Dit zijn de ‘bezwarende bepalingen’ in je koopcontract

Bij het kopen of verkopen van een huis moet je met veel rekening houden. Hoeveel kan je lenen van de bank? Waar heb je recht op en wat zijn je plichten nadat je het huis hebt gekocht? Naast deze vragen is het ook slim om na te denken over wat de beperkingen zijn aan de koop. In het koopcontract kunnen bezwarende bepalingen zijn opgenomen. Ik leg je alles uit over deze regels in een koopcontract.

Friso Bakker

Bezwarende bepalingen…

…Zijn dingen die jou beperken of waar je rekening mee moet houden als je een huis koopt. Om de eigenaar te worden van een huis of je huis te verkopen, moet je een contract tekenen. In dat (voorlopige) koopcontract wordt de aankoop van het huis vastgelegd. Er staat persoonlijke informatie in over de koper en de verkoper en alle informatie over het huis, belangrijk dus! Hier hoort ook informatie bij over zaken die het wonen (soms negatief) kunnen beïnvloeden. Dit noem je de bezwarende bepalingen. Deze bezwarende bepalingen kunnen verschillende vormen aannemen. Erfdienstbaarheden, kwalitatieve verplichtingen en bodemvervuiling. Misschien word je al duizelig door het lezen van deze woorden, maar maak je geen zorgen. Ik neem ze één voor één met je door.

Erfdienstbaarheid

Is het recht om gebruik te maken van een stuk grond. Onder erfdienstbaarheid vallen verschillende rechten, zoals recht op uitzicht, recht van weg en recht van goot. Dit zijn rechten die je hebt om een stuk grond dat je deelt te gebruiken. Bij recht van weg mag je bijvoorbeeld met de auto over een stuk grond van de buren rijden. Recht van goot betekent dat vuil en water gedumpt mag worden bij de ander, zonder daar problemen door te krijgen. Een ander voorbeeld hiervan is het recht van overpad. Bij recht van overpad deel je eigenlijk een stuk grond. Bijvoorbeeld een oprit die jij en je buurman allebei gebruiken. Je mag anderen niet verbieden om gebruik te maken van dit recht.

Kwalitatieve verplichtingen

Naast de erfdienstbaarheden kunnen er nog meer verplichtingen zijn die bij het huis horen. Dit zijn de kwalitatieve verplichtingen. Hierbij gaat het om een verplichting waardoor je iets toestaat of juist akkoord gaat om iets niet te doen. Er kan bijvoorbeeld in staan dat je geen geluidsoverlast mag veroorzaken. Een ander voorbeeld van een kwalitatieve verplichting is dat je het huis niet mag verhuren. Omdat deze verplichtingen vast zitten aan het huis, krijgt elke nieuwe eigenaar hier mee te maken.

Een boete-/kettingbeding

Een boetebeding, of kettingbeding, houdt in dat je een verplichting aangaat rondom het huis. Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar het kan gaan om veel verschillende verplichtingen. Bijvoorbeeld dat je elk jaar de schutting verft of de tuin goed onderhoudt. Een kettingbeding bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de verplichting die ik net noemde. Het tweede deel van een kettingbeding houdt in dat jij deze verplichtingen ook op moet leggen aan de volgende kopers. Op hun beurt moeten zij dit ook weer doen voor de mensen die na hun het huis kopen. Er wordt een boete opgenomen in het kettingbeding, die moet je betalen als jij je van de verplichting niks aantrekt. Vandaar de naam boete-/kettingbeding.

Bodemvervuiling

Is de grond waar je huis op staat vervuild? Geen zorgen, hierover kan je ook afspraken in het koopcontract vastleggen. Dit zijn praktische en juridische afspraken zoals een jaarlijks bodemonderzoek of afspraken over het financiële risico dat verdeeld wordt tussen jou en de verkoper of koper. Mocht er iets misgaan met de grond, dan draai je hier niet in je eentje voor op.

Wanneer krijg ik hiermee te maken?

De bezwarende bepalingen waar ik het hierboven over heb, neem je op in het koopcontract als ze van toepassing zijn op het huis dat je koopt. Het hangt dus af van het huis en de omstandigheden. Wil je jouw omstandigheden eerst bespreken met een gespecialiseerde adviseur? Maak dan een gratis bel-afspraak.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren