Hoe ga je goed voorbereid op huizenjacht?

Het juiste huis vinden kan een behoorlijk tijdrovende klus zijn. En hoe hengel je nou het beste een huis binnen in een tijd dat er veel vraag is naar huizen? Deze tips helpen je met je huizenjacht!
stopwatch

3 min

calendar
18 februari 2021
eye

396

1. Baken je zoektocht af

In welke buurt wil je gaan wonen? Als je de plek waar je heen gaat goed kent, zal dit niet zo moeilijk zijn. Als het een nieuwe plek is, is het natuurlijk wel handig om vast je voorkeuren te weten qua buurten. Maak een dag vrij in je agenda en ga door verschillende buurten rijden of lopen, zo weet je wat leuk is en wat niet. Op deze manier hoef je straks niet het aanbod uit elke buurt door te spitten! Ook heb je waarschijnlijk een wensenlijst. Wil je per se een tuin of balkon? Hoeveel slaapkamers wil je hebben en kun je niet zonder ligbad of open haard? Houd deze wensen scherp tijdens je huizenjacht.

Bereken direct wat jij kunt lenen

2. Weet wat je kunt lenen voor een efficiënte huizenjacht

Klinkt logisch, maar als je precies weet wat je kunt lenen, hoef je straks niet naast het net te vissen. Niets is vervelender dan verliefd worden op een huis dat toch tienduizenden euro's te duur blijkt te zijn. Je kunt dit voorkomen door samen met een hypotheekadviseur te kijken naar je wat de maximale koopprijs mag zijn. Zo kun je straks sneller handelen, waardoor je voordeel hebt bij andere geïnteresseerden in het huis.

Maximale hypotheek berekenen

3. De bezichtigingen

De huizenjacht kan behoorlijk tijdrovend zijn. Je (fulltime) baan, ondertussen huizen bezichtigen, sporten, en ook nog je sociale leven behouden; om over eventuele kinderen nog maar te zwijgen. Daarom is tijd investeren in een fijne makelaar geen overbodige luxe, het is belangrijk dat hij of zij goed snapt wat je wilt. Probeer aan het begin en aan het einde van je week een dagdeel flexibel te houden voor bezichtigingen, door geen meetings in te plannen. Zo kun je snel handelen wanneer er een huis voorbij komt. Als je heel zeker van het huis bent, probeer dan meteen een tweede persoon naar je bezichtiging mee te nemen. Samen zie je altijd meer dan één, zoals vochtvlekken of een niet goed sluitende deur.

4. Bereid een vragenlijst voor

Het is erg handig om van te voren een checklist te maken met vragen, zodat je tijdens de bezichtiging niets over het hoofd ziet. Zelf kom je waarschijnlijk al een heel eind met belangrijke vragen, maar om het makkelijker te maken hebben wij een uitgebreide lijst voor je gemaakt. Neem jouw lijst mee naar elke bezichtiging en schrijf de antwoorden meteen op. Zo kun je achteraf nog eens op je gemak huizen vergelijken.

5. Doe een sterk bod

Lastig: begin je met een bod waar nog onderhandelingsruimte is of doe je gelijk je eindbod? Het hangt natuurlijk allemaal af van verschillende zaken. Zijn er veel mensen geïnteresseerd? Staat het huis al een tijdje op de markt of is er misschien een gebrek aan het huis dat moet worden opgelost? Deze tactiek van bieden kun je het beste per huis bepalen.

Samen voorbereiden op je huizenjacht

Een oriënterend gesprek is altijd fijn voordat je aan je huizenjacht begint. Kijk of je je prettig voelt bij de hypotheekadviseur, en lever eventueel al wat eerste documenten aan. Zo kun je zodra je het huis hebt gevonden, het papierwerk snel in orde gemaakt worden door je adviseur. Ook hebben onze adviseurs een bak ervaring, zodat je zeker weet dat je een goeie hypotheek hebt. Wist je trouwens dat je eerste afspraak gratis is?

Nu een afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Michiel heeft na zijn studie in Delft verschillende bedrijven opgericht op het gebied van waterzuivering en energie. Daarnaast is hij actief geweest bij het begeleiden van jonge ondernemers, onder.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/08/2023

Dit moet je weten over wettelijke bedenktijd aankoop huis

11/08/2023

Bod geaccepteerd, en nu?

10/07/2023

Huren of kopen, wat is wijsheid?

10/07/2023

8 vragen om te stellen tijdens een bezichtiging

10/07/2023

Wat is een verbouwingsspecificatie?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.