Hoe ga je goed voorbereid op huizenjacht?

Het vinden van het juiste huis kan een behoorlijk tijdrovende klus zijn. Maar hoe hengel je nou het beste een huis binnen in een tijd dat er veel vraag is naar huizen? Deze tips helpen je met je huizenjacht!

Benine Bijleveld

Het begin van je huizenjacht

Er komt veel op je af in een korte tijd. Maar hoe zorg je er nou voor dat je niet misgrijpt tijdens je huizenjacht? Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk, maar wat zijn nog andere handigheidjes? Je vindt ze hier!

1. Baken je zoektocht af

In welke buurt wil je gaan wonen? Als je de plek waar je heen gaat goed kent, zal dit niet zo moeilijk zijn. Maar als het een nieuwe plek is, is het handig om vast je voorkeuren te weten qua buurten. Maak een dag vrij in je agenda en ga door verschillende buurten rijden, zo weet je wat leuk is en wat niet. Zo hoef je straks niet het aanbod uit elke buurt door te spitten! Ook zul je zeker een wensenlijst hebben. Wil je per se een tuin of balkon? Kun je niet zonder ligbad of wil je graag een open haard? Houd deze wensen scherp tijdens je huizenjacht.

2. Weet wat je kunt lenen voor een efficiënte huizenjacht

Klinkt voor de hand liggend, maar als je precies weet wat je kunt lenen, hoef je straks niet naast het net te vissen. Niets vervelender als je al helemaal verliefd bent op een huis, maar het toch 20.000 euro te duur blijkt te zijn. Voorkom dit door samen met een hypotheekadviseur te kijken naar je wat de maximale koopprijs mag zijn. Zo kun je straks sneller handelen, waardoor je voordeel hebt bij andere geïnteresseerden in het huis.

3. De bezichtigingen

De huizenjacht kan behoorlijk veeleisend worden. Je fulltime baan, ondertussen huizen bezichtigen, sporten, en ook nog je sociale leven behouden. Laat staan als je ook nog kinderen hebt. Investeer daarom tijd in een fijne makelaar, het is belangrijk dat hij of zij goed snapt wat je wilt. Probeer aan het begin en aan het einde van je week een dagdeel flexibel te houden voor bezichtigingen, door geen meetings in te plannen. Zo kun je snel acteren als er een huis voorbijkomt. Als je heel zeker van het huis bent, probeer dan meteen een tweede persoon naar je bezichtiging mee te nemen. Samen zie je meer dan een, zoals bijvoorbeeld vochtvlekken of een niet goed sluitende deur.

4. Bereid een vragenlijst voor

Superhandig om van te voren een checklist te maken met vragen zodat je tijdens de bezichtiging niets over het hoofd ziet. Zelf kom je waarschijnlijk al een heel eind met belangrijke vragen, maar er is natuurlijk ook een lijstje voor je. Neem jouw lijst mee naar elke bezichtiging en schrijf de antwoorden meteen op. Zo haal je na een aantal bezichtigingen de verschillende huizen niet door de war!

5. Doe een sterk bod

Lastig: begin je met een bod waar nog onderhandelingsruimte is of doe je gelijk je eindbod? Het hangt natuurlijk allemaal af van verschillende zaken. Zijn er veel mensen geïnteresseerd? Staat het al een tijdje op de markt of is er misschien een gebrek aan het huis dat moet worden opgelost? Deze tactiek van bieden kun je het beste per huis bepalen.

Laat je voorbereiden door Ikbenfrits op de huizenjacht

Een oriënterend gesprek is altijd fijn voordat je aan je huizenjacht gaat beginnen. Kijk of je je prettig voelt bij de hypotheekadviseur, en lever eventueel al wat eerste documenten aan. Zo kun je zodra je het huis hebt gevonden, het papierwerk snel in orde gemaakt worden door je adviseur. Ook hebben de adviseurs van Ikbenfrits een bak ervaring, zodat je zeker weet dat je een goeie hypotheek hebt. Wist je trouwens dat je eerste afspraak gratis is?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren