Bankspaarhypotheek oversluiten

Met een bankspaarhypotheek spaar en leen je tegelijkertijd. Deze hypotheekvorm was tot 2013 erg populair, totdat de regels van de Belastingdienst veranderden. Je kunt een bankspaarhypotheek oversluiten, maar dit is niet altijd voordelig.
stopwatch

3 min

calendar
4 juli 2023
eye

32053

Bereken direct wat jij kunt lenen

Meteen berekenen of je een bankspaarhypotheek kunt oversluiten?

Misschien weet je al wat de voor- en nadelen zijn van een bankspaarhypotheek. In dit geval kun je ook gelijk berekenen of je goedkoper uit bent met het oversluiten van jouw bankspaarhypotheek. Met onze tool heb je binnen vijf minuten duidelijkheid. Handigheidje: vul in de tool bij leningdelen je bankspaardeel in. Zo heb je het totale plaatje!

Hypotheek oversluiten berekenen

Wat zijn de voordelen van deze hypotheek?

Belastingtechnisch levert een bankspaarhypotheek veel voordeel op. Nadat je een aantal jaren hebt gespaard, heb je namelijk recht op 'fiscale vrijstelling'. Dit houdt in dat geen belasting hoeft te betalen over de rente die je krijgt van je spaargeld. De rente die je betaalt voor je hypotheekschuld is daarentegen wel aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Ook hoef je bij een bankspaarhypotheek geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Samen zorgt dit ervoor dat je maandelijkse lasten lager uitvallen, hierom wil je misschien niet je bankspaarhypotheek oversluiten.

En de nadelen?

De mogelijkheden zijn beperkt als je een bankspaarhypotheek hebt, omdat het nu niet meer wordt verstrekt. De spaarrente is gekoppeld aan de hypotheekrente. Dit betekent dat wanneer de hypotheekrente stijgt, de spaarrente meestijgt. Maar dat geldt natuurlijk ook andersom. Aangezien de hypotheekrentes nog relatief laag zijn, kan dit nadelig voor je uitpakken.

Dus, moet je jouw bankspaarhypotheek oversluiten?

Een bankspaarhypotheek oversluiten is mogelijk, al is het wel handiger om bij dezelfde bank te blijven. De lagere rente die je misschien bij een andere bank zou kunnen krijgen, heeft vaak een hogere verzekeringspremie. Daarnaast zou een nieuwe bank je ook kunnen verplichten om in te leggen op de bankspaarrekening, en dat heeft weer een dempende werking op je rente. Lastige materie. De conclusie? Bij het oversluiten van je bankspaarhypotheek blijven je maandlasten in de meeste gevallen hetzelfde. Als je hulp nodig hebt met jouw situatie, kun je de hulp inroepen van onze adviseurs. Zij kijken tijdens een gratis hypotheekgesprek met je mee en adviseren of het oversluiten van jouw bankspaarhypotheek loont.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Oversluiten

5/07/2024

Kun je je hypotheek omzetten?

1/07/2024

Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd. Wat nu?

10/01/2024

Aflossen als je huis onder water staat

12/10/2023

Fiscale gevolgen van het aflossen van je hypotheek

15/08/2023

Is het handig om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.