Wat is een levenhypotheek?

Een levenhypotheek is een van de vele hypotheekvormen die bestaan. Tegenwoordig wordt deze vorm niet meer afgesloten, daarom kan oversluiten soms verstandig zijn. In dit artikel wordt alles hierover uitgelegd.
stopwatch

3 min

calendar
27 juni 2023
eye

12079

Wat is een levenhypotheek?

Een levenhypotheek is een aflossingsvrije hypotheek waar een levensverzekering aan gekoppeld is. Deze levensverzekering betaalt aan het einde van de looptijd het hypotheekbedrag (deels) uit. Mochten de verzekerden overlijden voor het einde van de looptijd, dan keert deze hypotheek (een deel) eerder uit. Als je deze hypotheekvorm afsluit, betaal je tijdens de looptijd niet alleen rente, maar ook premie. Het is dus een aflossingsvrije hypotheek die gekoppeld is aan een levensverzekering.

Hoe werkt een levenhypotheek?

Bij een levenhypotheek spaar je geld voor de aflossing van je hypotheek in een levensverzekering. Iedere maand betaal je een bedrag aan de levensverzekeraar voor de premie. De levensverzekering wordt uitgekeerd na het einde van de looptijd van de hypotheek of na het overlijden van de verzekerde. Doordat je tijdens de looptijd niets van je hypotheekschuld aflost profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek.

Kun jij een levenhypotheek afsluiten?

Deze hypotheekvorm kan tegenwoordig niet meer nieuw worden afgesloten. Als je al deze hypotheekvorm had voor 1 januari 2013, dan loopt deze gewoon door. De kosten voor een levenhypotheek zijn vaak onnodig hoog. Het kan daarom handig zijn om deze om te zetten naar een andere vorm, eventueel bij een andere bank. In dat geval betaal je wel een boete, maar die kan de moeite waard zijn als je maandelijks veel bespaart. De hypotheekrente staat namelijk relatief laag, dat de kans groot is dat je minder hoeft te betalen per maand.

Bereken direct of je kunt oversluiten

Vragen over je hypotheek?

Heb je vragen over je lopende levenhypotheek? Dan kun je hiervoor altijd terecht bij onze adviseurs, zij kunnen je er van alles over vertellen. Als je wilt, kunnen ze ook meekijken in jouw huidige situatie en je adviseren of deze hypotheekvorm nog gunstig is voor jouw situatie. Misschien is er wel een andere type hypotheek die beter aansluit, waardoor je bespaart op je maandelijkse lasten. Benieuwd? Laat hieronder je telefoonnummer achter, dan bellen zij je terug wanneer het je uitkomt. Tot snel!

Nu een afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.