Bankspaarhypotheek oversluiten

Met een bankspaarhypotheek spaar je en leen je tegelijkertijd en deze hypotheekvorm was tot 2013 erg populair. Toen veranderden de fiscale regels echter. Kan je de bankspaarhypotheek oversluiten? Ik vertel je waarom dit meestal niet voordelig is.

Sarah Famke Oortgijsen

Meteen berekenen of het kan?

Misschien weet je al wat de voor- en nadelen zijn van een bankspaarhypotheek en wil je gewoon weten of oversluiten voordeel op kan leveren. Vul dan mijn gratis tool in. Dan heb je binnen 5 minuten duidelijkheid. Let erop dat je bij de leningdelen je bankspaardeel invult.

Wat zijn de voordelen van een bankspaarhypotheek?

Fiscaal gezien levert deze hypotheekvorm veel voordeel op. Nadat je een aantal jaar hebt gespaard, heb je namelijk recht op de “fiscale vrijstelling”. Dat betekent dat je een vrijstelling krijgt voor de rente die je ontvangt over je spaargeld. De rente die je betaalt over je hypotheekschuld is daarentegen aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Daarnaast hoef je bij een bankspaarhypotheek geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dat zorgt ervoor dat je maandelijkse lasten lager uitvallen.

Wat zijn de nadelen van een bankspaarhypotheek?

De mogelijkheden zijn beperkt als je een bankspaarhypotheek hebt. Deze hypotheekvorm wordt namelijk niet meer verstrekt. De spaarrente is gekoppeld aan de hypotheekrente: als de hypotheekrente stijgt, stijgt de spaarrente mee. Maar ook andersom, als de hypotheekrente daalt dan daalt de spaarrente mee. Nu de hypotheekrentes laag zijn, kan dit nadelig voor je uitpakken.

Kan ik mijn bankspaarhypotheek oversluiten?

Een bankspaarhypotheek oversluiten is meestal mogelijk, maar in de meeste gevallen alleen bij dezelfde bank. Het heeft doorgaans geen zin om van hypotheekverstrekker te veranderen. De lagere rente die je bij een andere bank bijvoorbeeld zou krijgen, heeft dan meestal een hogere verzekeringspremie. De nieuwe geldverstrekker kan je ook verplichten om in te leggen op de bankspaarrekening. Dat heeft een rentedempende werking. De conclusie is dat als je oversluit, je bruto maandlasten vrijwel hetzelfde blijven. Bij een lagere rente zullen je maandlasten meestal oplopen vanwege de lagere hypotheekrenteaftrek. Het heeft dus in de meeste gevallen geen zin om een bankspaarhypotheek over te sluiten.

Of oversluiten ook voor jou voordelig is, bereken je via mijn oversluiten tool.