Wat is eigenwoningforfait (voorheen huurwaardeforfait)?

Voor het eigenwoningforfait moet je een deel van je woningwaarde optellen bij je inkomen. Voorheen werd dit het huurwaardeforfait genoemd. Maar wat houdt het precies in? Ik vertel je wat je moet weten. Wist je bijvoorbeeld dat het kabinet Rutte III van plan is het te verlagen?

Frank de Leeuw

Update: Rutte III wil eigenwoningforfait verlagen

Allereerst een belangrijke update. Het nieuwe kabinet wil het eigenwoningforfait verlagen. Van maximaal 0,75% naar 0,6%. Dit ter compensering van de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek en de afschaffing van de Wet Hillen. Wil je weten wat deze plannen voor jou betekenen? Lees dan mijn blog erover via de button hieronder. Meer weten over wat eigenwoningforfait is? Lees dan verder.

Wat is het eigenwoningforfait?

Het eigenwoningforfait is een regeling in de Nederlandse Wet Inkomstenbelasting. Het heette eerst het huurwaardeforfait. Het is een fictief inkomen dat de bezitter van een eigen woning moet optellen bij zijn inkomen uit werk en woning in box 1. Zie het als een soort belasting op het bezitten van een huis. Hiermee wordt het belastingvoordeel dat je hebt door de hypotheekrenteaftrek kleiner. Hoe wordt het berekend? Het is een percentage van de WOZ-waarde van je woning.

Wat is WOZ-waarde ook alweer?

WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken (afgekort Wet WOZ). Het is dus de wettelijke waarde van je huis (of ander onroerend goed). Wat dat betekent? Dat deze waarde wordt gebruikt bij het bepalen van verschillende belastingen. Onroerend Zaak-belasting, Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting, de Successiebelasting en de Waterschapsbelasting worden allemaal bepaald op basis van de WOZ-waarde. Het eigenwoningforfait dus ook.

Tarieven eigenwoningforfait 2016

In 2016 gelden de volgende tarieven en bijbehorende percentages:

WOZ Waarde Percentage
€ 0 t/m € 12.500 0,00%
€ 12.501 t/m € 25.000 0,30%
€ 25.001 t/m € 50.000 0,45%
€ 50.001 t/m € 75.000 0,60%
€ 75.001 t/m villagrens* 0,75%
boven de villagrens  € 7.875 + 2,35% vd waarde boven de villa grens

*villa grens € 1.050.000

Let op: het kabinet Rutte III is van plan om het maximale percentage te verlagen naar 0,6%. De plannen uit het regeerakkoord zijn echter nog geen aangenomen wetten. Er is op het moment dus nog geen vernieuwde tabel beschikbaar.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren