Met een bankspaarhypotheek spaar je en leen je tegelijkertijd. Gedurende de looptijd van je hypotheek kun je niet over het opgebouwde kapitaal beschikken: dat dient om aan het einde van de looptijd je hypotheek in één keer af te betalen. Deze hypotheekvorm is sinds 2013 niet meer verkrijgbaar. Dat heeft gevolgen voor het oversluiten van je bankspaarhypotheek.

 

Wat zijn de voordelen van een bankspaarhypotheek?

Fiscaal gezien levert deze¬†hypotheekvorm veel voordeel op. Nadat je een aantal jaar hebt gespaard, heb je namelijk recht op de “fiscale vrijstelling”. Dat betekent dat je een vrijstelling krijgt voor de rente die je ontvangt over je spaargeld. De rente die je betaalt over je hypotheekschuld is daarentegen aftrekbaar van je inkomstenbelasting.¬†Daarnaast hoef je bij een bankspaarhypotheek geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dat zorgt ervoor dat je maandelijkse lasten lager uitvallen.

 

Wat zijn de nadelen van een bankspaarhypotheek?

De mogelijkheden zijn beperkt als je een bankspaarhypotheek hebt. Deze hypotheekvorm wordt namelijk niet meer verstrekt. Verder is de spaarrente niet gekoppeld aan de hypotheekrente: als de hypotheekrente stijgt, stijgt de spaarrente niet mee. Andersom ben je dus wel beter af als de hypotheekrente daalt.

 

Kan ik mijn bankspaarhypotheek oversluiten?

Een bankspaarhypotheek oversluiten is meestal mogelijk, maar in de meeste gevallen alleen bij dezelfde bank. Het heeft doorgaans geen zin om van hypotheekaanbieder te veranderen. De lagere rente die je bij een andere bank bijvoorbeeld zou krijgen, heeft dan meestal een hogere verzekeringspremie. De nieuwe geldverstrekker kan je ook verplichten om in te leggen op de bankspaarrekening. Dat heeft een rentedempende werking. De conclusie is dat als je oversluit, je bruto maandlasten vrijwel hetzelfde blijven. Bij een lagere rente zullen je maandlasten meestal oplopen vanwege de lagere hypotheekrenteaftrek. Het heeft dus in de meeste gevallen geen zin om een bankspaarhypotheek over te sluiten.

 

Zeker weten of je al de beste deal hebt of kunt besparen?

 

Er zijn voordelen en nadelen aan het hebben van een bankspaarhypotheek. Een bankspaarhypotheek levert fiscaal gezien veel voordeel op. Tegelijkertijd zijn de mogelijkheden van deze hypotheekvorm beperkt. In de meeste gevallen heeft het geen zin om van geldverstrekker te veranderen. Er vindt een rentedempende werking plaats en je bruto maandlasten blijven vrijwel hetzelfde. Je kunt dus meestal niet besparen door oversluiten.

 

Lees meer over het oversluiten van je hypotheek.