Hoe werkt woningruil bij koopwoning en waar moet je op letten?

Je wilt verhuizen, maar vindt het moeilijk om te bepalen hoe je te werk gaat: eerst je woning verkopen of eerst een nieuw huis kopen. Misschien dat woningruil van je koophuis voor jou uitkomst kan bieden!
stopwatch

3 min

calendar
17 december 2020
eye

1947

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is woningruil?

De naam zegt het al, je gaat ruilen van woning. Jij krijgt het huis van de tegenpartij en zij krijgen jouw huis, je koopt en verkoopt dus van en aan dezelfde. Woningruil komt vaak voor in grote steden of bij gezinnen die groter willen wonen terwijl ouderen weer iets kleiner willen wonen.

Maximale hypotheek berekenen

Waar moet je op letten bij woningruil koopwoning?

Woningruil bij een koopwoning komt ook steeds vaker voor. Als dit tot stand komt zonder makelaar, dan scheelt dat natuurlijk een hoop geld. Wel betaal je de kosten koper, waaronder de overdrachtsbelasting. Daarnaast is het goed om afspraken te maken wat te doen met het eventuele waardeverschil dat blijkt uit bijvoorbeeld een taxatie. Vaak wordt deze bijbetaald. Dit is een belangrijk aandachtspunt! Bij woningruil gaat het hier vaak mis. Maak hier dus duidelijke afspraken over en maak eventueel gebruik van een onafhankelijke taxateur.

Wat gebeurt er met je hypotheek?

Eigenlijk precies hetzelfde als hoe het zou gaan als je zelf je huis zou verkopen en een nieuwe zou kopen. Voor je nieuwe huis wordt een nieuwe hypotheek afgesloten en met het geld van de verkoop van je oude huis wordt de oude hypotheek afgelost. Kom je tekort? Dan wordt je nieuwe hypotheek iets hoger. Als je juist geld overhoudt, dan wordt je nieuwe hypotheek wat lager.

Een hypotheekadviseur kan je helpen met je hypotheek voor woningruil. Onze adviseurs zijn specialist op dit gebied en kunnen je uitgebreid adviseren, ook als je bijvoorbeeld je hypotheek wilt meenemen naar je nieuwe huis. Zo weet je zeker dat je de beste en goedkoopste hypotheek krijgt. Je mag altijd gratis een gesprek inplannen met een hypotheekadviseur.

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

29/03/2023

Wat is een verbouwingsspecificatie?

6/03/2023

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

28/02/2023

Samen een huis kopen: hoe werkt dat?

22/02/2023

Kan ik een huis kopen zonder eigen geld?

14/02/2023

Onder voorbehoud van financiering: dit moet je weten

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.