Besparen op je rente met oversluiten of rentemiddelen?

02 maart 2021 1235x

Al een poosje is de hypotheekrente in Nederland laag. Kun je hiervan profiteren als je al een tijd geleden een huis hebt gekocht? Hoogstwaarschijnlijk wel! Bekijk hoe jij kunt besparen met je rente.

Bénine Bijleveld

Rente besparen

De hypotheekrente is elke maand weer een behoorlijk bedrag. Maar over een periode van twintig of dertig jaar, is het pas echt een smak geld. Belangrijk om zo nu en dan je rente onder de loep te nemen om te zien of (en hoe) je kunt besparen. Lees je mee?

Oversluiten

De meest gebruikte optie is het oversluiten van je hypotheek naar een andere bank. Als je een poos geleden een huis hebt gekocht, is er een grote kans dat je rentetarief een heel stuk hoger ligt dan nu. Er zitten wel wat haken en ogen aan. De bank waar je nog klant bent, wil jou natuurlijk niet verliezen. Daarom rekenen zij een boete als je rentevaste periode nog niet is afgelopen en je naar een andere bank gaat. Daarnaast zul je ook je huis opnieuw moeten laten taxeren, naar de notaris en eventueel opnieuw een adviseur nemen. Hierdoor kun je uiteindelijk toch duurder uit zijn dan je dacht. Benieuwd of je kunt besparen op je rente met overstappen?

Dezelfde bank, andere hypotheek

Voor het oversluiten van je hypotheek hoef je niet per se naar een andere bank te gaan. Je kunt ook bij je eigen bank een nieuwe hypotheek nemen. Dit wordt intern oversluiten genoemd. Het proces lijkt erg op extern oversluiten, de meeste stappen zijn ook hetzelfde. Het kan soms voorkomen dat intern oversluiten de beste optie is om te besparen op je rente. Dat zou waarschijnlijk betekenen dat je bank één van de goedkopere banken is op het gebied van rente.

Rentemiddelen

Een andere populaire manier om je maandlasten te verlagen, is rentemiddeling. Je blijft bij dezelfde bank, maar spreekt een nieuwe rentevaste periode af. Een uitgebreide uitleg over hoe rentemiddeling precies in zijn werk gaat (met handige video!) vind je hier. Rentemiddelen lijkt op het eerste oog heel aantrekkelijk. Helaas hebben banken vaak trucjes bedacht waardoor je uiteindelijk nog steeds duurder uit bent. Daarom kun je in de praktijk niet veel besparen op je rente op de lange termijn.

Hoe kun je het beste op je rente besparen?

Rentemiddelen, oversluiten bij je eigen bank of juist naar een andere bank? Er is een hele hoop om rekening mee te houden. Banken zijn onduidelijk over wat je het beste kunt doen om te besparen op je hypotheek. Het komt hen natuurlijk slecht uit als jij minder rente gaat betalen. Daarom doen ze er alles aan om het zo ondoorzichtig en ingewikkeld mogelijk te maken, waardoor het heel moeilijk is om de goedkoopste optie te achterhalen. Gelukkig helpen de onze adviseurs je hier bij!

Kan je nu even niet verder?

Als je wilt kunnen we deze berekening voor je bewaren. Je ontvangt van ons een link per e-mail zodat je op een later moment weer verder kunt.

We sturen je geen spam, beloofd.

Lees ook