Wanneer betaal je een boete bij verkoop van je huis?

Ga je verhuizen? Dan sluit je meestal een nieuwe hypotheek af. Je oude hypotheek wordt afgelost door de verkoop van je huis. Bij een aantal oude hypotheken betaal je in dat geval een boete bij verkoop.
stopwatch

3 min

calendar
7 maart 2022
eye

25968

null
Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is een boete bij verkoop?

Een boete bij verkoop is de boete die je betaalt aan je bank voor de rente die ze mislopen. Bij het afsluiten van je hypotheek heb je je rente bijvoorbeeld vastgezet voor tien jaar. In deze tien jaar blijft de rente die je maandelijks betaalt hetzelfde. Nu heb je je huis verkocht en wil je je hypotheek aflossen. De bank loopt hierdoor rente mis, omdat je rentevaste periode nog niet voorbij is.

Welke banken hebben een boete bij verkoop?

Een boete bij verkoop is tegenwoordig echt een uitzondering. In ruil voor de boete, kreeg je vroeger bij het afsluiten van zo'n hypotheek korting op de hypotheekrente. Je kunt dit altijd controleren in je hypotheekakte of bij je bank. Twijfel je of je een boete moet betalen bij verkoop van je huis? Bij deze banken komt dit wel eens voor:

  • SNS

  • Nationale Nederlanden

  • ING

Hoe wordt de boete bij verkoop berekend?

De manier waarop de boete bij verkoop wordt berekend, is niet bij elke bank hetzelfde. Meestal wordt er een contante waarde berekend van het verschil tussen de marktrente en de rente die je hebt afgesproken in je hypotheekovereenkomst. De marktrente is de hypotheekrente die je bank nu aanbiedt voor nieuwe hypotheken. Je kunt altijd gratis je boete opvragen bij je bank.

Verhuizen? Wij regelen je hypotheek

Als je gaat verhuizen, wordt je hypotheek wat lastiger dan toen je je eerste hypotheek afsloot. Misschien krijg je dus te maken met een boete bij verkoop, maar waarschijnlijker krijg je te maken met de bijleenregeling en misschien een overbruggingskrediet. Met onze tool kun je snel en gemakkelijk jouw overbruggingshypotheek berekenen. Wil je weten hoe 't bij jou zit? Onze hypotheekadviseurs zeggen altijd waar het op staat en wat je het beste kunt doen. Ze maken berekeningen en nemen je door alle opties heen. Dit kun je allemaal zien en aanpassen in je eigen dashboard. Zo snap je het precies. Ben je klaar voor een gratis hypotheekgesprek?

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Michiel heeft na zijn studie in Delft verschillende bedrijven opgericht op het gebied van waterzuivering en energie. Daarnaast is hij actief geweest bij het begeleiden van jonge ondernemers, onder.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

25/05/2023

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

23/05/2023

Wanneer hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen in 2023?

19/05/2023

Wat is een renteaanbod en hoe vraag je deze aan?

10/05/2023

Monumentaal pand kopen: alles wat je hierover wilt weten

10/05/2023

Hypotheekakte

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.