Besparen op je rente met oversluiten of rentemiddelen?

Al is de hypotheekrente niet meer zo laag als een tijdje geleden, blijf in de gaten houden of je kunt besparen met oversluiten of rentemiddelen. Bekijk hoe jij kunt besparen met je rente.
stopwatch

3 min

calendar
27 februari 2023
eye

1227

Rente besparen

De hypotheekrente is elke maand weer een behoorlijk bedrag. Maar over een periode van twintig of dertig jaar, is het pas echt een smak geld. Belangrijk om zo nu en dan je rente onder de loep te nemen om te zien of (en hoe) je kunt besparen. Lees je mee?

Bereken direct wat jij kunt lenen

Oversluiten

De meest gebruikte optie is het oversluiten van je hypotheek naar een andere bank. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de rente nu lager is dan de rente waartegen jij je hypotheek hebt afgesloten. Er zitten wel wat haken en ogen aan. De bank waar je nog klant bent, wil jou natuurlijk niet verliezen. Daarom rekenen zij een boete als je rentevaste periode nog niet is afgelopen en je naar een andere bank gaat. Daarnaast zul je ook je huis opnieuw moeten laten taxeren, naar de notaris en eventueel opnieuw een adviseur nemen. Hierdoor kun je uiteindelijk toch duurder uit zijn dan je dacht. Benieuwd of je kunt besparen op je rente met overstappen?

Besparing berekenen

Dezelfde bank, andere hypotheek

Voor het oversluiten van je hypotheek hoef je niet per se naar een andere bank te gaan. Je kunt ook bij je eigen bank een nieuwe hypotheek nemen. Dit wordt intern oversluiten genoemd. Het proces lijkt erg op extern oversluiten, de meeste stappen zijn ook hetzelfde. Het kan soms voorkomen dat intern oversluiten de beste optie is om te besparen op je rente. Dat zou waarschijnlijk betekenen dat je bank één van de goedkopere banken is op het gebied van rente.

Rentemiddelen

Een andere populaire manier om je maandlasten te verlagen, is rentemiddeling. Rentemiddelen lijkt op het eerste oog heel aantrekkelijk. Helaas hebben banken vaak trucjes bedacht waardoor je uiteindelijk nog steeds duurder uit bent. Daarom kun je in de praktijk niet veel besparen op je rente op de lange termijn.

Hoe kun je het beste op je rente besparen?

Rentemiddelen, oversluiten bij je eigen bank of juist naar een andere bank? Er is een hele hoop om rekening mee te houden. Banken zijn onduidelijk over wat je het beste kunt doen om te besparen op je hypotheek. Het komt hen natuurlijk slecht uit als jij minder rente gaat betalen. Daarom doen ze er alles aan om het zo ondoorzichtig en ingewikkeld mogelijk te maken, waardoor het heel moeilijk is om de goedkoopste optie te achterhalen. Gelukkig helpen de onze adviseurs je hier bij!

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Oversluiten

5/07/2024

Kun je je hypotheek omzetten?

1/07/2024

Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd. Wat nu?

10/01/2024

Aflossen als je huis onder water staat

12/10/2023

Fiscale gevolgen van het aflossen van je hypotheek

15/08/2023

Is het handig om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.