Een gastenverblijf in je huis

Een gastenverblijf verhuren of een bed and breakfast aan huis is voor veel mensen een droom. Als je dit plan wilt uitvoeren in je eigen huis met hypotheek, komen er wel wat praktische dingen bij kijken.
stopwatch

3 min

calendar
4 juli 2023
eye

6918

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hoe het zit als je een gastenverblijf wilt kopen

Heb je jouw droomhuis gevonden, maar zit er al een gastenverblijf bij? Dan kan de bank moeilijk doen als jij een hypotheek aanvraagt. De bank gaat er eigenlijk vanuit dat je het gaat verhuren, tenzij jij het tegendeel kunt bewijzen. Een bank heeft liever niet dat jij (een gedeelte van) je huis verhuurt, omdat zij hierdoor een groter risico lopen als ze jou een lening geven. Maar het kan ook zo zijn dat je dat gastenverblijf gewoon voor jezelf wilt gebruiken. Het verschilt per bank of ze hierin meegaan.

Een gastenverblijf maken

Niet op elke locatie mag je zomaar een gastenverblijf of bed and breakfast openen. Dit check je eerst bij de gemeente, want in het bestemmingsplan staat waar de locatie voor bedoeld is. Het is nou eenmaal zo dat het in een aantal huizen alleen is toegestaan om te wonen en niet om dit te verhuren aan toeristen. Het verschilt per gemeente of er ook een B&B of gastenverblijf is toegestaan. Als dit wel mag, kan het ook nog zo zijn dat er bijvoorbeeld een maximaal aantal kamers of gasten mogen zijn.

Maximale hypotheek berekenen

Het mag niet, wat nu?

Dan zijn er andere wegen die naar Rome leiden. Je kunt in dit geval een aanvraag doen om het bestemmingsplan van de gemeente te wijzigen, dit gaat alleen niet altijd even makkelijk. Optie twee is dat je een omgevingsvergunning aanvraagt. Deze vergunning vraag je aan omdat je iets wilt doen wat niet mag volgens de regels van de ruimtelijke ordening.

Hypotheek voor bed en breakfast

Per bank kunnen de regels anders zijn bij het verhuren van je huis. Hoe dit bij jou zit, vind je meestal in de hypotheekakte van je huis. In principe heb je geen toestemming van de bank nodig, want huurders van een bed and breakfast hebben geen huurdersrechten. Maar om helemaal zeker van je zaak te zijn, is het wel handig om dit even na te gaan in je hypotheekakte. En het kan geen kwaad om toestemming te vragen aan de bank als je toch denkt dat dit nodig is.

Met deze belastingen krijg je te maken

Bij het verhuren van (een gedeelte) van je huis, krijg je met de Belastingdienst te maken. Het geld dat je verdient met een B&B valt vaak onder box 1. Over het geld dat je verdient, ga je belasting betalen. De kosten die je gemaakt hebt zijn daarom aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Naast de belasting die je betaalt over je inkomsten krijg je ook te maken met toeristenbelasting. Houd hiervoor naast de persoonsinformatie ook goed bij wanneer de gast aankomt en vertrekt. Niet in alle gemeenten in Nederland hoef je deze belasting te betalen.

Extra dingen om rekening mee te houden

Een onderneming waarmee je geld verdient, schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Dit geldt dus ook voor je bed and breakfast. Het kan zo zijn dat je je naast de Kamer van Koophandel ook moet inschrijven bij het Bedrijfschap Horeca en Catering. Deze inschrijving komt bij jou in beeld als je gastenverblijf vijf bedden of meer heeft die verdeeld zijn over minimaal twee kamers. Is dit niet het geval? Let dan nog even op het volgende. Het verhuurde gedeelte mag maximaal dertig vierkante meter zijn, maximaal twee kamers hebben en er mogen maximaal vier personen in verblijven. Van plan om feestjes te organiseren of alcohol bij het eten te serveren? Dan moet je een horecavergunning van de gemeente hebben. Daarnaast ben je verplicht het leidingwater te checken tegen legionellabacteriën als er meer dan vijf personen in je B&B kunnen overnachten.

Fix je hypotheek voor je gastenverblijf

Ga je het avontuur aan, maar zoek je nog een goede hypotheek bij jouw situatie? Je kunt altijd aankloppen bij onze hypotheekadviseurs! Zij houden wel van een uitdaging en zoeken graag met jou de beste constructie op.

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

20/02/2024

Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde, wat nu?

19/02/2024

Studieschuld en een hypotheek in 2024

23/01/2024

De kosten koper (k.k.) in 2024 berekenen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.