Een gastenverblijf in je huis

Kamers verhuren of een bed and breakfast aan huis is voor veel mensen een droom. Als je dit plan wilt uitvoeren in je eigen huis met hypotheek, komen hier wel wat dingen bij kijken. Je krijgt met een gastenverblijf te maken met alles rondom een klein bedrijf. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? En moet je dit aangeven bij de bank?

Friso Bakker

Een gastenverblijf kopen

Let op! Heb je jouw droomhuis gevonden, maar zit er al een gastenverblijf bij? Dan is de kans groot dat de bank hier niet mee in zee gaat als jij een hypotheek aanvraagt. De bank gaat er dan eigenlijk vanuit dat je het gaat verhuren, tenzij jij het tegendeel kan bewijzen. Een bank heeft liever niet dat jij (een gedeelte van) je huis verhuurt, omdat zij hierdoor een groter risico lopen als ze jou een lening geven. Maar het kan ook zo zijn dat je dat gastenverblijf gewoon voor jezelf wilt gebruiken. Het verschilt per bank of ze hier in meegaan, als jij kan bewijzen dat je geen andere inkomsten overhoudt aan je gastenverblijf bijvoorbeeld.

Een gastenverblijf maken

Niet op elke locatie mag je zomaar een gastenverblijf of bed and breakfast openen. Dit check je eerst bij de gemeente, want in het bestemmingsplan staat waar de locatie voor bedoeld is. Het is nou eenmaal zo dat het in een aantal huizen alleen is toegestaan om te wonen en niet om dit te verhuren aan toeristen. Het verschilt per gemeente of er, los van dat je in het huis woont, ook een B&B of gastenverblijf is toegestaan. Als dit wel mag, kan het ook nog zo zijn dat er bijvoorbeeld een maximaal aantal kamers of gasten mogen zijn.

Het mag niet, wat nu?

Dan zijn er andere wegen die naar Rome leiden. Je kan een aanvraag doen om het bestemmingsplan van de gemeente te wijzigen, dit gaat alleen niet altijd even makkelijk. Optie nummer twee is dat je een omgevingsvergunning aanvraagt. Deze vergunning vraag je aan omdat je iets wilt doen wat niet mag volgens de regels van de ruimtelijke ordening.

Hypotheek voor bed en breakfast

Per geldverstrekker kunnen de regels anders zijn bij het verhuren van je huis. Hoe dit bij jou zit, vind je meestal in de hypotheekakte van je huis. In principe heb je geen toestemming van de bank nodig, want huurders van een bed and breakfast hebben geen huurdersrechten. Maar om helemaal zeker van je zaak te zijn, is het wel handig om dit even na te gaan in je hypotheekakte. En het kan geen kwaad om toestemming te vragen aan de bank als je toch denkt dat dit nodig is.

Met deze belastingen krijg je te maken

Bij het verhuren van (een gedeelte) van je huis, krijg je met de belastingdienst te maken. Het geld dat je verdient met een B&B valt vaak onder box 1. Over het geld dat je verdient ga je belasting betalen. Dit is inkomstenbelasting aangezien het onderhouden hiervan werk en inspanning kost. De kosten die je gemaakt hebt zijn aftrekbaar van deze belasting. Naast de belasting die je betaalt over je inkomsten krijg je ook te maken met toeristenbelasting. Houd hiervoor naast de persoonsinformatie ook goed bij wanneer de gast aankomt en vertrekt. In niet in alle gemeenten in Nederland moet je deze belasting betalen.

Extra dingen om rekening mee te houden

Een onderneming waarmee je geld verdient moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit geldt dus ook voor je bed and breakfast. Het kan zo zijn dat je je naast de Kamer van Koophandel ook moet inschrijven bij het Bedrijfschap Horeca en Catering. Deze inschrijving komt bij jou in beeld als je gastenverblijf vijf bedden of meer heeft die verdeeld zijn over minimaal twee kamers. Is dit niet het geval? Let dan nog even op het volgende. Het verhuurde gedeelte mag maximaal dertig vierkante meter zijn, maximaal twee kamers hebben en er mogen maximaal vier personen in verblijven. Van plan om feestjes te organiseren of alcohol bij het eten te serveren? Dan moet je een horecavergunning van de gemeente hebben. Daarnaast ben je verplicht het leidingwater te checken tegen legionellabacteriën als er meer dan vijf personen in je B&B kunnen overnachten.

Je huis langer verhuren

Naast je huis verhuren aan toeristen, is het natuurlijk ook nog mogelijk om een kamer of appartement voor een langere tijd te verhuren. Dan krijg je te maken met andere regels en wetten. Benieuwd wat je te wachten staat als je een deel van je koophuis over langere termijn verhuurt? Ik heb het voor je uitgezocht.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren