Oversluiten of rentemiddelen, wat zijn de mogelijkheden?

Al een poosje is de hypotheekrente in Nederland extreem laag. Als het gaat om het afsluiten van een hypotheek is het dus een gunstige tijd om een huis te kopen. Maar kan je hiervan profiteren als je al langer geleden een huis heb gekocht? Hoogstwaarschijnlijk wel! Kijk snel wat voor jou de beste manier is om minder rente te betalen.

Casper van Groos

Drie opties

Ook al lijkt de hypotheekrente maar een klein percentage van alles wat je moet betalen, over een periode van twintig of dertig jaar is het toch nog een hele smak geld. Door bijvoorbeeld nu over te sluiten kan je een hele hoop geld besparen. Er zijn drie dingen die je kan doen. Ik neem ze één voor één onder de loep.

Een andere bank

Laat ik beginnen met de meest gebruikte, en in veel gevallen ook de meest voordelige optie: het oversluiten van je hypotheek naar een andere bank. Als je een poos geleden een huis hebt gekocht, is er een hele grote kans dat je rentetarief een heel stuk hoger ligt dan nu. Geïnteresseerd in overstappen? Dan is het natuurlijk het slimste om dat te doen naar een bank die op dat moment de laagste rente biedt.

Waar je tegenaan kan lopen

Er zitten wat haken en ogen aan overstappen naar een andere bank. De bank waar je in eerst een hypotheek afsloot wil jou natuurlijk niet verliezen als klant. Daarom rekenen zij een boete als je rentevaste periode nog niet is afgelopen en je naar een andere bank gaat. Daarnaast moet je bij oversluiten weer door hetzelfde traject heen als toen je voor het eerst een hypotheek afsloot. Dat betekent opnieuw taxeren, opnieuw naar de notaris en eventueel opnieuw een adviseur nemen. hierdoor kan je uiteindelijk toch duurder uit zijn dan je dacht. Kijk daarom altijd naar de terugverdientijd. Het is altijd de moeite waard om te kijken of je hier nog voordeel uit kan halen. Zou je toch duurder uitkomen? Dan laat ik je dat natuurlijk gewoon weten!

Dezelfde bank, andere hypotheek

Voor het oversluiten van je hypotheek hoef je niet naar een andere bank te gaan. Het is ook mogelijk om bij je eigen bank een nieuwe hypotheek te nemen. Dit wordt intern oversluiten genoemd. Het proces lijkt erg op wat je moet doen bij extern oversluiten. Ook hier moeten alle stappen zoals taxatie opnieuw worden doorlopen en ook hier krijg je dezelfde boete die je krijgt als je van bank wisselt. Het kan soms voorkomen dat intern oversluiten de beste optie is. Dat zou waarschijnlijk betekenen dat je bank één van de goedkopere banken is op het gebied van rente. Het gebeurt niet vaak, maar intern oversluiten kan toch een interessante optie zijn. Ik kan je natuurlijk altijd helpen en adviseren als je van plan bent om intern over te sluiten.

Zet ‘m vast in het midden

Een andere populaire manier om minder geld uit te geven aan je huis is rentemiddeling. Je blijft bij dezelfde bank, maar spreekt een nieuwe rentevaste periode af. Een uitgebreide uitleg over hoe rentemiddeling precies in zijn werk gaat (met handige video!) vind je hier. Rentemiddelen lijkt op het eerste oog heel aantrekkelijk. Helaas hebben banken vaak trucjes bedacht waardoor je uiteindelijk nog steeds duurder uit bent. In het begin lijkt het alsof je een hoop bespaart, maar op de lange termijn kan dit nog wel eens vies tegenvallen. 

Hoe kies ik nou?

Rentemiddelen, oversluiten bij je eigen bank of juist naar een andere bank? Er is een hele hoop waar je rekening mee moet houden. Banken zijn onduidelijk over wat je het beste kan doen om te besparen op je hypotheek. Hen komt het natuurlijk slecht uit als jij minder rente gaat betalen. Daarom doen ze er alles aan om het zo ondoorzichtig en ingewikkeld mogelijk te maken, waardoor het heel moeilijk is om de goedkoopste optie te achterhalen. Toch benieuwd wat jij nou kan doen? In een paar minuten heb je gratis een overzicht met de beste mogelijkheden voor jou!