Betaal je een hypotheek vooraf of achteraf?

Het afbetalen van je hypotheek is eigenlijk best eenvoudig. Je doet dit gewoon door maandelijks een bepaald bedrag over te maken, en na een tijdje is je hypotheek volledig afgelost. Maar laten we eens wat dieper ingaan op hoe dat precies werkt.
stopwatch

3 min

calendar
12 oktober 2023
eye

150

De eerste hypotheekbetaling

Nadat je je hypotheek hebt afgesloten, hoef je niet meteen diezelfde dag je eerste betaling te regelen. Het kan tot wel zes weken duren voordat de eerste betaling wordt afgeschreven. En als het zover is, merk je misschien dat de eerste betaling iets hoger uitvalt dan de latere betalingen. Dat komt doordat je dan waarschijnlijk voor meer dan één maand betaalt als het langer dan vier werken duurt voordat de eerste betaling wordt afgeschreven.

Meestal is het een maandelijkse betaling, maar die eerste keer betaal je dan voor de eerste maand en de komende maand. Het gebeurt meestal rond de 27e van de maand, ongeveer een maand nadat je de sleutels hebt gekregen. Dus ja, de eerste betaling valt vaak wat hoger uit.

Maandelijks los je een deel van je hypotheek af

Nadat die eerste betaling is verwerkt, ga je maandelijks een stukje van je hypotheek aflossen. Elke maand wordt op een vaste dag een vast bedrag van je rekening afgeschreven. Handig om te weten: je betaalt eigenlijk voor de vorige maand. Dus in augustus betaal je voor de maand juli. Hoeveel er precies wordt afgeschreven hangt af van welke aflosvorm je hebt gekozen en hoe hoog je hypotheek is.

Houd er rekening mee op welke dag van de maand je hypotheek wordt afgeschreven

Het is slim om er rekening mee te houden op welke dag van de maand je hypotheek wordt afgeschreven. Dit helpt je om je uitgaven goed te timen, zodat je nooit onverwacht in de problemen komt omdat er niet genoeg geld op je rekening staat om de hypotheek te betalen. De meeste banken schrijven de hypotheek af rond de 27e van de maand, vaak omdat je salaris rond die tijd wordt gestort en je dan voldoende geld beschikbaar hebt. Dus zorg ervoor dat je rond die tijd je financiën goed op orde hebt!

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Wat is een vastgoed hypotheek?

Hypotheek voor huis in het buitenland

19/02/2024

Wat is een seniorenhypotheek?

19/02/2024

Wat is een zakelijke hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.