Geluidsoverlast? Check het als je een huis gaat kopen

Je hebt een paar bezichtigingen gedaan en bent helemaal in de wolken met het huis, hier wil je wonen! Je doet een bod. Maar heb je van tevoren al gecheckt of er sprake is van geluidsoverlast? Je vindt hier een checklist.
stopwatch

3 min

calendar
5 juli 2023
eye

249

Geluidsoverlast

Niets zo vervelend als 's nachts wakker worden omdat je huis trilt door een voorbijkomende trein. Of dat je de slaap niet kunt vatten door het geluid van overvliegende vliegtuigen. Het zijn dingen waar je misschien niet bij stilstaat als je je droomhuis koopt, maar wat je wél liever wilt voorkomen. Daarom is deze checklist er, waarmee je geluidsoverlast vroeg kunt spotten.

Check 1: de geluidskwaliteit

Je kunt met de kaart van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu makkelijk op je postcode zoeken hoe het zit met de geluidskwaliteit. Zij nemen in de berekening vooral omgevingsgeluid mee van weg-, rail- en vliegverkeer, windturbines en industrie. Aan de hand daarvan kun je inschatten hoeveel geluidsoverlast je zult ervaren.

Check 2: houd rekening met wind

Het kan zijn dat je tijdens je bezichtiging helemaal geen last hebt van die snelweg die een kilometer verderop loopt. Maar hoe zit het als de wind anders staat? Hoor je de auto's dan wel rijden? Bedenk wat de bronnen van geluidsoverlast zou kunnen zijn en wat de afstand daarvan is met het huis. Zo kun je kijken of wind een effect heeft, de snelheid van de wind speelt hier vaak geen rol in.

Check 3: isolatie

Wanneer je huis goed geïsoleerd is, houdt dat warmte beter binnen maar geluid ook beter buiten. Het is dus verstandig om te checken hoe het zit met de isolatie van jouw toekomstige huis. Kijk hierbij vooral naar de spouwmuren en de ramen. Want met name als je in de buurt van een drukke weg woont, helpt dit namelijk enorm. Als je huis op het moment nog niet zo goed geïsoleerd is, kun je dit natuurlijk altijd zelf nog doen. Hiermee verduurzaam je ook nog je huis! Wist je dat je dan ook een hogere hypotheek kunt krijgen van de bank en dat er subsidies zijn van de overheid? Best aantrekkelijk om goed te bestuderen dus.

Check 4: geluidsoverlast bij een appartement

Woon je in een appartement? Dan is het mogelijk dat je geluidsoverlast gaat hebben van je buren. Vooral als het gaat om oudere huizen, zijn er vaak dunnere wanden en houten draagvloeren. Dit kun je natuurlijk gaan isoleren, maar je kunt ook op een andere manier geluid bestrijden. Zo kom je bijvoorbeeld al een heel eind met tapijten en gordijnen met veel stof, dit dempt het geluid (vooral naar je buren toe). Wist je trouwens dat ook planten geluid absorberen? Kun je lekker losgaan in het tuincentrum onder het mom van geluidsoverlast.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Heb je wel al je hypotheek geregeld?

Helaas kunnen wij je niet helpen met je geluidsoverlast, wel kunnen de adviseurs je helpen met het uitzoeken van de beste hypotheek. Samen met een adviseur duik je in jouw financiële situatie, aan de hand hiervan wordt een hypotheek gezocht die past bij jouw draagkracht en waar je niet teveel betaalt. Benieuwd hoe dat gaat? Je kunt eerst een gratis hypotheekgesprek inplannen!

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.