Huren van je ouders

Je verdient zelf niet genoeg om een hypotheek af te sluiten en kunt daarom helaas geen huis kopen. Maar je ouders kunnen je financieel bijstaan bij het kopen van een huis. Je gaat dan huren van je ouders. Hoe zit dat?
stopwatch

3 min

calendar
10 januari 2024
eye

28561

Een huis huren van je ouders

Huren van je ouders: het is een mooie 'workaround' als je zelf geen hypotheek kunt krijgen maar wel denkt de bijbehorende maandlasten te kunnen betalen. Die ben je nu immers kwijt aan je huurwoning. Maar een maximale hypotheeksom is er niet voor niets: behalve ter bescherming van de bank, wil je jezelf ook niet in de vingers snijden omdat je het eigenlijk niet kunt betalen. Toch kan je soms ook geen hypotheek krijgen als je de maandlasten wel kunt dragen. Bijvoorbeeld als je als ZZP-er nog geen drie jaar bedrijfsresultaat kunt laten zien, of als je flexwerker bent. De bank wil dan geen risico lopen, maar je ouders misschien wel. Zelf een huis kopen is natuurlijk handiger dan deze constructie, wil je eerst berekenen of dat voor jou een mogelijkheid is?

Maximale hypotheek berekenen

Huren van je ouders of kopen met een familiebank

Naast het huren van een huis van je ouders, kun je soms ook een huis kopen met hulp van je ouders. Een veelgebruikte constructie is de familiebank: geld lenen van je ouders om je huis te kunnen financieren. Fiscaal aantrekkelijk voor zowel jou als je ouders, want zij vangen een hogere rente dan op een spaarrekening en jij kan de rente op jouw beurt weer van de belasting aftrekken.

Huurtoeslag

Toch huren van je ouders? Als alleenstaande heb je soms recht op huurtoeslag. Daarnaast kunnen je ouders er voor kiezen om je de huur terug te schenken, in dit geval krijg je dus zelfs geld toe. Als ze alleen het gedeelte huur terug schenken dat je boven je huurtoeslag betaalt, woon jij gratis en hebben je ouders inkomsten uit de verhuur. Let er wel op dat er een grens zit aan het bedrag dat ouders belastingvrij aan hun kind mogen schenken: 6.633 euro per jaar (2024). Over alles daarboven moet 10% schenkbelasting worden betaald.

Belasting

Met de lage spaarrentes van dit moment kan de constructie van huren ook voor jouw ouders financieel interessant zijn. Een extra huis levert ze waarschijnlijk meer rendement op dan sparen. Daarnaast zal het huis naar alle waarschijnlijkheid in waarde stijgen. En over een verhuurd huis betaal je minder belasting dan over spaargeld. Als je ouders vermogend zijn, kan het dus slim zijn het geld 'in stenen te stoppen'. Er zijn trouwens nog meer manieren waarop je ouders een steentje kunnen bijdragen aan het financieren van je (eerste) huis. Lees daarover alles bij Hypotheek met hulp van je ouders.

Wil je advies over je hypotheek?

Of je nu gaat huren van je ouders of van een bank, het kan altijd handig zijn om je hypotheekconstructie te bespreken met een onafhankelijke adviseur. Onze adviseurs leggen je alles uit en kijken met je mee wat de beste oplossing is. Zo weet je precies waar je aan toe bent!

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.