Wat zegt het bouwjaar over jouw woning?

Het bouwjaar van je woning zegt veel over de bouwkwaliteit, maar ook over hoe goed je huis geïsoleerd is. Geen idee wanneer je huis gebouwd is? Hier kun je het bouwjaar vinden.

Benine Bijleveld

Een woning met een bouwjaar van voor 1920

Huizen met een bouwjaar voor 1920 zijn vaak niet erg gunstig om te kopen. Destijds werd er snel gebouwd om het huizentekort aan te vullen, daarom is de kwaliteit lager. Lateibalken en andere constructiedelen werden ook ingemetseld, dit veroorzaakt nu vaak scheuren in de muren. Het herstelwerk kan duur uitvallen. Ben je verliefd geworden op een woning met een bouwjaar voor 1920? Dan is het sowieso een goed idee om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Huizen tussen 1920-1945

In deze periode waren huizen juist weer een stuk steviger in vergelijking met de bouwperiode daarvoor. Dit kwam (mede) omdat spouwmuren werden gebouwd, dat gebeurt nu nog steeds. Omdat woningen met deze bouwperiode een hoge kwaliteit hebben, zijn ze vandaag de dag nog steeds erg gewild. Al is het waarschijnlijk wel verstandig om aanpassingen te maken indien er niets gebeurd is in de tussentijd. Hierbij kun je denken aan nieuwe elektra- en waterleidingen, riolering maar ook betere isolatie. Je leest hier hoe je het isoleren van je huis kunt financieren. Ga je een huis kopen wat je gelijk wilt isoleren? Dan kun je deze kosten meestal meefinancieren in je hypotheek.

Woningen met een bouwjaar tussen 1945-1975

Omdat de Tweede Wereldoorlog net ten einde was, is de kwaliteit aanzienlijk lager in deze bouwperiode. Dit kwam voornamelijk omdat er woningnood was en er veel huizen bijgebouwd moesten worden. Belangrijke elementen waar je op kunt letten als je een huis koopt uit deze tijd: asbest, houtrot van kozijnen en betonrot. Al zie je deze verborgen gebreken niet altijd op het eerste gezicht. Ook is de isolatie waarschijnlijk slecht indien deze niet tussentijds is aangepakt. Een woning met een bouwjaar uit deze periode zal daarom vaak verbouwingen nodig hebben.

1975-1990

In deze tijd werden al kwalitatievere huizen gebouwd die ook beter geïsoleerd zijn, ook werd er vaker gewerkt met onderhoudsarme materialen. Check het huis nog wel op asbest en de elektra. Het kan natuurlijk zijn dat de bouwstijl uit die tijd niet helemaal naar je zin is. In dit geval kun je natuurlijk een paar aanpassingen maken, zoals een uitbouw of dakkapel.

Huizen die na 1990 gebouwd zijn

Na 1990 verbeterde de bouwkwaliteit enorm richting de standaarden die we nu hanteren. De huizen zijn luxer, hebben aanzienlijk verbeterde isolatie en ook onderhoudsvrije materialen. Waarschijnlijk hoef je daarom niet zoveel meer aan te passen aan je woning als het bouwjaar na 1990 is.

Vraag ’t Ikbenfrits

Ga je een huis kopen en moet er misschien nog wat verbouwd worden? Of wil je gelijk het huis isoleren zodat je lagere stookkosten hebt in de toekomst? Je kunt deze kosten gelijk meenemen in je nieuwe hypotheek, of je bestaande hypotheek ophogen. Wat voor jou het beste is, weten in ieder geval de adviseurs van Ikbenfrits. Die houden van een uitdaging, en puzzelen precies uit welke hypotheek goed voor jouw situatie is. Beloofd.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren