Huis kopen: dit zijn alle kosten op een rijtje

Wanneer je een huis gaat kopen, zit je altijd met meer kosten dan alleen de aankoopprijs. Er komen vaak extra kostenposten bij kijken waar je misschien nog geen rekening mee had gehouden. Het type verrassing dat je liever wilt vermijden als je een huis gaat kopen, toch?
stopwatch

5 min

calendar
10 juli 2023
eye

4594

Bereken direct wat jij kunt lenen

Kosten huis kopen

Je mag maximaal 100% van de waarde van je huis lenen. Helaas kost het hele proces van een huis kopen altijd meer dan die 100%. Daarom heb je dus altijd wat eigen geld nodig. Wil je weten hoeveel jij kunt lenen? Onze rekentool rekent het binnen een paar minuten voor je uit. Hieronder worden de verschillende kosten besproken die bij het kopen van een huis komen kijken.

Maximale hypotheek berekenen

Kosten koper

Om duidelijk te hebben wat een huis kost, vind je hierbij alle posten. Een van die kostenposten is kosten koper, ook wel afgekort als k.k.. Deze kosten bestaan weer uit twee posten: de notaris- en kadasterkosten voor de eigendomsakte en de overdrachtsbelasting. Voor de kosten koper berekening kun je gemiddeld rekening houden met 4% tot 6% van de aankoopprijs.

Overdrachtsbelasting

Wanneer je een huis gaat kopen, kun je een keer in je leven een vrijstelling van overdrachtsbelasting aanvragen. Je hoeft dan dus niets te betalen. De eis is wel dat je onder de 35 bent en zelf in het huis gaat wonen, ook moet het huis onder een bepaalde prijs liggen. Als je een huis gaat kopen om te verhuren, betaal je 10,4% overdrachtsbelasting. Benieuwd hoeveel overdrachtsbelasting jij moet betalen? Volg dan de stappen in de onderstaande beslisboom.

Infographic - Overdrachtsbelasting

Meer lezen over overdrachtsbelasting

Hypotheekadvies en bemiddeling - kosten bij het kopen van een huis

Tenzij je toevallig ergens een paar ton hebt liggen, is het altijd nodig om een hypotheek af te sluiten als je een huis koopt. Een hypotheek afsluiten is niet eenvoudig en het is dan ook wettelijk verplicht om hypotheekadvies af te nemen, of een kennis- en ervaringstoets te halen. Ons hypotheekadvies is 100% onafhankelijk, wij vergelijken alle banken. Zo weet je zeker dat je de beste hypotheek krijgt met hulp van een gespecialiseerde hypotheekadviseur. Dat scheelt alweer een stukje in de kosten wanneer je een huis wilt kopen.

Meer lezen over onze tarieven

NHG kosten

Als je een huis koopt dat onder de NHG grens ligt ( 435.000 euro ), kom je in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie. Je betaalt hiervoor 0,60% van de aankoopprijs. NHG kost een beetje, maar biedt garantie voor als je in de problemen komt met het betalen van je hypotheek. Daardoor loopt de bank minder risico, waardoor jij ook nog eens een lagere rente krijgt. Het verdient zichzelf dus bijna meteen weer terug.

Bankgarantie

Als je een huis verkoopt, wil je natuurlijk niet dat de koper zich ineens bedenkt, of er te laat achter komt dat de hypotheek toch niet rond komt. Daarom heeft de verkoper van een huis recht op een waarborgsom van 10% van de aankoopprijs van het huis, als dit toch gebeurt ná de wettelijke bedenktijd. Om dit als koper te dekken, kun je ervoor kiezen om een bankgarantie af te sluiten. De kosten van een bankgarantie zijn meestal 1 % van het bedrag waarvoor de bank garant staat. Daarnaast moet je dit bedrag ook altijd weer terugbetalen aan de bank.

Taxatie

De bank wil weten dat het huis dat jij koopt ook genoeg waard is. Het huis is namelijk het onderpand van je lening. Om dit te bevestigen, is het nodig om een taxatie uit te laten voeren door een taxateur. Wij kunnen een taxatie voor je regelen voor 625 euro . Als je een nieuwbouwhuis koopt is een taxatie niet nodig.

Makelaar

Je kunt ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen in de zoektocht naar jouw nieuwe huis. Deze neemt een hoop werk van je over en heeft natuurlijk een stuk meer ervaring in het kopen van huizen, waardoor je misschien wel een betere deal kunt krijgen. Het is niet verplicht om een makelaar in de arm te nemen, je kunt er ook voor kiezen om alles zelf te regelen.

Meer lezen over de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar

Bouwkundige keuring

Vooral bij oudere huizen is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Hierbij wordt het hele huis grondig geïnspecteerd door een bouwkundige. Deze stelt een rapport op waar precies in staat wat de huidige staat van jouw nieuwe huis is. Een bouwkundige keuring kost gemiddeld zo'n 300 tot 500 euro, afhankelijk van de grootte van het huis. Het is niet verplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, maar meestal wel verstandig. Ben je er nog niet over uit? In dit artikel vind je alle voors en tegens van een bouwkundige keuring.

Extra kosten voor ondernemers bij het kopen van een huis: de inkomensverklaring

Als je een hypotheek aanvraagt als ondernemer, komen er nog wat extra zaken bij kijken. Zo kan de bank een inkomensverklaring vragen. Zo’n verklaring kan tot in de honderden euro’s lopen, afhankelijk van hoe complex jouw onderneming is. Ben je zzp'er en wil je weten hoeveel je kunt lenen? Kijk dan eens naar de speciale rekentool voor zzp'ers.

Beluister onze podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify

In drie afleveringen vertellen we alles over de kosten die komen kijken bij het kopen van een huis.

Zoveel kun jij lenen

Wij helpen je

Wat kost een huis veel hè? Daarom wil je waarschijnlijk ook niet te veel geld kwijt zijn aan hypotheekadvies. Wij werken met vaste prijzen zodat je precies weet waar je aan toe bent. En de adviseurs staan natuurlijk onbeperkt voor je klaar. Als je wilt kun je een eerste gratis gesprek inplannen zodat je niet voor verrassingen komt te staan over de kosten bij het kopen van een huis.

Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.