Wat is een beleggingshypotheek?

Een beleggingshypotheek is een hypotheekvorm. Sinds 2013 kan je niet meer een beleggingshypotheek afsluiten. In dit artikel lees je alles over de beleggingshypotheek en kun je berekenen of oversluiten voor jou goed kan uitpakken.
stopwatch

3 min

calendar
26 juni 2023
eye

7266

Bereken direct wat jij kunt lenen

Gelijk aan de slag

Weet je al wat een beleggingshypotheek is en wil je vooral weten of je goedkoper uit bent wanneer je gaat oversluiten? Met onze tool heb je binnen een paar minuten het antwoord.

Nu berekenen wat je kunt besparen

Wat is een beleggingshypotheek?

Bij een beleggingshypotheek spaar je geld om je hypotheek af te lossen door te beleggen. Het geld dat je belegt, staat op een aparte beleggingsrekening die gekoppeld is aan je hypotheek. Dit heet de Beleggingsrekening Eigen Woning (BEW). Je lost in dit geval maandelijks niks af, maar je belegt (maandelijks) een bedrag waarmee je aan het einde van de looptijd verwacht je hypotheekschuld af te kunnen betalen.

Hoe werkt een beleggingshypotheek?

Bij een beleggingshypotheek betaal je elke maand de hypotheekrente en stort je een bedrag op de gekoppelde beleggingsrekening. Daarmee los je aan het einde van de looptijd jouw hypotheek af. Deze rekening is geblokkeerd, zodat je er geen geld af kunt halen. Het is mogelijk dat je aan het einde van de looptijd een restschuld hebt, omdat je beleggingen niet genoeg rendement hebben behaald. De waarde op de beleggingsrekening is dan lager dan het bedrag dat je moet aflossen, waardoor je een restschuld overhoudt.

Kun je een beleggingshypotheek afsluiten?

Deze hypotheekvorm kun je tegenwoordig niet meer afsluiten. Als je al een beleggingshypotheek had voor 1 januari 2013, loopt deze gewoon door. Wil je weten of je kunt besparen op je maandelijkse lasten? De hypotheekrente is nog steeds laag. Met onze tool bereken je eenvoudig of oversluiten voordelig is. Ook kun je gratis een hypotheekgesprek aanvragen met één van onze adviseurs. Altijd fijn als er iemand met je meedenkt, toch? Het enige dat je hoeft te doen is even je nummer achterlaten, dan heb je binnen een mum van tijd een adviseur aan de telefoon.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.