Huren van je ouders

Je verdient zelf niet genoeg om een hypotheek aan te gaan en kunt dus geen huis kopen. Je ouders zitten er daarentegen warmpjes bij. Als zij je financieel willen bijstaan bij het kopen van een huis én vermogend genoeg zijn, kunnen zij het huis voor je kopen en vervolgens aan jou verhuren. Hoe zit dat?

Sarah Famke Oortgijsen

Huren van je ouders: het is een mooie ‘workaround’ als je zelf geen hypotheek kunt krijgen maar wel denkt de bijbehorende maandlasten te kunnen betalen. Die ben je nu immers kwijt aan je huurwoning. Maar een maximale hypotheeksom is er niet voor niets: behalve ter bescherming van de bank wil je jezelf ook niet in de vingers snijden en kromliggen omdat je het eigenlijk niet kunt betalen. Toch kan je soms ook geen hypotheek krijgen als je de maandlasten wel kunt dragen. Bijvoorbeeld als je als ZZP-er nog geen drie jaar bedrijfsresultaat kunt laten zien, of als je (nog) geen vast contract hebt bij je werkgever. De bank wil dan geen risico lopen, maar je welwillende ouders misschien wel.

Een veelgebruikte constructie is de familiebank: geld lenen van je ouders om je huis te kunnen financieren. Fiscaal aantrekkelijk voor zowel jou als je ouders, want zij vangen een hogere rente dan op een spaarrekening en jij kan de rente aftrekken. Als je een huis huurt van je ouders kan je echter geen gebruik maken van die hypotheekrenteaftrek. Toch wegen de voordelen van huren bij je ouders daar soms tegenop, vooral als je zelf een laag inkomen hebt. Je kunt dan immers weinig tot geen rente van de belasting aftrekken bij een lening voor een koopwoning. Daarentegen heb je wel recht op huurtoeslag bij een huurwoning. Ook als je huurt van je ouders.

Huurtoeslag

Als alleenstaande heb je recht op maximaal €340 huurtoeslag per maand. Wanneer je ouders je echt gunstig gezind zijn en je de huur terugschenken, kan je dus zelfs geld toe krijgen. Als ze je alleen het deel huur terugschenken dat je boven je huurtoeslag betaalt, woon jij gratis en hebben je ouders inkomsten uit de verhuur. Let er wel op dat er een grens zit aan het bedrag dat ouders belastingvrij aan hun kind mogen schenken: €5304 per jaar. Over alles daarboven moet 10% schenkbelasting worden betaald.

Belasting

Met de kelderende spaarrentes van dit moment kan de huurconstructie ook voor jou ouders financieel interessant zijn. Een extra huis levert ze waarschijnlijk meer rendement op dan sparen. Daarnaast zal de woning naar alle waarschijnlijkheid in waarde stijgen. En over een verhuurd huis betaal je minder belasting dan over spaargeld. Als je ouders erg vermogend zijn kan het dus slim zijn het geld ‘in stenen te stoppen’.

Er zijn nog meer manieren waarop je ouders een steentje kunnen bijdragen aan het financieren van je (eerste) huis. Lees daarover alles bij Hypotheek met hulp van je ouders. Nieuw op de woningmarkt? Frits heeft ook heel veel handige informatie voor het afsluiten van een startershypotheek.