Schenking op papier gebruiken voor hypotheek

Als je overweegt een familielid of een bekende te helpen bij het kopen van een huis, kan een 'schenking op papier' een interessante optie zijn. Maar wat houdt een schenking op papier precies in?
stopwatch

5 min

calendar
12 maart 2024
eye

123

Wat is een schenking op papier?

Bij een schenking op papier schenkt iemand een bedrag aan een ander, maar leent het bedrag direct weer terug of erkent 'schuldig' te zijn aan de ontvanger. Hierdoor ontstaat een vordering voor de ontvanger die meestal pas na het overlijden van de schenker kan worden opgeëist. Het geld blijft dus in handen van de schenker tot diegene overlijdt. Het voordeel voor de schenker is dan zijn of haar vermogen in eigen bezit blijft. Het maakt verder niet uit of het geld op een rekening staat. Met vermogen wat bijvoorbeeld in vastgoed zit kan ook een schenking op papier plaatsvinden.

Schenking op papier gebruiken voor het afsluiten van een hypotheek

Naast fiscale voordelen biedt schenking op papier ook mogelijkheden bij het afsluiten van een hypotheek. Door op papier een bedrag te schenken aan iemand kan deze persoon het gebruiken als eigen middelen bij het kopen van een huis. De schenking op papier blijft tot het overlijden van de schenker een 'papieren aanspraak'. Het geld staat daardoor nog niet op de rekening van de ontvanger. Schenkers kunnen op deze manier hun familie of kennissen helpen bij het verkrijgen van een hypotheek. 

Wanneer moet er belasting betaald worden?

Als je een schenking op papier ontvangt, ben je verplicht om schenkbelasting aan te geven als het bedrag hoger is dan € 6.633 (2024) en de schenking afkomstig is van je ouders. Komt de schenking van iemand anders? Dan betaal je schenkbelasting vanaf € 2.658 (2024). Het is belangrijk om te onthouden dat een schenking op papier, ondanks dat er dus geen geld wordt overgemaakt, wel meetelt voor je inkomsten uit schenkingen. Het is dus onderdeel van het maximale bedrag dat je per jaar belastingvrij mag ontvangen.

Rente schenking op papier

Ondanks dat je onder bovenstaande bedragen dus bent vrijgesteld van belasting, moet de schenker jaarlijks 6% rente betalen over het geschonken bedrag. Dit is verplicht omdat het bedrag eigenlijk gelijk wordt 'teruggeleend' aan de schenker. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Als dit niet elk jaar gebeurt is het mogelijk dat over het hele bedrag toch belasting betaald moet worden. 

Onze adviseurs denken met je mee

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Plan een gratis hypotheekgesprek om een tijd dat jou uitkomt. 

Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Belastingen

12/03/2024

Schenking op papier gebruiken voor hypotheek

31/01/2024

Hypotheek en belastingaangifte

10/01/2024

Belastingvrij schenken in 2024

5/01/2024

Hypotheekrenteaftrek, hoe werkt dat precies en heb ik er recht op?

10/07/2023

Aftrekbare kosten eigen woning, wat krijg je terug?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.