Huis kopen met vrienden, kan dat?

Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker dat vrienden samen een huis kopen. Omdat je in je eentje bijvoorbeeld niet genoeg geld hebt voor een leuk huis. Hieronder bespreken we de verschillende manieren waarop het kan.
stopwatch

3 min

calendar
5 juli 2023
eye

14291

Bereken direct wat jij kunt lenen

Huis kopen met vrienden, hoe werkt het?

Samen kun je meer lenen dan alleen. Zo krijg je de optie om tóch in de stad te wonen of om een groter huis te kopen. In de praktijk zijn er wel wat dingen om rekening mee te houden. En om helemaal goed voorbereid te zijn: zo pak je je huizenjacht aan.

Nu berekenen wat je kunt lenen

Waar moet je op letten als je samen met vrienden een huis koopt?

Als je een huis koopt samen met vrienden, moet je vooral van te voren goede afspraken maken. Over financiële zaken, maar ook over dingen zoals wie de grootste slaapkamer krijgt bijvoorbeeld. Qua financiële zaken moet je onder andere denken aan dat jullie samen de maandlasten dragen, en dus ook beide aansprakelijk zijn. 

Door van tevoren al over deze dingen afspraken te maken, ontstaan er minder snel problemen. En als die er toch zijn, zijn de regels duidelijk en kun je je hier ook aan vasthouden.

Met hoeveel mensen kun je samen een huis kopen?

Het klinkt misschien leuk, met een groep van tien vrienden een huis kopen. Helaas is dat nog niet zo makkelijk. Het is namelijk gebruikelijk om met maximaal twee mensen een huis te kopen, maar er zijn wel een aantal hypotheekverstrekkers die ook meer mensen toestaan. Echter gaat het vaak alleen om relaties binnen de familie, en niet met vrienden. Het zal daarom afhangen van het oordeel van de hypotheekverstrekker over jouw situatie wat de mogelijkheden tot het kopen van een huis met vrienden zijn. 

Optie 1: één koopt, de ander huurt

Een van jullie heeft genoeg inkomen om een hypotheek af te sluiten. De ander betaalt maandelijks huur aan degene die het huis heeft gekocht. Zo helpt de ‘huurder’ met de hypotheek afbetalen terwijl jullie allebei van het huis genieten. Toch is dit een iets te rooskleurig beeld, want de bank moet het er ook mee eens dat het huis wordt verhuurd. En het komt niet vaak voor dat je vanuit de bank toestemming krijgt. In dat geval mag je het huis officieel ook niet verhuren.

Optie 2: samen kopen

Een andere optie is om samen een hypotheek af te sluiten. Dan tellen maximaal twee inkomens mee en komt het huis op de naam te staan van deze twee personen. Wanneer de bank bepaalt hoeveel je mag lenen voor je hypotheek kijken ze naar wat je verdient. Bij het kopen van een huis met twee mensen, wordt er dus naar meerdere inkomens gekeken. Goed nieuws, vanaf 2023 tellen allebei de inkomens voor 100% mee.

Aansprakelijkheid

Jullie zijn voor de bank allebei aansprakelijk voor het betalen van de maandlasten. Als je huisgenoot niet in staat is om zijn deel te betalen, kan de bank daarvoor ook bij jou aankloppen. Je kunt de totale hypotheek maandlasten berekenen via onze tool 

Wat als één van jullie wilt verhuizen?

Jullie hebben geen relatie, dus een samenlevingscontract zit er niet in. Maar het is wel mogelijk om onderling afspraken te maken. Het kan zijn dat een van jullie besluit te verhuizen of dat iemand onverwacht overlijdt. Het is misschien gek om hierover na te denken, maar wel noodzakelijk als jullie samen een huis willen kopen. Je kunt dan afspraken maken over wie wat betaalt of wat er gebeurt als jullie ruzie krijgen en niet meer samen kunnen wonen. Je kunt vast laten leggen dat jullie beiden voor vijf jaar samenwonen, zonder tussentijdse opzegging. Daarna kan je die belofte weer vijf jaar verlengen als jullie dat nog steeds willen.

Een uitkomst voor alleenstaanden

Voor singles kan een huis kopen met vrienden dus een uitkomst zijn. Zo beschik je over een ruimer budget dan in je eentje en kan je een grotere hypotheek krijgen van de bank. Let er wel op dat je onderling afspraken maakt over het aflossen van de hypotheek en over de manier waarop jullie samen wonen.

Maximale hypotheek berekenen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.