Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde, wat nu?

Je bent op zoek naar een huis en misschien heb je jouw droomhuis zelfs al gevonden! Op Funda zie je een vraagprijs staan, maar deze is een stuk hoger dan de WOZ-waarde. In dit artikel lees je waardoor dat komt en wat je ermee kunt doen.
stopwatch

3 min

calendar
20 februari 2024
eye

3534

Bereken direct wat jij kunt lenen

Loan to Value

Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de waarde van een huis lenen in je hypotheek. De verhouding tussen je hypotheek en de waarde van je huis wordt Loan to Value (LTV) genoemd. Deze 100% slaat op de marktwaarde en niet op de WOZ-waarde. Pas wel op met overbieden! Het kan daarbij gebeuren dat de taxatie lager uitvalt dan de koopprijs. Je zult dan meer eigen geld moeten inleggen. Met onze handige rekentool kun je berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen op basis van de prijs van het huis.

De marktwaarde

Naast de WOZ-waarde heb je ook nog de marktwaarde. Deze wordt vastgesteld nadat een taxateur je huis heeft getaxeerd. Op basis van het taxatierapport dat de taxateur opstelt, wordt de marktwaarde van jouw huis vastgesteld. Anders dan de WOZ-waarde, wat een schatting is, is de marktwaarde de daadwerkelijke verkoopwaarde van een huis. Benieuwd waar de taxateur naar kijkt bij het opstellen van zijn rapport? 

Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde

Omdat de WOZ-waarde gebaseerd is op een schatting en bovendien een jaar achterloopt, gebeurt het tegenwoordig vaak dat de vraagprijs hoger is dan de WOZ-waarde. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het huis is verbouwd, wat niet wordt meegenomen in de berekening van de WOZ-waarde.

Wat kun je doen?

Als je een hypotheek aanvraagt, is in negen van van de tien gevallen een taxatierapport verplicht om bij de bank aan te leveren. Ook als dit niet opgenomen als verplichting, is het vaak toch slim om te doen. Sluit je jouw hypotheek af met onze hulp? Dan kan jouw adviseur een taxatie regelen voor 600 euro . Ook is het altijd goed om even op de site van het kadaster te kijken. Hier vind je de verkoopprijzen van huizen in de buurt.

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Eerste pagina - E-book bieden

Bieden: zo doe je dat

In de huizenmarkt van nu is bieden bijna een kunstvorm geworden. Overbieden is inmiddels meer regel dan uitzondering en de concurrentie kan overweldigend aanvoelen. Met dit e-book weet je wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bieden, inclusief een handige voorbeeldbrief om je bod uit te brengen!

Eerste pagina - E-book bieden

Download het gratis E-book “Bieden op een huis”.

Met dit e-book weet je wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bieden, inclusief een handige voorbeeldbrief om je bod uit te brengen!

Vond je deze informatie nuttig?

Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

20/02/2024

Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde, wat nu?

19/02/2024

Studieschuld en een hypotheek in 2024

23/01/2024

De kosten koper (k.k.) in 2024 berekenen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.