Wat zegt het bouwjaar over jouw huis?

Het bouwjaar van je woning zegt veel over de bouwkwaliteit, maar ook over hoe goed je huis geïsoleerd is. Geen idee wanneer je huis gebouwd is? Hier kun je het bouwjaar vinden.
stopwatch

3 min

calendar
25 april 2023
eye

1640

Een huis met een bouwjaar van voor 1920

Huizen die voor 1920 zijn gebouwd, zijn niet altijd gunstig om te kopen. In die tijd werd er snel gebouwd om het huizentekort aan te vullen, wat leidde tot een wat lagere kwaliteit van huizen. Lateibalken en andere constructiedelen werden ingemetseld, dit zorgt nu vaak voor scheuren in de muren. Het herstelwerk kan duur uitvallen. Ben je verliefd geworden op een huis met een bouwjaar voor 1920? En is er weinig verbouwd of opgeknapt? Dan is het sowieso een goed idee om een bouwkundige keuring te laten doen.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Huizen tussen 1920-1945

In deze periode waren huizen juist weer een stuk steviger in vergelijking met de bouwperiode ervoor. Dit komt (onder andere) omdat er spouwmuren werden gebouwd, dat gebeurt nu nog steeds. Omdat huizen uit deze periode een hoge kwaliteit hebben, zijn ze vandaag de dag nog steeds erg gewild. Al is het waarschijnlijk wel verstandig om aanpassingen te maken, mocht er niets gebeurd zijn in de tussentijd. Hierbij kun je denken aan nieuwe elektra- en waterleidingen, riolering maar ook aan betere isolatie. Je leest hier hoe je het isoleren van je huis kunt financieren. Ga je een huis kopen wat je gelijk wilt isoleren? Dan kun je deze kosten meestal meefinancieren in je hypotheek.

Maximale hypotheek berekenen

Huizen met een bouwjaar tussen 1945-1975

Omdat de Tweede Wereldoorlog in deze periode net was afgelopen, is de kwaliteit vaak een stuk lager als het gaat om huizen uit deze bouwperiode. Dit is wel afhankelijk van het jaar: een huis uit 1946 is natuurlijk anders dan een huis uit 1970. De lagere kwaliteit komt vooral door de woningnood na de oorlog: er moesten snel veel huizen bij komen. Belangrijke dingen waar je op kunt letten als je een huis koopt uit deze tijd zijn asbest, houtrot van kozijnen en betonrot. Al zie je deze verborgen gebreken niet altijd op het eerste gezicht. Ook is de isolatie waarschijnlijk niet goed als deze niet tussentijds is aangepakt. Een huis met een bouwjaar uit deze periode zal daarom vaak verbouwingen nodig hebben.

1975-1990

In deze tijd werden al kwalitatief betere huizen gebouwd die een stuk beter geïsoleerd zijn, ook werd er vaker gewerkt met onderhoudsarme materialen. Check het huis nog wel op asbest en de elektra. Het kan natuurlijk zijn dat de bouwstijl uit die tijd niet helemaal naar je zin is. In dit geval kun je natuurlijk een paar aanpassingen maken, zoals een uitbouw of dakkapel.

Huizen die na 1990 gebouwd zijn

Na 1990 verbeterde de bouwkwaliteit enorm richting de standaarden die we nu hanteren. De huizen zijn luxer, zijn vaak goed geïsoleerd en er zijn veel onderhoudsvrije materialen gebruikt. Waarschijnlijk hoef je daarom niet zoveel meer aan te passen aan je huis als het bouwjaar na 1990 is.

Wij helpen je graag

Ga je een huis kopen en moet er misschien nog wat verbouwd worden? Of wil je gelijk het huis isoleren zodat je lagere stookkosten hebt in de toekomst? Je kunt deze kosten gelijk meenemen in je nieuwe hypotheek, of je bestaande hypotheek verhogen. Samen met onze adviseurs bepaal je wat voor jou de beste optie is. Zij houden van een uitdaging, en puzzelen precies uit welke hypotheek goed voor jouw situatie is. In je eerste gratis gesprek wordt al 80% besproken.

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.