Verhoogde inschrijving hypotheek: Voor- en nadelen

Bij de notaris leg je het hypotheekbedrag vast wanneer je je hypotheek inschrijft. Je kunt dan ook kiezen voor een verhoogde inschrijving, als je later wilt verbouwen bijvoorbeeld.

stopwatch

3 min

calendar
28 juni 2023
eye

19689

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is een verhoogde inschrijving?

Je hypotheek is bijna rond, eindelijk! Toch is er nog een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen: welk bedrag komt er op de hypotheekakte te staan? Dit wordt met dure woorden ook wel de hypothecaire inschrijving genoemd. In principe is dit het bedrag dat je gaat lenen om je huis te kopen. Maar, je kunt er ook voor kiezen om een hoger hypotheekbedrag te laten inschrijven door de notaris. Dit heet een verhoogde inschrijving.

Waarom zou je het willen?

Dat is een hele goede vraag. Waarom zou je je hypotheekschuld hoger willen laten lijken dan hij is? Stel je voor dat je van plan bent om in de toekomst te verbouwen. Grote kans dat je hiervoor extra geld zou willen lenen. Als je tegen die tijd de hypotheek verhoogt, moet je dit opnieuw laten vastleggen bij de notaris. Gemiddeld kost de notaris 850 euro. Met een verhoogde inschrijving kun je voorkomen dat je opnieuw naar de notaris moet. Zo werkt het.

Een voorbeeld:

Je koopt een huis voor 250.000 euro.

Hiervoor leen je 250.000 euro bij de bank.

Op de hypotheekakte laat je de notaris 300.000 euro inschrijven.

Na een tijdje wil je verbouwen.

Je kunt nu 50.000 euro extra lenen bij de bank.

Omdat het hypotheekbedrag al op 300.000 euro stond in je hypotheekakte, hoef je niet opnieuw naar de notaris.

De voordelen van een verhoogde inschrijving

Met een verhoogde inschrijving hoef je bij een verbouwing bijvoorbeeld geen notariskosten te betalen. Let op: als je extra wilt lenen kijkt de bank natuurlijk wel gewoon naar wat je maximaal kunt lenen. Als je bijvoorbeeld eerst 250.000 euro hebt geleend maar 500.000 euro hebt ingeschreven bij de notaris dan betekent dit niet dat je later zomaar dit bedrag kunt lenen. Je maximale leencapaciteit is dus iets compleet anders dan de hypothecaire inschrijving.

De nadelen van een verhoogde inschrijving

Het klinkt misschien alsof een op papier hogere schuld in je nadeel kan werken, maar dit is niet het geval. De bank kan niet meer op je verhalen dan het bedrag dat zij mislopen, mocht je de hypotheek niet meer kunnen betalen. Een verhoogde inschrijving heeft daarom geen nadelen!

Betaal je extra voor een verhoogde inschrijving?

Bij sommige notarissen wel. Dit is gek, want het enige wat ze hoeven te doen is een getalletje anders invullen op de hypotheekakte. Wij werken samen met de Nationale Notaris, die rekent geen extra kosten voor een verhoogde inschrijving. Wil je met een adviseur door alle opties lopen? Je kunt dan altijd gratis bellen met een van onze experts. Tot snel?

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

11/06/2024

Wat is een verhuisregeling voor je hypotheek?

11/06/2024

Aan welke eisen moet je voldoen voor een hypotheek?

BKR-registratie telefoon, wat is de invloed op je hypotheek?

31/05/2024

Een hypotheek aanvragen in 6 stappen

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.