Bankspaarhypotheek oversluiten

Met een bankspaarhypotheek spaar en leen je tegelijkertijd. Deze hypotheekvorm was tot 2013 erg populair, totdat de fiscale regels veranderden. Je kunt een bankspaarhypotheek oversluiten, maar dit is niet altijd voordelig.

Benine Bijleveld

Meteen berekenen of je een bankspaarhypotheek kunt oversluiten?

Misschien weet je al wat de voor- en nadelen zijn van een bankspaarhypotheek. In dit geval kun je ook gelijk berekenen of het oversluiten van jouw bankspaarhypotheek voordeliger uitvalt. Met de tool van Ikbenfrits heb je binnen vijf minuten duidelijkheid. Let er trouwens op dat je bij de leningdelen je bankspaardeel invult, wel zo handig voor het totale plaatje!

Wat zijn de voordelen van deze hypotheek?

Fiscaal gezien levert een bankspaarhypotheek veel voordeel op. Nadat je een aantal jaren hebt gespaard, heb je namelijk recht op ‘fiscale vrijstelling’. Dit houdt in dat je een vrijstelling krijgt voor de rente die je ontvangt over je spaargeld. De rente die je betaalt over je hypotheekschuld is daarentegen wel aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Daarnaast hoef je bij een bankspaarhypotheek geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Samen zorgt dit ervoor dat je maandelijkse lasten lager uitvallen, hierom wil je misschien niet je bankspaarhypotheek oversluiten.

En de nadelen?

De mogelijkheden zijn beperkt als je een bankspaarhypotheek hebt, omdat het nu niet meer wordt verstrekt. De spaarrente is gekoppeld aan de hypotheekrente. Dit betekent dat wanneer de hypotheekrente stijgt, de spaarrente meestijgt. Maar dat geldt natuurlijk ook andersom. Aangezien nu de hypotheekrentes laag zijn, kan dit nadelig voor je uitpakken.

Dus, moet je jouw bankspaarhypotheek oversluiten?

Een bankspaarhypotheek oversluiten is mogelijk, al is het wel handiger om bij dezelfde bank te blijven. De lagere rente die je eventueel bij een andere bank zou kunnen krijgen, heeft meestal een hogere verzekeringspremie. Daarnaast zou een nieuwe bank je ook kunnen verplichten om in te leggen op de bankspaarrekening, en dat heeft weer een rentedempende werking. De conclusie hiervan is dat bij het oversluiten van een bankspaarhypotheek je maandlasten in de meeste gevallen hetzelfde blijft. Als je liever toch wat hulp inroept, kun je natuurlijk vertrouwen op de adviseurs van Ikbenfrits. Zij kijken met je mee en adviseren of het oversluiten van jouw bankspaarhypotheek loont. Kanjers hè?