Huis kopen: dit zijn alle kosten op een rijtje

Als je een huis koopt ben je meer kwijt dan alleen de prijs die je voor het huis zelf moet betalen. De aankoop van een huis brengt een aantal extra kostenposten met zich mee, waar je misschien nog geen rekening mee had gehouden. In dit artikel zet Ikbenfrits alle kosten op een rijtje. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan.

Casper van Groos

Kosten huis kopen

Sinds 2018 is het niet meer toegestaan om meer dan 100% van de waarde van je huis te lenen. Helaas kost het altijd meer dan die 100% om een huis te kopen. Om een huis te kunnen kopen heb je dus altijd wat eigen geld nodig. Wil je weten hoeveel jij kunt lenen? De slimme rekentool van Ikbenfrits rekent het binnen een paar minuten voor je uit.

Kosten koper

Als je zoekt naar een huis is de kans erg groot dat je de afkorting K.K. langs hebt zien komen. K.K. staat voor kosten koper. Deze kosten bestaan uit twee posten: de notaris- en kadasterkosten voor de eigendomsakte en de overdrachtsbelasting.

Overdrachtsbelasting

Op Prinsjesdag 2020 werd bekend gemaakt dat het systeem rondom overdrachtsbelasting op de schop gaat. Eerder was dit voor iedereen die een huis kocht 2% van de aankoopprijs. Kocht je een huis van 300.000 euro? Dan betaalde je 6.000 euro. Vanaf 2021 is dit anders. Bij de aankoop van een huis kun je 1 keer in je leven een vrijstelling voor deze belasting aanvragen. Je hoeft dan niks te betalen. De eis is wel dat je onder de 35 bent en zelf in het huis gaat wonen. Als je het huis koopt om te verhuren betaal je 8% overdrachtsbelasting. Benieuwd hoeveel overdrachtsbelasting jij moet betalen? Volg dan de stappen in de onderstaande beslisboom.

overdrachtsbelasting

Hypotheekadvies en bemiddeling

Tenzij je toevallig ergens een paar ton hebt liggen, is het altijd nodig om een hypotheek af te sluiten als je een huis koopt. Het afsluiten van een hypotheek is niet eenvoudig en het is dan ook wettelijk verplicht om hypotheekadvies af te nemen, of een kennis- en ervaringstoets te halen. De kosten van hypotheekadvies bij Ikbenfrits zijn een stuk lager dan wat je betaalt bij een traditionele hypotheekadviseur. Die prijs kan laag worden gehouden door een efficiënt adviesproces en slimme software die tijdrovende taken automatiseert en uit handen neemt. Daarnaast is het advies van Ikbenfrits natuurlijk 100% onafhankelijk en weet je zeker dat je de beste hypotheek krijgt met hulp van een gespecialiseerde hypotheekadviseur.

Meer lezen over de tarieven van Ikbenfrits

NHG kosten

Als je een huis koopt dat onder de NHG grens ligt (310.000), kom je in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie. Je betaalt hiervoor 0,7% van de aankoopprijs. NHG kost een beetje, maar biedt garantie voor als je in de problemen komt met het betalen van je hypotheek. Daardoor loopt de bank minder risico, waardoor jij ook nog eens een lagere rente krijgt. Het verdient zichzelf dus bijna meteen weer terug.

Bankgarantie

Als je een huis verkoopt, wil je natuurlijk niet dat de koper zich ineens bedenkt, of er te laat achter komt dat de financiering toch niet rond komt. Daarom heeft de verkoper van een huis recht op een waarborgsom van 10% van de aankoopprijs van het huis, als dit toch gebeurt ná de wettelijke bedenktijd. Om dit als koper te dekken, kun je ervoor kiezen om een bankgarantie af te sluiten. De kosten van een bankgarantie zijn meestal 1 % van het bedrag waarvoor de bank garant staat.

Taxatie

De bank wilt weten dat het huis dat jij koopt ook genoeg waard is. Het huis is namelijk het onderpand van je lening. Om dit te bevestigen, is het nodig om een taxatie uit te laten voeren door een taxateur. Ikbenfrits kan een taxatie voor je regelen voor 425. Als je een nieuwbouwhuis koopt is een taxatie niet nodig.

Makelaar

Je kunt ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen in de zoektocht naar jouw nieuwe huis. Deze neemt een hoop werk van je over en heeft natuurlijk een stuk meer ervaring in het kopen van huizen, waardoor je misschien wel een betere deal kunt krijgen. Het is niet verplicht om een makelaar in de arm te nemen, je kunt er ook voor kiezen om alles zelf te regelen.

Meer lezen over de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar

Bouwkundige keuring

Vooral bij oudere huizen is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Hierbij wordt het hele huis grondig geïnspecteerd door een bouwkundige. Deze stelt een rapport op waar precies in staat wat de huidige staat van jouw nieuwe huis is. Een bouwkundige keuring kost gemiddeld zo’n 250 tot 500 euro, afhankelijk van de grootte van het huis. Het is niet verplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, maar meestal wel verstandig. Ben je er nog niet over uit? In dit artikel vind je alle voors en tegens van een bouwkundige keuring.

Inkomensverklaring

Als je een hypotheek aanvraagt als ondernemer, komen er nog wat extra zaken bij kijken. Zo kan de bank een inkomensverklaring vragen. Zo’n verklaring kan tot in de honderden euro’s lopen, afhankelijk van hoe complex jouw onderneming is. Ben je zzp’er en wil je weten hoeveel je kunt lenen? Kijk dan eens naar de speciale rekentool voor zzp’ers.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren