Wat is een bankspaarhypotheek?

Een bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandelijks geld spaart om je hypotheek af te lossen. Maar door een verandering van de fiscale regels wordt deze hypotheekvorm tegenwoordig nauwelijks meer afgesloten. Ik vertel je waarom.

Michiel Lensink

Hoe werkt een bankspaarhypotheek?

Je betaalt elke maand hypotheekrente en stort een bedrag op een gekoppelde spaarrekening, de Spaarrekening Eigen Woning (SEW). Deze rekening is geblokkeerd. Je kunt er dus gedurende de looptijd geen geld afhalen. Het gespaarde geld op de rekening is een onderpand voor de bank in ruil voor je hypotheeklening. De hypotheekrente is gelijk aan de rente die je ontvangt over je spaargeld. Aan het einde van de looptijd los je je gehele hypotheek af met het geld dat je hebt gespaard op je bankspaarrekening. De hypotheekrente is aftrekbaar van je inkomensbelasting. Ook geldt er een vrijstelling voor de rente die je ontvangt voor je spaargeld. Om deze redenen is de spaarhypotheek fiscaal erg aantrekkelijk.

Waarom kan ik geen bankspaarhypotheek meer afsluiten?

Deze hypotheekvorm kan niet meer nieuw worden afgesloten. Vanaf 1 januari 2013 is het fiscale voordeel van de bankspaarhypotheek afgeschaft. Dit voordeel zat hem erin dat het gespaarde geld en de rente die je hiervoor ontving niet in Box 3 als vermogen werden belast. Hier is dus verandering ingekomen. Een nieuwe bankspaarhypotheek afsluiten kan dus niet. Als je deze hypotheekvorm al had vóór 1 januari 2013, dan loopt deze gewoon door.

Kan ik een bankspaarhypotheek oversluiten?

Het oversluiten van een bankspaarhypotheek kan wel, maar is meestal niet voordelig. Misschien betaal je een relatief hoge hypotheekrente. Maar dat betekent dat je ook een relatief hoge spaarrente krijgt op het bedrag dat je maandelijks spaart. Bij oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker verlies je ook het voordeel van die hoge spaarrente. Lees hier meer over een bankspaarhypotheek oversluiten. Of wil je gelijk berekenen of het voor jou toch voordelig is? Gebruik dan mijn slimme tool door op de button te klikken.