Wat is eigenwoningforfait (voorheen huurwaardeforfait)?

Voor het eigenwoningforfait moet je een deel van je woningwaarde optellen bij je inkomen. Vroeger werd dit het huurwaardeforfait genoemd. Maar wat houdt het precies in? Ik leg je uit wat eigenwoningforfait is en hoe je het goed invult.

Friso Bakker

Wat is eigenwoningforfait?

Voor jouw woongenot betaal je. Misschien klinkt het een beetje gek, maar je huis wordt gezien als fictieve inkomstenbron. Het eigenwoningforfait is dus het bedrag dat jij betaalt, omdat je geniet van het wonen in je gekochte huis. Een ‘forfait’ is een vooraf vastgestelde som of percentage. Over je inkomsten betaal je belasting en dus ook over je eigenwoningforfait. Dit is een bedrag dat boven op je belastbaar inkomen komt en waarover je dus belasting betaalt.

Waarom betaal ik hier belasting over?

Het klinkt misschien een beetje apart om belasting te betalen over je woongenot, maar het is best logisch. Je hebt een huis gekocht en betaalt dus geen maandelijkse huur. Door het kopen van een huis heb je een investering gedaan waarmee je vermogen opbouwt, dit wordt gezien als een inkomen. Wil je besparen op je vaste lasten? 50% van de mensen kan besparen door de hypotheek over te sluiten naar een andere bank!

Hoeveel je betaalt

Het bedrag dat je moet betalen, wordt bepaald aan de hand van de waarde van het huis. Deze waarde wordt bepaald met de WOZ-waarde, wat staat voor Wet waardering onroerende zaken. Dit is de waarde van je huis of andere onroerend goed (zoals grond) dat je bezit. Aan de hand van deze waarde worden verschillende belastingen bepaald die te maken hebben met het onroerend goed dat je bezit. Denk hierbij aan Onroerend Zaak-belasting, inkomstenbelasting en dus ook het eigenwoningforfait.

Tarieven eigenwoningforfait 2020

Met de onderstaande simpele tabel kan je in één oogopslag zien welk percentage aan eigenwoningforfait jij in 2020 moet betalen.

WOZ Waarde Percentage
€ 0 t/m € 12.500 0,00%
€ 12.501 t/m € 25.000 0,25%
€ 25.001 t/m € 50.000 0,35%
€ 50.001 t/m € 75.000 0,50%
€ 75.001 t/m €1.080.000 0,65%
€1.080.001 en hoger €7.020 + 2,35% van de waarde van de woning boven €1.080.000

Zo reken je dat uit

Het koophuis van Peter is €200.000 waard. Dit huis valt onder het percentage van 0,65%. Het eigenwoningforfait komt dus uit op 0,65% van €200.000, dat is €1300. Peter betaalt dus €1300 aan eigenwoningforfait in 2020.

Bijzondere situaties

Als je in het buitenland werkt en woont terwijl je een huis bezit in Nederland, betaal je wel het eigenwoningforfait. Je woning wordt nog beschouwd als fictieve bron van inkomen.
Voor een nieuwbouwhuis dat nog gebouwd moet worden, betaal je geen eigenwoningforfait. Dit betaal je pas vanaf de periode dat je in je nieuwe huis gaat wonen. Ook wanneer je verhuisd bent en de oude woning nog niet verkocht is, betaal je hier geen belasting over. Dit geldt alleen als je het huis ook niet verhuurt.

Blijf up-to-date

Wil je dat ik je informeer over belangrijke veranderingen die van invloed kunnen zijn op jouw financiële situatie? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Dan weet je zeker dat je niets mist. Je ontvangt deze ongeveer 6 keer per jaar.