Uitleg hypotheek: hoe werkt een hypotheek en waar moet je op letten?

01 april 2022 17772x

Wat is een hypotheek precies en hoe werkt het? In dit artikel vind je een korte en beknopte uitleg, zodat je exact weet waar je op kunt letten wanneer je een hypotheek afsluit.

Michiel Lensink

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening waarmee je een huis koopt. Je leent dat geld bij de bank, of een andere hypotheekverstrekker. Hierbij is het huis dat je koopt het onderpand. Dit betekent dat je het huis pas helemaal van jou is wanneer je de bank deze lening volledig hebt terugbetaald. Voor dit aflossen heb je bijna altijd maximaal dertig jaar, dit wordt ook wel de looptijd genoemd.

Wat mag je maximaal lenen?

Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten op je huis, komen daar een heleboel extra kosten bij kijken. Dit zijn de aankoopkosten. Je kunt hierbij denken aan de kosten voor een taxateur, notaris en hypotheekadviseur. Voor je hypotheek mag je sinds 2018 maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Simpel gezegd mag het bedrag van je lening dus niet meer zijn dan de waarde van je huis. Dit betekent dat je dus ook eigen geld nodig hebt wanneer je een huis koopt, om bijvoorbeeld de aankoopkosten van te betalen. Je kunt hier berekenen wat jij maximaal kunt lenen.

Rente

Iedere maand betaal je een gedeelte van je hypotheek, waardoor je in 30 jaar de bank helemaal hebt terugbetaald. Dit wordt aflossen genoemd. Daarnaast betaal je ook iedere maand rente, anders zou het voor de bank niet interessant zijn om je het geld te lenen. Hoeveel je betaalt? Dat hangt af van hoe duur je huis is en wat het rentepercentage is.

Uitleg hypotheek: welke verschillende vormen heb je?

Je kunt tegenwoordig kiezen uit twee hypotheekvormen. Het verschil tussen deze typen hypotheken zit 'm in hoe je aflost tijdens de dertig jaar dat je de hypotheek hebt. Je kunt kiezen uit een annuïtaire of een lineaire hypotheek.

Uitleg hypotheek: annuïtair

Bij een annuïtaire hypotheek betaal je in het begin meer rente dan aflossing, waardoor je de hele dertig jaar hetzelfde maandelijkse bedrag betaalt. De rente mag je deels aftrekken van belasting, dit heet hypotheekrenteaftrek. Daarom is deze vorm in het begin voordeliger dan de lineaire vorm. Om deze reden is de annuïtaire hypotheek populair bij starters die in het begin van de looptijd minder inkomen hebben.

Uitleg hypotheek: lineair

Bij een lineaire hypotheek los je in het begin meer af dan bij een annuïtaire hypotheek. Aflossing kun je niet aftrekken van de belasting. Daarom ben je in het begin meer geld kwijt. Het totale bedrag dat je kwijt bent aan rente en aflossing gaat wel omlaag gedurende de looptijd. Deze vorm is dus voordeliger binnen dertig jaar, maar door de hoge maandlasten in het begin toch niet populair onder starters.

Weet jij nu wat een hypotheek is?

Hopelijk heeft deze uitleg over de hypotheek geholpen. Wil jij graag een huis kopen en zoek je een goede hypotheek? Dan is het altijd verstandig om eerst advies te vragen bij een hypotheekadviseur, zo weet je zeker dat je kiest voor een hypotheek met de beste rente. Wij helpen je hier graag bij. Tijdens een gratis hypotheekgesprek nemen wij je mee door alle opties. Op zo’n manier dat jij het kunt navertellen. Met het dashboard als handige spiekbrief. Wil je starten met een gesprek?

Lees ook