Eenmanszaak hypotheek, zó word je geaccepteerd door de bank

Heb je een eenmanszaak en maak je winst? Mooi! Toch heb je gehoord dat een hypotheek krijgen lastig kan zijn voor een zelfstandig ondernemer. Dit hoeft niet zo te zijn. Doorloop de volgende stappen voor een Eenmanszaak Hypotheek.

Charlie Vielvoye

1. Welke bank wil jou een hypotheek geven?

Dit is natuurlijk de hamvraag. Er zijn grote verschillen per bank in wie ze accepteren. Mijn slimme tool zet de banken netjes op een rij zodat jij zelf kunt kijken waar je de beste deal kunt krijgen. Dus pak je jaarcijfers erbij en zorg dat je weet wat de winst uit je eenmanszaak is van de afgelopen jaren. Klik op de button hieronder en check zelf welke bank je accepteert.

2. Hoe sterk staat jouw eenmanszaak financieel? Check het zelf!

Voor een Eenmanszaak Hypotheek kijkt de bank naar de jaarcijfers van je onderneming van de afgelopen 3 jaar. 3 factoren in die jaarcijfers zijn voor de bank van belang:

  1. Bedrijfsresultaat: dit is de winst vóór belastingen, ook wel de nettowinst genoemd.
  2. Solvabiliteit: dit is de verhouding tussen het eigen vermogen en het balanstotaal. Het balanstotaal mag niet groter dan 4 keer het eigen vermogen zijn.
  3. Liquiditeit: dit betekent dat je minder kortlopende schulden hebt dan geldelijke bezittingen waar je op korte termijn beschikking over hebt (ook wel vlottende activa genoemd).

Voor alledrie deze cijfers kijkt de bank naar de afgelopen 3 jaar. Het laatste jaar is wel het belangrijkst. Laat je niet afschrikken door de dure woorden. Je kunt bedrijfsresultaat, solvabiliteit en liquiditeit gemakkelijk zelf uitrekenen.

3. Breng je administratie op orde

Wanneer je probeert een Eenmanszaak Hypotheek te krijgen dan kijkt de bank niet alleen naar de winsten die je boekt. Ook andere financiële verplichtingen zoals schulden en leningen zijn van invloed op wat je kunt lenen. Het is dus handig als je hier een duidelijk overzicht van hebt voordat je een Eenmanszaak Hypotheek aanvraagt. Je moet sowieso een flink aantal documenten aanleveren. Het is slim om daar op tijd mee te beginnen. Lees hiervoor mijn artikel over zzp documenten.

4. Klaar? Maak kennis met een van mijn adviseurs in een persoonlijk gesprek

Heb je de jaarcijfers van je eenmanszaak gecheckt? Mijn slimme tool gebruikt om te kijken hoeveel je maximaal kunt lenen? Plan dan alvast een gratis kennismakingsgesprek met een van mijn adviseurs. Ze bellen jou terug wanneer jij tijd hebt.

Een hypotheek voor zzp'ers, dat gaat net anders

Download gratis het e-book "Hypotheek voor zzp'ers". Vol met tips, eisen van de bank en dingen waar je op moet letten.

Waar krijg je allemaal?

  • Het gehele proces uitgelegd: van huis zoeken tot hypotheek afsluiten
  • Hoe wordt je inkomen beoordeeld
  • Hoe zit 't met als je pas een paar jaar zzp'er bent?
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren