Uitleg hypotheek: hoe werkt een hypotheek en waar moet je op letten?

Wat is een hypotheek precies en hoe werkt het allemaal? In deze hypotheek uitleg leg ik je in het kort uit wat een hypotheek is en waar je op moet letten voor je er een afsluit.

Charlie Vielvoye

Een korte uitleg over hypotheken

Veel mensen huren eerst een huis en besluiten op een gegeven moment om een huis te kopen. Huizen zijn erg duur, gemiddeld kost een huis 265.000 euro. De meeste mensen hebben dit bedrag niet op de bank staan. Daarom lenen ze het geld, met een hypotheek. Een hypotheek is een grote lening bij de bank. Je hebt 30 jaar om de lening terug te betalen. Deze periode wordt de looptijd genoemd. Het huis dat je koopt is het onderpand voor de lening. Dit betekent dat de bank eigenaar wordt van het huis als je de hypotheek niet meer kan betalen.

Wat betaal je precies?

Je betaalt iedere maand voor de hypotheek. In 30 jaar tijd heb je de bank helemaal terugbetaald. Dit wordt aflossen genoemd. Hiernaast betaal je ook rente iedere maand, anders zou het voor de bank niet interessant zijn om je het geld te lenen. Hoeveel je betaalt? Dat hangt af van hoe duur je huis is en wat de afgesproken rente is. Als we uitgaan van de gemiddelde huizenprijs van 265.000 euro dan ben je in het begin van de looptijd ongeveer rond de 850 euro per maand kwijt.

Uitleg hypotheek: welke verschillende vormen heb je?

Je kunt kiezen uit 2 verschillende hypotheekvormen. Het verschil tussen deze typen hypotheken zit hem in hoe je aflost tijdens de 30 jaar dat je de hypotheek hebt. Je kunt kiezen uit een annuïtaire of een lineaire hypotheek. In de video hieronder wordt het ook uitgelegd.

Uitleg hypotheek: annuïtair

Bij een annuïtaire hypotheek betaal je in het begin meer rente dan aflossing iedere maand. De rente mag je deels aftrekken van belasting, dit heet hypotheekrenteaftrek. Daarom is deze vorm in het begin voordeliger dan de lineaire vorm. Om deze reden is de annuïtaire hypotheek populair bij starters die in het begin van de looptijd minder inkomen hebben.

Uitleg hypotheek: lineair

Bij een lineaire hypotheek los je in het begin meer af dan bij een annuïtaire hypotheek. Deze aflossing kun je niet aftrekken van de belasting. Bij deze vorm ben je dus in het begin meer geld kwijt. Het totale bedrag dat je kwijt bent aan rente en aflossing gaat wel omlaag gedurende de looptijd. Deze vorm is dus voordeliger binnen 30 jaar, maar door de hoge maandlasten in het begin toch niet populair onder starters.

Kan ik een hypotheek krijgen?

Ik hoop dat je de basis over hypotheken nu een beetje in de vingers hebt. Ben je benieuwd of jij in aanmerking komt voor een hypotheek? Maak dan een berekening en bekijk hoeveel je kan lenen op basis van je inkomen met mijn slimme tool.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren