Wanneer betaal je een boete bij verkoop van je huis?

Ga je verhuizen? Dan sluit je vaak een nieuwe hypotheek af voor het nieuwe huis. Je oude hypotheek wordt afgelost door de verkoop van je huis. Bij een aantal oude hypotheken betaal je dan een boete bij verkoop.

Michiel Lensink

Wat is een boete bij verkoop?

Een boete bij verkoop is de boete die je betaalt aan je bank voor de rente die ze mislopen. Bij het afsluiten van je hypotheek heb je je rente bijvoorbeeld vastgezet voor tien jaar. In deze tien jaar blijft de rente die je maandelijks betaalt hetzelfde. Nu heb je je huis verkocht en wil je je hypotheek aflossen. De bank loopt hierdoor rente mis, omdat je rentevaste periode nog niet voorbij is.

Welke banken hebben een boete bij verkoop?

Een boete bij verkoop is tegenwoordig echt een uitzondering. In ruil voor de boete kreeg je destijds bij het afsluiten van zo’n hypotheek korting op de hypotheekrente, je kunt dit altijd controleren in je hypotheekakte of bij je bank. Twijfel je of je een boete moet betalen bij verkoop van je huis? Bij deze banken komt dit wel eens voor:

Hoe wordt de boete bij verkoop berekend?

De manier waarop de boete bij verkoop wordt berekend, is niet bij elke bank hetzelfde. Meestal wordt er een contante waarde berekend van het verschil tussen de marktrente en de rente die je hebt afgesproken in je hypotheekovereenkomst. De marktrente is de hypotheekrente die je bank nu aanbiedt voor nieuwe hypotheken. Je kunt altijd gratis je boete opvragen bij je bank.

Verhuizen? Regel je hypotheek met Ikbenfrits

Als je gaat huizen wordt je hypotheek wat lastiger dan toen je je eerste hypotheek afsloot. Eventueel kun je dus te maken krijgen met een boete bij verkoop, maar waarschijnlijker is het de bijleenregeling en misschien krijg je ook te maken met een overbruggingskrediet. De hypotheekadviseurs van Ikbenfrits zijn dé expert als het gaat om hypotheken regelen bij verhuizingen. Je kunt online je verhuishypotheek berekenen of gratis een gesprek inplannen met één van de experts. Zij helpen je met het vinden van de beste hypotheek voor jouw nieuwe huis. Laat je hieronder weten hoe je te bereiken bent?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren