Een beleggingshypotheek is een van de vele hypotheekvormen die bestaan. Ikbenfrits wil dat iedereen op de hoogte is van zijn/haar hypotheek en wil dat daar geen onduidelijkheden over bestaan en het verschil met andere hypotheekvormen helder is. In dit artikel wordt alles over het beleggingshypotheek uitgelegd.

 

Wat is een beleggingshypotheek?

Bij een beleggingshypotheek spaar je geld om je hypotheek af te lossen door middel van beleggen. Het geld dat je belegt, staat op een beleggingsrekening die gekoppeld is aan je hypotheek, de Beleggingsrekening Eigen Woning (BEW). Bij een beleggingshypotheek los je maandelijks niks af van je hypotheekschuld. In plaats daarvan beleg je een bedrag waarmee je aan het einde van de looptijd verwacht je hypotheekschuld af te kunnen betalen. Deze hypotheekvorm is een aflossingsvrije hypotheek, met als kenmerk dat je niet aflost maar geld stort om te beleggen.

 

Hoe werkt het?

Bij een beleggingshypotheek betaal je elke maand hypotheekrente en stort je een bedrag op de gekoppelde beleggingsrekening. Deze rekening is geblokkeerd, dat betekent dat je er gedurende looptijd geen geld af kan halen. Het gespaarde geld op de rekening is een onderpand voor de bank in ruil voor je hypotheeklening. Aan het einde van de looptijd worden het door jou ingelegde geld en het rendement op je beleggingen gebruikt om je hypotheekschuld af te betalen. Hoeveel rendement je precies zult behalen, is onzeker. Het zou kunnen dat je aan het einde van de looptijd een restschuld hebt. Een restschuld is het bedrag dat je niet hebt kunnen aflossen. Beleggingshypotheken kunnen op verschillende manieren fiscaal behandeld worden afhankelijk van wanneer je de hypotheek hebt afgesloten en hoe je dit gestructureerd hebt.

 

Kan ik een beleggingshypotheek afsluiten?

Deze vorm van hypotheek kan niet meer nieuw worden afgesloten. Als je het al had voor 1 januari 2013, dan loopt deze gewoon door.

 

Een beleggingshypotheek is dus een hypotheekvorm waarbij je geld spaart om af te lossen door middel van beleggen. Je lost maandelijks niks af van je hypotheekschuld. Aan het einde van je looptijd verwacht je dit bedrag af te kunnen betalen door middel van je beleggingen. Deze vorm van hypotheek kan je niet meer afsluiten.

 

 

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters