Wat is een bankspaarhypotheek?

Een bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandelijks geld spaart om je hypotheek af te lossen. Door een verandering van de fiscale regels wordt deze hypotheekvorm tegenwoordig niet meer afgesloten. Hier lees je waarom.
stopwatch

3 min

calendar
25 april 2023
eye

11647

Hoe werkt een bankspaarhypotheek?

Bij de bankspaarhypotheek betaal je elke maand hypotheekrente, ook stort je een bedrag op een gekoppelde spaarrekening. Dit is de Spaarrekening Eigen Woning (SEW) en deze rekening is geblokkeerd. Zo kun je er gedurende de looptijd geen geld vanaf halen. Het gespaarde geld op de rekening is een onderpand voor de bank in ruil voor je hypotheeklening. De hypotheekrente is gelijk aan de rente die je ontvangt over je spaargeld. Aan het einde van de looptijd los je je gehele hypotheek af met het geld dat je hebt gespaard op je bankspaarrekening. De hypotheekrente is aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Ook geldt er een vrijstelling voor de rente die je ontvangt voor je spaargeld. Om deze redenen is de spaarhypotheek fiscaal erg aantrekkelijk.

Waarom kun je geen bankspaarhypotheek meer afsluiten?

Vanaf 1 januari 2013 is het fiscale voordeel van de bankspaarhypotheek afgeschaft. Dit voordeel zat 'm erin dat het gespaarde geld en de rente die je hiervoor ontving niet in Box 3 als vermogen werden belast. Hier is verandering ingekomen en je kunt geen nieuwe bankspaarhypotheek meer afsluiten. Als je deze hypotheekvorm al had vóór 1 januari 2013, loopt deze gewoon door.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Kun je de hypotheek oversluiten?

Het oversluiten van een bankspaarhypotheek kan wel, maar is meestal niet voordelig. Misschien betaal je nu een relatief hoge hypotheekrente, maar dat betekent dat je ook een relatief hoge spaarrente krijgt op het bedrag dat je maandelijks spaart. Bij oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker verlies je ook het voordeel van die hoge spaarrente. Lees hier meer over in het artikel over bankspaarhypotheek oversluiten. Als je toch even zelf aan de slag wilt, kun je een berekening maken met onze rekentool. Zo weet je zéker of oversluiten wel of geen zin heeft.

Hypotheek oversluiten berekenen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.