Eenmanszaak hypotheek, zó word je geaccepteerd door de bank

15 juni 2021 7542x

Heb je een eenmanszaak en maak je winst? Dan is superfijn! Toch heb je gehoord dat een hypotheek krijgen lastig kan zijn voor een zelfstandig ondernemer. Dit hoeft niet zo te zijn. Doorloop de volgende stappen voor een eenmanszaak hypotheek.

Bénine Bijleveld

1. Welke bank wil jou een eenmanszaak hypotheek geven?

Dit is natuurlijk de hamvraag. Er zijn grote verschillen per bank en welke voorwaarden ze hanteren naar zzp'ers. Met onze tool worden de banken netjes op een rij gezet, zodat jij zelf kunt kijken met welke bank je in zee wilt gaan. Dus pak je jaarcijfers erbij en zorg dat je weet wat de winst uit je eenmanszaak is van de afgelopen jaren. Klik op de button hieronder en check welke bank je accepteert.

2. Hoe sterk staat jouw bedrijf financieel?

Voor een Eenmanszaak Hypotheek kijkt de bank naar de jaarcijfers van je onderneming van de afgelopen drie jaar. Drie factoren in die jaarcijfers zijn voor de bank van belang:

  1. Bedrijfsresultaat: dit is de winst vóór belastingen, ook wel de nettowinst genoemd.
  2. Solvabiliteit: dit is de verhouding tussen het eigen vermogen en het balanstotaal. Het balanstotaal mag niet groter dan vier keer het eigen vermogen zijn.
  3. Liquiditeit: dit betekent dat je minder kortlopende schulden hebt dan geldelijke bezittingen waar je op korte termijn beschikking over hebt (ook wel vlottende activa genoemd).

Voor alledrie deze cijfers kijkt de bank naar de afgelopen drie jaar (tenzij je bedrijf korter bestaat natuurlijk). Het laatste jaar is wel het belangrijkst. Je kunt bedrijfsresultaat, solvabiliteit en liquiditeit gemakkelijk zelf uitrekenen.

3. Breng je administratie op orde voor je eenmanszaak hypotheek

Wanneer je probeert een eenmanszaak hypotheek te krijgen, kijkt de bank niet alleen naar de winsten die je boekt. Ook andere financiële verplichtingen zoals schulden en leningen zijn van invloed op wat je kunt lenen. Het is dus handig als je hier een duidelijk overzicht van hebt voordat je een eenmanszaak hypotheek aanvraagt. Je moet sowieso een flink aantal documenten aanleveren. Het is slim om daar op tijd mee te beginnen. Lees hiervoor dit artikel over zzp documenten.

4. Klaar? Maak kennis met een persoonlijk gesprek

Heb je de jaarcijfers van je eenmanszaak gecheckt? De tool gebruikt om te kijken hoeveel je maximaal kunt lenen? Plan dan alvast een gratis hypotheekgesprek met één van onze adviseurs in. Tijdens dit gesprek krijg je een unieke Fritsanalyse: een uitgebreide berekening waarin je zelf je opties kunt zien bij meer dan 30 verschillende banken.

Een hypotheek voor zzp'ers, dat gaat net anders

Download gratis het e-book "Hypotheek voor zzp'ers". Vol met tips, eisen van de bank en dingen waar je op moet letten.

Lees ook