Een levenhypotheek is een van de vele hypotheekvormen die bestaan. Ikbenfrits wil dat iedereen op de hoogte is van zijn/haar hypotheek en wil dat daar geen onduidelijkheden over bestaan en het verschil met andere hypotheekvormen helder is. In dit artikel wordt alles hierover uitgelegd.

 

Wat is een levenhypotheek?

Een levenhypotheek is een aflossingsvrije hypotheek waar een levensverzekering aan gekoppeld is die het hypotheekbedrag aan het einde van de looptijd uitbetaalt. Mochten de verzekerden overlijden voor het einde van de looptijd dan keert deze hypotheek (een deel) eerder uit. Als je deze hypotheekvorm afsluit betaal je tijdens de looptijd niet alleen rente, maar ook premie. Het is dus een aflossingsvrije hypotheek die gekoppeld is aan een levensverzekering.

 

Hoe werkt het?

Bij een levenhypotheek spaar je geld voor de aflossing van je hypotheek in een levensverzekering. Iedere maand betaal je een bedrag aan de levensverzekeraar voor de premie.  De levensverzekering wordt uitgekeerd na het einde van de looptijd van de hypotheek of na het overlijden van de verzekerde. Doordat je tijdens de looptijd niets van je hypotheekschuld aflost profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek.

 

Kan ik een levenhypotheek afsluiten?

Deze hypotheekvorm kan niet meer nieuw worden afgesloten. Als je al deze hypotheekvorm had voor 1 januari 2013, dan loopt deze gewoon door.

 

Een levenhypotheek is dus een aflossingsvrije hypotheek die gekoppeld is aan een levensverzekering. Het hypotheekbedrag wordt aan het einde van de looptijd uitbetaald. Bij deze vorm spaar je geld voor de aflossing van je hypotheek in de levensverzekering. Dat wordt uitgekeerd na het einde van de looptijd of (een deel) na het overlijden van de verzekerde.

 

Michiel Lensink

Michiel vindt het belangrijk dat alle Nederlanders eerlijke kansen krijgen bij hun hypotheek. "Het is bijvoorbeeld belachelijk dat een hypotheekbezitter geen faire rente kan krijgen omdat hij niet genoeg verdient! Dat betekent dat deze persoon vast zit aan een hoge rente, iemand die dus moeite heeft met rondkomen. Dit soort zaken stel ik aan de kaak." Ook schrijft hij veel artikelen in de Kennisbank: basisinformatie die iemand die nieuw is in hypotheekland moet lezen.