Je hebt een eenmanszaak en verdient genoeg om een huis te kopen. Maar je hebt gehoord dat een hypotheek krijgen lastig kan zijn voor een zelfstandig ondernemer. Onzin! Ik vertel je wat je moet weten over de eenmanszaak hypotheek. En hoe je die krijgt natuurlijk.

Charlie Vielvoye

Eenmanszaak hypotheek

Ook als je een eenmanszaak hebt dan kan de bank bekijken of je genoeg verdient om een hypotheek te kunnen krijgen. Als je in loondienst bent dan kijken ze naar je loonstrookje. Aangezien jij als zelfstandige zonder personeel (zzp) werkt, gaat dat bij jou iets anders. De bank gaat bij jou kijken of je genoeg verdient met je eigen bedrijf. Ik zet voor je op een rijtje wat je moet doen om een eenmanszaak hypotheek te krijgen.

1. Hoe sterk staat jouw eenmanszaak financieel? Check het zelf!

Voor een eenmanszaak hypotheek kijkt de bank naar de jaarcijfers van je onderneming van de afgelopen 3 jaar. 3 factoren in die jaarcijfers zijn voor de bank van belang:

  1. Bedrijfsresultaat: dit is de winst vóór belastingen, ook wel de nettowinst genoemd.
  2. Solvabiliteit: dit is de verhouding tussen het eigen vermogen en het balanstotaal. Het balanstotaal mag niet groter dan 4 keer het eigen vermogen zijn.
  3. Liquiditeit: dit betekent dat je minder kortlopende schulden hebt dan geldelijke bezittingen waar je op korte termijn beschikking over hebt (ook wel vlottende activa genoemd).

Voor alledrie deze cijfers kijkt de bank naar de afgelopen 3 jaar. Het laatste jaar is wel het belangrijkst. Laat je niet afschrikken door de dure woorden. Je kunt bedrijfsresultaat, solvabiliteit en liquiditeit gemakkelijk zelf uitrekenen.

2. Kijk alvast hoeveel je kunt lenen met mijn slimme tool

Heb je bovenstaande zaken op orde? Mooi! Dan kun je nu kijken wat je maximaal kunt lenen met het inkomen uit jouw eenmanszaak. Er zijn grote verschillen per bank. Mijn slimme tool zet de banken netjes op een rij zodat jij zelf kunt kijken waar je de beste deal kunt krijgen. Bekijk hem hier!

3. Controleer je financiële huishoudboekje

Wanneer je probeert een eenmanszaak hypotheek te krijgen dan kijkt de bank niet alleen naar de winsten die je boekt. Ook andere financiële verplichtingen zoals schulden en leningen zijn van invloed op wat je kunt lenen. Het is dus handig als je hier een duidelijk overzicht van hebt voordat je een eenmanszaak hypotheek aanvraagt.

4. Klaar? Maak kennis met een van mijn adviseurs in een persoonlijk gesprek

Heb je de jaarcijfers van je eenmanszaak gecheckt? Mijn slimme tool gebruikt om te kijken hoeveel je maximaal kunt lenen? Plan dan alvast een gratis kennismakingsgesprek met een van mijn adviseurs. Ze bellen jou terug wanneer jij tijd hebt.

Een hypotheek voor zzp'ers, dat gaat net anders

Download gratis het e-book "Hypotheek voor zzp'ers". Vol met tips, eisen van de bank en dingen waar je op moet letten.

Waar gaat het allemaal over?

  • Het gehele proces uitgelegd: van huis zoeken tot hypotheek afsluiten
  • Hoe wordt je inkomen beoordeeld
  • Hoe zit 't met als je pas een paar jaar zzp'er bent?