Dit zijn de 'bezwarende bepalingen' in je koopcontract

Wanneer je een huis koopt, kunnen er beperkingen aan verbonden zijn. Dit heten ook wel bezwarende bepalingen en deze worden opgenomen in het koopcontract. Wat betekenen deze bepalingen?
stopwatch

3 min

calendar
4 juli 2023
eye

1852

Over de bezwarende bepalingen

Bezwarende bepalingen zijn dingen die jou beperken of waar je rekening mee moet houden als je een huis koopt en worden vastgelegd in het (voorlopige) koopcontract. Onder deze bezwarende bepalingen kunnen veel verschillende bepalingen vallen: erfdienstbaarheden, kwalitatieve verplichtingen en bodemvervuiling bijvoorbeeld. Hieronder worden ze één voor één met je doorgenomen.

Erfdienstbaarheid

Dit betekent het recht om gebruik te maken van een stuk grond. Onder erfdienstbaarheid vallen verschillende rechten, zoals recht op uitzicht, recht van weg en recht van goot. Dit zijn rechten die je hebt om een stuk grond dat je deelt te gebruiken. Bij recht van weg mag je bijvoorbeeld met de auto over een stuk grond van de buren rijden. Recht van goot betekent dat vuil en water gedumpt mag worden bij de ander, zonder daar problemen door te krijgen. Ook is er het recht van overpad. Bij recht van overpad deel je eigenlijk een stuk grond. Bijvoorbeeld een oprit die jij en je buurman allebei gebruiken. Je mag anderen niet verbieden om gebruik te maken van dit recht.

Maximale hypotheek berekenen

Kwalitatieve verplichtingen

Een van de andere bezwarende bepalingen die bij het huis horen, zijn bijvoorbeeld de kwalitatieve verplichtingen. Hierbij gaat het om een verplichting waardoor je iets toestaat of juist akkoord gaat om iets niet te doen. Er kan bijvoorbeeld in staan dat je geen geluidsoverlast mag veroorzaken. Een ander voorbeeld van een kwalitatieve verplichting is dat je het huis niet mag verhuren. Omdat deze verplichtingen vast zitten aan het huis, krijgt elke nieuwe eigenaar hier mee te maken.

Een boete-/kettingbeding

Een boetebeding, ook wel kettingbeding genoemd, houdt in dat je een verplichting aangaat rondom het huis. Bijvoorbeeld dat je elk jaar de schutting verft of de tuin goed onderhoudt. Een kettingbeding bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de verplichting, het tweede deel houdt in dat jij deze verplichtingen ook op moet leggen aan de volgende kopers. Er wordt een boete opgenomen in het kettingbeding, die je betaalt als jij je verplichting niet nakomt. Vandaar de naam boete-/kettingbeding.

Bodemvervuiling

Is de grond waar je huis op staat vervuild? Geen zorgen, hierover kun je ook afspraken in het koopcontract vastleggen. Dit zijn praktische en juridische afspraken zoals een jaarlijks bodemonderzoek of afspraken over het financiële risico dat verdeeld wordt tussen jou en de verkoper of koper. Mocht er iets misgaan met de grond, dan draai je hier niet in je eentje voor op.

Wanneer krijg je te maken met bezwarende bepalingen?

De bezwarende bepalingen neem je op in het koopcontract als ze van toepassing zijn op het huis dat je koopt. Het hangt dus af van het huis en de omstandigheden. Wil je jouw omstandigheden eerst bespreken met een gespecialiseerde adviseur? En kun je ook wel wat hulp gebruiken met je hypotheek? Weet dan dat Frits altijd voor je klaarstaat.

Gratis afspraak maken
Eerste pagina - E-book voorlopig koopcontract

9 tips voor het voorlopig koopcontract

Het opstellen en tekenen van een voorlopig koopcontract gaat niet altijd 100% vlekkeloos. In dit e-book lees je negen tips en veelgemaakte fouten. Handig, zo weet je precies waar je het beste op kunt letten!

Eerste pagina - E-book voorlopig koopcontract

Download het gratis E-book “9 tips voor het voorlopig koopcontract!”.

In dit e-book lees je negen tips en veelgemaakte fouten. Handig, zo weet je precies waar je het beste op kunt letten!

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

20/02/2024

Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde, wat nu?

19/02/2024

Studieschuld en een hypotheek in 2024

23/01/2024

De kosten koper (k.k.) in 2024 berekenen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.