Betaal ik een ‘boete hypotheek’ bij verkoop van mijn huis?

Wil je verhuizen? Dan sluit je voor je nieuwe huis bijna altijd een nieuwe hypotheek af. Je oude hypotheek wordt afgelost door de verkoop van je huis. Normaal gesproken betaal je de bank geen boete als je aflost na de verkoop van je huis. Toch zijn er een aantal oude hypotheken die in de voorwaarden wel een boete hebben bij verkoop.

Michiel Lensink

Wat is een boete bij verkoop?

Een boete bij verkoop is de boete die je betaalt aan je bank voor de rente die ze mislopen. Bij het afsluiten van je hypotheek heb je je rente bijvoorbeeld vastgezet voor 10 jaar. In deze 10 jaar blijft de rente die je maandelijks betaalt hetzelfde. Nu heb je je huis verkocht en wil je je hypotheek aflossen. De bank loopt hierdoor rente mis, omdat je rentevaste periode nog niet voorbij is.

Welke banken hebben een boete bij verkoop?

Een boete bij verkoop is echt een uitzondering. Het komt nog zelden voor (gelukkig!). In ruil voor de boete kreeg je bij zo’n hypotheek korting op de hypotheekrente. Je kunt dit altijd controleren in je hypotheekakte. Twijfel je of je een boete moet betalen bij verkoop van je huis? Dan kun je dit altijd gratis controleren bij je bank. Bij deze banken komt dit voor:

  • SNS
  • Nationale Nederlanden
  • ING

Hoe wordt de boete bij verkoop berekend?

De manier waarop de boete bij verkoop wordt berekend, is niet bij elke bank hetzelfde. Meestal wordt er een contante waarde berekend van het verschil tussen de marktrente en de rente die je hebt afgesproken in je hypotheekovereenkomst. De marktrente is de hypotheekrente die je bank nu aanbiedt voor nieuwe hypotheken. Je kunt altijd gratis je boete opvragen bij je bank.

Ikbenfrits is de expert als je gaat verhuizen

Nu je gaat verhuizen komt er meer bij kijken dan de eerste keer toen je een hypotheek afsloot… Naast misschien deze boete krijg je bijvoorbeeld te maken met de de bijleenregeling en wellicht overbruggingskrediet. De hypotheekadviseurs van Ikbenfrits zijn dé expert als het gaat om hypotheken regelen bij verhuizingen. Je kunt online je verhuishypotheek berekenen of gratis een gesprek inplannen met één van de experts.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren