Wat is een hypothecaire lening?
Een hypothecaire lening is een lening die je afsluit voor het kopen van een huis. Vaak wordt deze lening een hypotheek genoemd. Deze kun je afsluiten via een hypotheekadviseur. Omdat je voor het kopen van een huis een groot bedrag moet lenen, wil de bank iets in ruil om het risico in te dekken. Dit is uit voorzorg, mocht er op enig moment een betalingsprobleem ontstaan. Hiermee is het huis wat je koopt in onderpand van de bank. De bank heeft dus het recht op de waarde van je huis, als jij je lening niet meer kunt betalen.
Welke hypotheekvormen zijn er?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je hypothecaire lening terug te betalen. Dit zijn hypotheekvormen waar jij zelf uit kunt kiezen. Je adviseur helpt je hierbij, om de beste keuze te maken op basis van jouw persoonlijke situatie en wensen. We leggen ze kort uit:
Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bedrag aan de bank. Na 30 jaar heb je deze variant volledig afbetaald. Gedurende de looptijd verandert de verhouding tussen rente en aflossing binnen hetzelfde bedrag. Het is een veelgebruikte hypotheekvorm, met name voor starters.
Lineaire hypotheek
Als je kiest voor een lineaire hypotheek worden je maandlasten iedere maand een beetje lager. Dat komt omdat je iedere maand een deel aflost, waardoor je telkens iets minder rente hoeft te betalen. Ook de lineaire hypotheek betaal je in 30 jaar volledig af.
Andere hypotheekvormen
- Aflossingsvrije hypotheek; Bij de aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente over je lening en geen aflossing. Na 30 jaar heb je nog een restschuld over die je dan aflost door je huis te verkopen of betaalt met gespaard geld. Met een nieuwe aflossingsvrije hypotheek kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.
-
Beleggingshypotheek; deze hypotheekvorm kun je als starter niet meer afsluiten. Bij deze vorm had je een aflossingsvrije hypotheek die werd gecombineerd met beleggingen die (hopelijk) op de einddatum voldoende gegroeid waren om de hypotheek mee te kunnen aflossen.
- Bankspaarhypotheek; deze hypotheek kun je ook als starter niet meer afsluiten. Bij de spaarhypotheek heb je een aflossingsvrije hypotheek die wordt gecombineerd met een spaarverzekering. Een deel wordt gespaard om af te lossen aan het einde van de looptijd. De verzekering wordt gereserveerd om uit te keren bij overlijden.
Bereken direct wat jij kunt lenen
Hoe kun je jouw maximale hypotheek berekenen?
Met onze tool bereken je supersnel wat jij maximaal aan hypotheek kunt lenen. Hiervoor hoef je alleen gegevens in te vullen over jouw huidige situatie. De gratis tool controleert alle banken en geeft ook als resultaat wat je maandelijkse lasten worden. Zo weet je binnen een paar stappen precies hoe jij ervoor staat! In een gratis gesprek met één van onze hypotheekadviseurs kun je de resultaten van de tool bespreken. Samen kunnen we de berekening nóg meer afstemmen op jouw wensen.
Rentes en banken vergelijken
In je persoonlijke dashboard kun je jouw gegevens verder aanvullen in de Fritsanalyse. Bij de uitkomsten kun je alle banken en rentes vergelijken zelf vergelijken. Hierbij moet je letten op je maximale leencapaciteit, maar ook op de gekozen rentevaste periode. Deze bepaalt namelijk ook de hoogte van de rente. Je adviseur helpt je hier graag bij.
Hypotheek aflossen
Je lost iedere maand je hypotheek af. De looptijd kun je zelf bepalen. Meestal is na 360 maanden (30 jaar) is je hypotheek volledig afgelost. Je kunt er ook voor kiezen om extra af te lossen. Hier stelt de bank wel bepaalde voorwaarden aan.
Frits fixt 't voor je
Ben jij enthousiast geworden om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw nieuwe huis? Je kunt een gratis afspraak inplannen met een adviseur van Frits. Deze zal je alles uitleggen over hypotheken en natuurlijk jouw vragen beantwoorden. Pluspunt van Frits; de adviseur die je als eerste spreekt is vanaf dat moment je vaste contactpersoon. Wel zo persoonlijk!