Kosten hypotheekadvies vergelijken

De kosten voor hypotheekadvies verschillen enorm per adviseur. Ik heb een uitgebreide vergelijking gemaakt van de hypotheekadvies kosten.

Gemiddelde kosten hypotheekadvies

Gemiddeld ben je aan onafhankelijk hypotheekadvies 2.375 euro* kwijt. Bij adviesketens liggen die kosten over het algemeen iets hoger: je betaalt daar gemiddeld 2.467 euro*. Onafhankelijke hypotheekadviseurs die niet bij een adviesketen zijn aangesloten rekenen gemiddeld 2.309 euro* voor advies. Dit is een flink stuk hoger dan mijn gemiddelde tarief van 1.700 euro.

* Bron: Onderzoek Advieskeuze.nl 2019

Gemiddelde advies- en afsluitkosten. Bron: Dienstverleningsdocument, 21 februari 2020.

Direct naar de bank

Veel mensen gaan nog steeds rechtstreeks naar de bank als ze een hypotheek willen afsluiten. De advieskosten zijn hier lager dan bij een onafhankelijk adviseur (gemiddeld 1.944 euro), maar bijna alle banken vergelijken alleen hun eigen producten. De kans is dus groot dat je niet de beste hypotheek krijgt die op dat moment in de markt te krijgen is, waardoor je op de lange termijn een stuk duurder uit bent. Dit verschil kan oplopen tot in de tienduizenden euro’s. Kies daarom altijd voor een onafhankelijke adviseur.

Bereken je hypotheek >

Dit zijn mijn vaste prijzen, zonder verrassingen

Eerste huis

€1.550 *

Volgende woning, oversluiten of verhogen

€1.950 *

Ondernemer

€2.100 *

* Soms kost het hypotheekadvies meer tijd, omdat je bijvoorbeeld meerdere ondernemingen hebt of gaat scheiden. In dat geval betaal je 1 keer 700 euro extra. Dit geldt voor deze situaties.