Oversluiten of rentemiddelen?

stopwatch

3 min

calendar
25 februari 2021
eye

7839

Oversluiten

Oversluiten betekent dat je overstapt met je hypotheek naar een andere bank, of dat je een ander hypotheekproduct kiest bij jouw eigen bank. Oversluiten kan veel voordeel opleveren, maar brengt ook kosten met zich mee. 

Rentemiddelen

Bij rentemiddeling spreek je een nieuwe (langere) rentevaste periode af met de bank. De rente die je gaat betalen ligt tussen de rente die in je contract is vastgesteld en de huidige rente in. Lees er alles over bij het onderwerp rentemiddeling.

Oversluiten of rentemiddelen?

Wat is nou het voordeligste? Rentemiddelen klinkt in eerste instantie misschien aanlokkelijk. Het levert immers direct lagere maandlasten op als de rente nu lager is dan waarvoor je hebt afgesloten. Uiteindelijk betaal je dit rentevoordeel echter terug aan de bank, onder andere door een rente-opslag. Ook zet je je rente voor een lange periode vast, voor een percentage dat een stuk hoger ligt dan de huidige markt.

Het grootste nadeel van oversluiten is dat je te maken krijgt met een boete voor contractbreuk. Ook heb je kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Als de rente nu veel lager ligt dan waarvoor je hebt afgesloten, dan heb je de kosten waarschijnlijk wel snel terugverdiend. Op de lange termijn ben je met oversluiten dus vaak goedkoper uit dan met rentemiddelen. Dat maakt onderstaande grafiek duidelijk.

Rentemiddelen grafiek

Je kunt zien dat je bij oversluiten 'in het rood' begint, omdat je een boete moet financieren. Maar bij rentemiddelen (de transparante lijn) eindig je op de lange termijn juist met een negatieve besparing. Het hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af wat de beste optie is. Soms kun je bijvoorbeeld helemaal niet overstappen naar een andere aanbieder, omdat je te weinig verdient om een nieuwe hypotheek af te kunnen sluiten of omdat je huis minder waard is dan je hypotheek.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hulp bij oversluiten of rentemiddelen

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je altijd hulp inroepen van onze hypotheek-experts. Zij weten precies wat je kunt doen om je maandlasten naar beneden te brengen. Laat hieronder weten wanneer een adviseur je mag bellen om jouw situatie te bespreken.

Hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Rentemiddeling

25/02/2021

Oversluiten of rentemiddelen?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.