Zo leen je niet teveel: alles over de financieringslastnorm

Het Nibud publiceert jaarlijks een advies over de financieringslastnorm voor het komende jaar. Dit advies zorgt ervoor dat jij en de bank minder risico lopen bij het afsluiten van een hypotheek. Maar wat houdt die norm precies in? En hoe zit dat in 2020? Ik vertel je alles wat je moet weten.

Friso Bakker

Maximale woonlasten

Het kan niet zo zijn dat je na het betalen van je woonlasten blut bent, naast je huis heb je natuurlijk ook andere kosten zoals boodschappen en zorgkosten. Daarom bestaat er een maximale woonlast die bepaald wordt door de financieringslastnorm. De financieringslastnorm beantwoordt de vraag: hoeveel mag en kan een huishouden maximaal aan woonlasten uitgeven? Het Nibud bepaalt elk jaar in november een percentage waar de norm mee wordt berekend: het financieringslastpercentage. Welk gedeelte van je inkomen je aan een huis kwijt kan, wordt bepaald door je inkomen te verminderen met de andere kosten die je kwijt bent aan levensonderhoud. Een ander woord voor financieringslastpercentage is woonquote.

Invloed op je hypotheek

Op het moment dat je maximale hypotheek wordt bepaald, kijkt de bank onder andere naar je inkomen. Over je inkomen wordt het percentage berekend dat je kwijt kan aan je hypotheek, zonder geld tekort te komen voor je andere lasten. Dit percentage is het financieringslastpercentage. Zo voorkomt de bank dat je meer leent dan je daadwerkelijk aan kan en wordt het risico voor zowel jou als de bank kleiner.

Hoe zit het in 2020?

Vergeleken met 2019 kunnen tweeverdieners in 2020 meer lenen. Waar het tweede inkomen vorig jaar nog voor 70% werd meegenomen, is dat nu voor 80%.  Daarnaast wordt er een loonstijging van zo’n 2,5% verwacht voor 2020. Als je in 2020 meer verdient, kan je dus ook meer lenen voor een hypotheek. Het blijft natuurlijk altijd het belangrijkste om naar je persoonlijke situatie te kijken.

Andere normen in 2020

Naast de financieringslastnorm zijn er andere punten waar rekening mee gehouden wordt als je een hypotheek afsluit. In 2020 zijn er een aantal dingen anders dan in de jaren ervoor. Ik leg je er alles over uit in dit artikel.

Lager risico voor jou en de bank

Door een grens te stellen aan welk gedeelte van je inkomen je aan je hypotheek kwijt mag zijn, wordt ervoor gezorgd dat je niet teveel leent. Zo kom je niet in de knel met kosten die je naast je woonlasten hebt. Ben je op zoek naar een huis en wil je weten welke hypotheek het beste bij jou past? Mijn adviseurs staan voor je klaar.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren