Wat is een beleggingshypotheek?

Een beleggingshypotheek is een van de vele hypotheekvormen die bestaan. Wil je weten hoe het werkt? In dit artikel lees je alles over de beleggingshypotheek.

Michiel Lensink

Wat is een beleggingshypotheek?

Bij een beleggingshypotheek spaar je geld om je hypotheek af te lossen door middel van beleggen. Het geld dat je belegt staat op een beleggingsrekening die gekoppeld is aan je hypotheek, de Beleggingsrekening Eigen Woning (BEW). Je lost maandelijks niks af, maar je belegt (maandelijks) een bedrag waarmee je aan het einde van de looptijd verwacht je hypotheekschuld af te kunnen betalen.

Hoe werkt het?

Bij een beleggingshypotheek betaal je elke maand hypotheekrente en stort je een bedrag op de gekoppelde beleggingsrekening. Daarmee los je aan het einde van de looptijd jouw hypotheek af. Deze rekening is geblokkeerd, zodat je er gedurende looptijd geen geld af kan halen. Het zou kunnen dat je aan het einde van de looptijd een restschuld hebt, omdat je niet genoeg rendement hebt behaald. De waarde op de beleggingsrekening is dan lager dan het bedrag dat je moet aflossen, waardoor je een restschuld over houdt.

Beleggingshypotheken kunnen op verschillende manieren worden behandeld door de Belastingdienst. Het hangt af van wanneer je de hypotheek hebt afgesloten en hoe deze er precies uitziet. Als je precies wilt weten hoe het zit, dan kun je altijd contact opnemen met mijn adviseurs of je eigen bank.

Kan ik een beleggingshypotheek afsluiten?

Deze vorm van hypotheek kan niet meer nieuw worden afgesloten. Als je deze al had voor 1 januari 2013, dan loopt deze gewoon door. Wil je weten of je kunt besparen op je maandelijkse lasten? Het oversluiten van een beleggingshypotheek is vaak nog wel mogelijk! Met mijn tool bereken je eenvoudig of oversluiten voordelig is.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren