Een verhoogde inschrijving van je hypotheek: wat zijn de voor- en nadelen?

Wanneer je naar de notaris gaat om te tekenen voor je hypotheek dan leg je meerdere dingen vast. Het hypotheekbedrag is een van die dingen. Je kan de notaris ook een hoger bedrag laten vastleggen, als je in de toekomst bijvoorbeeld van plan bent om te verbouwen. Ik vertel je over de voor- en nadelen van een verhoogde inschrijving.

Charlie Vielvoye

Wat is een verhoogde inschrijving?

Je hypotheek is bijna helemaal in kannen en kruiken. Eindelijk! Toch is er nog een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen: welk bedrag komt er op de hypotheekakte te staan? Dit wordt in chique bewoordingen ook wel de hypothecaire inschrijving genoemd. In principe is dit het bedrag dat je gaat lenen voor de koop van je droomhuis. Maar: je kan er ook voor kiezen om een hoger hypotheekbedrag te laten inschrijven door de notaris. Dit heet een verhoogde inschrijving.

Waarom zou ik een verhoogde inschrijving willen?

Dat is een hele goede vraag. Waarom zou je je hypotheekschuld hoger willen laten lijken dan hij is? Stel je voor dat je van plan bent om in de toekomst te verbouwen. Grote kans dat je hiervoor extra geld zou willen lenen. Als je de hypotheek verhoogt dan moet je dit opnieuw laten vastleggen bij de notaris. Gemiddeld kost de notaris 665 euro. Met een verhoogde inschrijving kun je voorkomen dat je opnieuw naar de notaris moet. Ik geef je een voorbeeld:

Voorbeeld:

Je koopt een huis voor 250.000 euro.
Hiervoor leen je 250.000 euro bij de bank.
Op de hypotheekakte laat je de notaris 300.000 euro inschrijven.
Na een tijdje wil je verbouwen.
Je kunt nu 50.000 euro extra je lenen bij de bank.
Omdat het hypotheekbedrag al op 300.000 euro stond hoef je niet opnieuw naar de notaris.

Wat zijn de voordelen van een verhoogde inschrijving?

Ik noemde het al even: met een verhoogde inschrijving kun je als je dat wilt makkelijker geld bijlenen voor bijvoorbeeld een verbouwing zonder opnieuw naar de notaris te gaan. Let op: als je extra wilt lenen kijkt de bank natuurlijk wel gewoon naar je maximale leencapaciteit. Als je bijvoorbeeld eerst 250.000 euro hebt geleend maar 500.000 euro hebt ingeschreven bij de notaris dan betekent dit niet dat je later zomaar dit bedrag kunt lenen. Je maximale leencapaciteit is dus iets compleet anders dan de hypothecaire inschrijving.

Zijn er dan ook nadelen aan een verhoogde inschrijving?

Nee, het klinkt misschien alsof een op papier hogere schuld in je nadeel kan werken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je op een gegeven moment onverhoopt de hypotheek niet meer kan betalen? Kan de bank dan het bedrag van de verhoogde inschrijving op je verhalen? Ja, maar de bank kan niet meer op je verhalen dan het bedrag dat zij mislopen mocht je de hypotheek niet meer kunnen betalen.

Betaal je extra voor een verhoogde inschrijving?

Bij sommige notarissen wel. Dit is gek, want het enige wat ze hoeven te doen is een getalletje anders invullen op de hypotheekakte. Ikbenfrits werkt samen met de Nationale Notaris, die rekent geen extra kosten voor een verhoogde inschrijving. Logisch toch?

Meer weten over een verhoogde inschrijving?

Mijn adviseurs kunnen je meer vertellen over de mogelijkheid tot hoger inschrijven. De meeste banken accepteren een verhoogde inschrijving gewoon. Ikbenfrits biedt meer dan 30 banken aan. Bel gratis met een van mijn adviseurs om erachter te komen hoe het bij jou zit.