Looptijd hypotheek: alles wat je moet weten

07 mei 2021 889x

Als je een huis koopt en een hypotheek gaat afsluiten, kies je voor je hypotheek een looptijd. In principe is deze dertig jaar, maar je kunt ook kiezen voor een kortere of soms zelfs langere looptijd. Maar wat is de looptijd nou precies?

Bénine Bijleveld

Wat is looptijd hypotheek?

Als je een hypotheek neemt, leent de bank je geld zodat je jouw huis kunt kopen. Elke maand betaal je een bepaald bedrag aan de bank om deze lening af te betalen. Op het moment dat je een hypotheek afsluit, spreek je met de bank een periode af waarin je die lening terugbetaalt. Deze periode heet de looptijd van je hypotheek. Aan het einde van je looptijd heb je dus, als alles volgens plan loopt, jouw hypotheek afbetaald.

Een looptijd kiezen

In principe is de looptijd van een hypotheek standaard dertig jaar. Na dertig jaar vervalt je recht op hypotheekrenteaftrek. Bij bijna alle banken is dertig jaar de langst mogelijke looptijd. Soms kan het zo zijn dat een kortere looptijd beter bij jouw situatie aansluit. Bijvoorbeeld als je binnen dertig jaar met pensioen gaat en je hypotheek volledig wilt aflossen voordat je inkomen daalt. In zo’n geval kan een looptijd van twintig jaar een betere optie zijn. Let wel op! Als je looptijd korter wordt, daalt ook je maximale hypotheek. Je maandlasten worden dan hoger omdat je hetzelfde bedrag in kortere tijd aflost.

Langer dan dertig jaar

Omdat je na dertig jaar je recht op hypotheekrenteaftrek verliest, is een langere looptijd financieel vaak geen goede keuze. Onderaan de streep ben je dan namelijk een stuk meer kwijt. De meeste banken bieden dit dan ook niet aan. Op dit moment kun je alleen bij A.S.R kiezen voor een langere looptijd, deze bank biedt starters de mogelijkheid om de hypotheek in veertig jaar af te betalen.

Meer weten over de voor- en nadelen van een langere looptijd? Je leest het hier!

Rentevaste periode

Je looptijd en je rentevaste periode zijn twee verschillende dingen. De looptijd is de periode waarin je jouw hypotheek afbetaalt. De rentevaste periode is, zoals de naam al zegt, de periode (binnen je looptijd) waarin je de rente van het moment van afsluiten vastzet. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen de looptijd en de rentevaste periode.

Welke looptijd hypotheek?

Ga je voor standaard dertig jaar, een kortere looptijd, of misschien wel veertig jaar? Iedere hypotheek is anders en jouw wensen zijn daarin natuurlijk het allerbelangrijkste. Wil je jouw situatie bespreken met een expert? Dan ben je bij ons aan het goede adres. In een hypotheekgesprek bespreek je samen met een hypotheekadviseur jouw situatie en kun je al je vragen stellen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book "Help, ik koop een huis". Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.