? Dan is een investerings- of verhuurhypotheek misschien een mogelijkheid. Dit soort hypotheken steken wel net iets anders in elkaar dan hypotheken voor een gewoon huis. 

Een recreatiewoning kopen om te verhuren?

Wanneer je kiest voor een verhuurhypotheek, is het belangrijk om te bedenken of je van plan bent om het huis te gaan verhuren. In geval van verhuur wordt je namelijk getaxeerd alsof deze al verhuur is, waardoor het een lagere taxatiewaarde heeft dan een leegstaand huis. Aan de andere kant is het wel mogelijk om de inkomsten door verhuur mee te nemen als inkomen. Hierdoor kun je een hogere hypotheek krijgen. 

Bij het kopen van een recreatiewoning met een investerings- of verhuurhypotheek is het handig om rekening te houden met de volgende twee dingen:

1. Eigen geld inbrengen

Er zijn momenteel maar een paar banken die investeringshypotheken accepteren: ABN Amro, ING, NIBC, Rabobank, Lloyds Bank en BLG wonen. Al deze banken hebben hun eigen voorwaarden. Zo financieren de meeste banken bijvoorbeeld maximaal een bepaald bedrag, of niet meer dan 70% - 80% van de woningwaarde. De rest van de kosten moet je zelf inbrengen. 

2. Box 3

Anders dan bij een normale hypotheek, valt een investeringshypotheek in box 3, omdat je recreatie woning wordt gezien als vermogen. Dat betekent dat je helaas ook geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Je kunt er wel voor kiezen om een gedeelte aflossingsvrij te financieren. Bij de meeste banken is dit maximaal 50% van de waarde van de recreatiewoning.

Hulp nodig?

Helaas kunnen we je nog niet verder helpen met een investeringshypotheek. Wel helpen onze hypotheekadviseurs je graag verder om je hypotheek te verhogen, zodat jij zonder zorgen een vakantiehuis koopt. 

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.