Een hypotheek als zzp, hoe krijg je dat? Een stappenplan.

15 januari 2021 2557x

Je bent je eigen baas en werkt dus niet in loondienst. Kun je dan wel een hypotheek krijgen? Met dit zzp stappenplan weet je het binnen no-time.

Bénine Bijleveld

Het stappenplan voor een zzp hypotheek

Wanneer je een hypotheek aanvraagt wilt de bank graag weten of je deze wel kunt betalen. Logisch. Als je in loondienst bent, kijken ze daarom naar je salarisstroken. Maar wat als je als zelfstandige zonder personeel (zzp) werkt? Dan wil de bank weten of je genoeg verdient met je onderneming. Hier zie je wat je moet doen om een hypotheek te krijgen als zzp'er.

1. Hoe heb je het gedaan de afgelopen jaren? Doe de hypotheek zzp check!

De bank kijkt bij zzp'ers naar de jaarcijfers van je onderneming van de afgelopen drie kalenderjaren. Bestaat je onderneming korter? Sommige banken accepteren je al na één jaar ondernemen. In je jaarcijfers hechten ze waarde aan drie factoren die bepalen of je een financieel gezond bedrijf hebt en dus in staat bent om een hypotheek te kunnen betalen:

  1. Bedrijfsresultaat: de winst vóór belastingen
  2. Solvabiliteit: de verhouding tussen het eigen vermogen en het balanstotaal. Het eigen vermogen mag niet kleiner zijn dan vier keer de balanstotaal
  3. Liquiditeit: minder kortlopende schulden dan geldelijke bezittingen waar je op korte termijn beschikking over hebt

Hoe je het laatste jaar heb gedraaid met je onderneming, weegt het zwaarst. Wil je zelf berekenen of je voldoet aan de bovenstaande voorwaarden voor een hypotheek zzp?

2. Bereken wat je kunt lenen

Als je de papieren op orde hebt, kun je alvast uitrekenen wat je maximaal kunt lenen. Dit verschilt sterk per bank. Dit komt omdat banken verschillend kijken naar je cijfers en dit ook anders interpreteren. Als je nog geen drie jaar bezig bent als zzp'er, maar wel langer dan een jaar, kun je met de inkomensverklaring ondernemer een hypotheek met NHG krijgen.

3. Zorg dat je cijfers in orde zijn

Het gaat de bank niet alleen om inkomsten van je onderneming wanneer je een hypotheek aanvraagt. Ook schulden en andere financiële verplichtingen zijn belangrijk om een inzicht in te hebben voor de bank. Het is daarom slim om een overzicht te maken van je financiële situatie voordat je start met je hypotheekaanvraag.

4. Stappenplan van een zzp hypotheek doorlopen?

Nu weet je naar welke cijfers de bank kijkt en wat je maximaal kunt lenen. Onze hypotheekadviseurs zijn experts in hypotheken voor zzp’ers. Wil je een gratis hypotheekgesprek? Als je jouw nummer achterlaat word je teruggebeld op een moment dat het jou uitkomt.

Een hypotheek voor zzp'ers, dat gaat net anders

Download gratis het e-book "Hypotheek voor zzp'ers". Vol met tips, eisen van de bank en dingen waar je op moet letten.

Lees ook