Wat is een boete bij verkoop?

Je kan te maken hebben met een boete bij verkoop als je besluit om je huis (voor het einde van je looptijd) te verkopen. Je lost je hypotheek direct af, maar de geldverstrekker loopt wel rente mis, waardoor je te maken krijgt met een boete. In dit artikel wordt uitgelegd wat een boete bij verkoop precies is, hoe dat wordt berekend en wordt een voorbeeld gegeven.

 

Wat is een boete bij verkoop?

Een boete bij verkoop is de boete die je betaalt aan je geldverstrekker voor de misgelopen rente. Bij het afsluiten van een hypotheek stel je meestal een rentevaste periode af. In deze periode blijft de rente die je maandelijks betaalt hetzelfde. De geldverstrekker, meestal de bank, loopt bij verkoop rente mis omdat je dan meestal je hypotheek direct aflost met de opbrengst uit je huis. De maandelijkse rente over het geleende bedrag dat je tijdens de rentevaste periode aan de bank zou betalen vervalt. Hiervoor wil de bank een vergoeding zien. Dit is de boete bij verkoop. Niet elke geldverstrekker legt een boete op bij verkoop. Je kan dit nagaan in je hypotheekovereenkomst. Daar zit een boeteclausule in.

 

Hoe wordt de boete bij verkoop berekend?

De manier waarop de boete bij verkoop wordt berekend, is niet bij iedere hypotheekaanbieder hetzelfde. Meestal wordt er een constante waarde berekend van het verschil tussen de marktrente en de rente die je hebt afgesproken in je hypotheekovereenkomst. Welke marktrente wordt gehanteerd ligt aan de aanbieder. Dit varieert tussen de marktrente van de oorspronkelijke rentevaste periode en de marktrente van de resterende rentevaste periode. Meestal wordt er voor de tweede optie gekozen. Weten hoe lang je je rente moet vastzetten? Klik hier.

 

Voorbeeld

Je rentevaste periode was 10 jaar, en daarvan zijn er 7 verstreken. De eerste optie gaat uit van de 10 jaars rente, en de tweede van de 3 jaars rente. Bij een hogere vergelijkingsrente, in dit geval 10 jaar, is de boete die je moet betalen lager. Het berekende rentenadeel, de rente die de geldverstrekker misloopt, is dan kleiner.

Wil je je hypotheekvoorwaarden meenemen naar je nieuwe huis? Kijk dan bij verhuisregeling.

 

Een boete bij verkoop houdt dus een boete in die je betaalt voor de misgelopen rente. Omdat je meestal je hypotheek direct aflost met de opbrengst uit je huis, wil de geldverstrekker voor de misgelopen rente een vergoeding zien. Hoe de boete bij hypotheekaanbieders wordt berekend, is niet altijd hetzelfde. Meestal wordt er een contante waarde berekend van het verschil tussen de marktrente en de rente die je hebt afgesproken in je hypotheekovereenkomst.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren