Overgangsrecht, zo profiteer je alsnog van hypotheekrenteaftrek

Vanaf 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek strenger geworden. Om er recht op te hebben moet je de hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflossen. Maar als je op 31 december 2012 al een hypotheek had dan valt die onder overgangsrecht. Ik leg je uit hoe het werkt.

Charlie Vielvoye

Wat is overgangsrecht?

Heb ik er recht op?

Ja, als je:
  • op 31 december 2012 een huis met een hypotheek had dat je gebruikt als hoofdverblijf
  • je bestaande hypotheek (afgesloten vóór 31 december 2012) oversluit

Overgangsrecht is in het leven geroepen om de overgang van oude naar nieuwe regels omtrent de hypotheekrenteaftrek eerlijk te laten verlopen. De nieuwe regels die vanaf 1 januari 2013 van kracht zijn schrijven voor dat je alleen recht hebt op hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflost. Maar wat als je nou daarvoor al een aflossingsvrije hypotheek had? Dan valt die onder het overgangsrecht. Dit betekent dat je ook met deze aflossingsvrije hypotheek nog recht heb op hypotheekrenteaftrek.

Hoe maak ik gebruik van overgangsrecht?

Dit is vrij eenvoudig. Bij je jaarlijkse belastingaangifte lever je ook de Aangifte Inkomstenbelasting 2012 aan. Hierop staat namelijk dat je in 2012 een eigenwoningschuld (hypotheek) had op 31 december 2012 en hoe hoog die was. Aangezien dit de uiterste datum is waarop het overgangsrecht geldt laat je op deze manier zien dat je er recht op hebt.

Overgangsrecht bij verhuizing

Hoe zit het dan met overgangsrecht bij een verhuizing? Als je verhuist verandert je hypotheek toch ook? Je lost je oude hypotheek namelijk af door de verkoop van je huis. Dit klopt. Toch kan je toch nog gebruik maken van het overgangsrecht. Hoe? Door voor het einde van het jaar na de verkoop een nieuwe woning te kopen en een hypotheek af te sluiten. Stel dat je dus ergens in 2019 je oude huis verkoopt en de hypotheek aflost, zorg er dan voor dat je voor 31 december 2020 een nieuwe woning hebt. Dan hoef je niet binnen 30 jaar annuïtair of lineair af te lossen.

Tot wanneer kan ik gebruik maken van overgangsrecht?

Je kunt tot en met 2044 gebruik maken van deze overgangsregeling als je dus al een hypotheek had op 31 december 2012. Vanaf 2045 moet iedereen kiezen voor een hypotheek die annuïtair of lineair wordt afgelost. Dat duurt dus nog wel even. Oversluiten kan jou wellicht een hoop voordeel opleveren. Wil je weten of oversluiten in jouw geval een goede optie is? Maak dan gebruik van mijn slimme oversluittool door op de button hieronder te klikken.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren