Eenmanszaak hypotheek, zó word je geaccepteerd door de bank

Heb je een eenmanszaak en maak je winst? Dat is superfijn! Toch heb je gehoord dat een hypotheek krijgen lastig kan zijn voor een zelfstandig ondernemer. Dit hoeft niet zo te zijn. Doorloop de volgende stappen voor een eenmanszaak hypotheek.
stopwatch

3 min

calendar
15 juni 2021
eye

7524

Bereken direct wat jij kunt lenen

1. Welke bank wil jou een eenmanszaak hypotheek geven?

Dit is natuurlijk de hamvraag. Er zijn grote verschillen per bank en welke voorwaarden ze hanteren naar zzp'ers. Met onze tool worden de banken netjes op een rij gezet, zodat jij zelf kunt kijken met welke bank je in zee wilt gaan. Dus pak je jaarcijfers erbij en zorg dat je weet wat de winst uit je eenmanszaak is van de afgelopen jaren. Klik op de button hieronder en check welke bank je accepteert.

Bekijk waar je als zzp'er terecht kunt

2. Hoe sterk staat jouw bedrijf financieel?

Voor een Eenmanszaak Hypotheek kijkt de bank naar de jaarcijfers van je onderneming van de afgelopen drie jaar. Drie factoren in die jaarcijfers zijn voor de bank van belang:

  1. Bedrijfsresultaat: dit is de winst vóór belastingen, ook wel de nettowinst genoemd.
  2. Solvabiliteit: dit is de verhouding tussen het eigen vermogen en het balanstotaal. Het balanstotaal mag niet groter dan vier keer het eigen vermogen zijn.
  3. Liquiditeit: dit betekent dat je minder kortlopende schulden hebt dan geldelijke bezittingen waar je op korte termijn beschikking over hebt (ook wel vlottende activa genoemd).

Voor alledrie deze cijfers kijkt de bank naar de afgelopen drie jaar (tenzij je bedrijf korter bestaat natuurlijk). Het laatste jaar is wel het belangrijkst. Je kunt bedrijfsresultaat, solvabiliteit en liquiditeit gemakkelijk zelf uitrekenen.

3. Breng je administratie op orde voor je eenmanszaak hypotheek

Wanneer je probeert een eenmanszaak hypotheek te krijgen, kijkt de bank niet alleen naar de winsten die je boekt. Ook andere financiële verplichtingen zoals schulden en leningen zijn van invloed op wat je kunt lenen. Het is dus handig als je hier een duidelijk overzicht van hebt voordat je een eenmanszaak hypotheek aanvraagt. Je moet sowieso een flink aantal documenten aanleveren. Het is slim om daar op tijd mee te beginnen. Lees hiervoor dit artikel over zzp documenten.

4. Klaar? Maak kennis met een persoonlijk gesprek

Heb je de jaarcijfers van je eenmanszaak gecheckt? De tool gebruikt om te kijken hoeveel je maximaal kunt lenen? Plan dan alvast een gratis hypotheekgesprek met één van onze adviseurs in. Tijdens dit gesprek krijg je een unieke Fritsanalyse: een uitgebreide berekening waarin je zelf je opties kunt zien bij meer dan 30 verschillende banken.

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Eerste pagina - E-book ZZP hypotheek

Een koophuis als zzp’er

Veel ondernemers denken dat een koophuis in de huidige markt voor hen niet is weggelegd. Dit is gelukkig lang niet altijd het geval! Met dit e-book weet je precies hoe een huis kopen als zzp’er in zijn werk gaat.

E-book ZZP hypotheek

Download het gratis E-book “Een hypotheek als zzp-er”.

Met dit e-book weet je precies hoe een huis kopen als zzp’er in zijn werk gaat.

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

1/06/2023

5 handige dingen waar je op kunt letten tijdens de bezichtiging

25/05/2023

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

23/05/2023

Wanneer hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen in 2023?

19/05/2023

Wat is een renteaanbod en hoe vraag je deze aan?

10/05/2023

Monumentaal pand kopen: alles wat je hierover wilt weten

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.