Huis kopen met vrienden, kan dat?

08 maart 2022 15823x

Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker dat vrienden samen een huis te kopen. Omdat je in je eentje bijvoorbeeld niet genoeg geld hebt voor een leuk huis. Hieronder bespreken we de verschillende manieren waarop het kan.

Michiel Lensink

Huis kopen met vrienden, hoe werkt het?

Samen kun je meer lenen dan alleen. Zo krijg je de optie om tóch in de stad te wonen of om een groter huis te kopen. In de praktijk zijn er wel wat dingen om rekening mee te houden. En om helemaal goed voorbereid te zijn, zo pak je je huizenjacht aan.

Optie 1: één koopt, de ander huurt

Een van jullie heeft genoeg inkomen om een hypotheek af te sluiten. De ander betaalt maandelijks huur aan degene die het huis heeft gekocht. Zo helpt de ‘huurder’ met de hypotheek afbetalen terwijl jullie allebei van het huis genieten. Toch is dit een iets te rooskleurig beeld, want de bank moet het er ook mee eens dat het huis wordt verhuurd. En het komt niet vaak voor dat je vanuit de bank toestemming krijgt. In dat geval mag je het huis officieel ook niet verhuren.

Optie 2: samen kopen

Een andere optie is om samen een hypotheek af te sluiten. Dan tellen wel beide inkomens mee en komt het huis op de naam van jullie beiden te staan. Wanneer de bank bepaalt hoeveel je mag lenen voor je hypotheek kijken ze naar wat je verdient. Bij het kopen van een huis met twee mensen, wordt er dus naar meerdere inkomens gekeken. Het hoogste inkomen telt voor 100% mee en het tweede inkomen voor 90%.

Aansprakelijkheid

Jullie zijn voor de bank allebei aansprakelijk voor het betalen van de maandlasten. Als je huisgenoot niet in staat is om zijn deel te betalen, kan de bank daarvoor ook bij jou aankloppen.

Wat als één van jullie wilt verhuizen?

Jullie hebben geen relatie, dus een samenlevingscontract zit er niet in. Maar het is wel mogelijk om onderling afspraken te maken. Het kan zijn dat een van jullie besluit te verhuizen of dat iemand onverwacht overlijdt. Het is misschien gek om hierover na te denken, maar wel noodzakelijk als jullie samen een huis willen kopen. Je kunt dan afspraken maken over wie wat betaalt of wat er gebeurt als jullie ruzie krijgen en niet meer samen kunnen wonen. Je kunt vast laten leggen dat jullie beiden voor vijf jaar samenwonen, zonder tussentijdse opzegging. Daarna kan je die belofte weer vijf jaar verlengen als jullie dat nog steeds willen.

Een uitkomst voor alleenstaanden

Voor singles kan een huis kopen met vrienden dus een uitkomst zijn. Zo beschik je over een ruimer budget dan in je eentje en kan je een grotere hypotheek krijgen van de bank. Let er wel op dat je onderling afspraken maakt over het aflossen van de hypotheek en over de manier waarop jullie samen wonen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book "Help, ik koop een huis". Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Lees ook